HockeyNews
PLUS

VM-målvakten på väg bort? "Får se om något annat dyker upp"

(12439) Henrik Karlsson/Barys Nur-Sultan
(c) photo.khl.ru Marat Akimzhanov

Publicerad: 21 april 2020

FacebookXWhatsApp

Henrik Karlsson skulle ha spelat VM i Schweiz om det inte vore för coronapandemin.

Nu kan den förre SHL- och Tre Kronor-målvakten ha gjort sin sista landskamp och KHL-match i Kazakstan.

– Jag har haft två jättefina säsonger bakom mig så att jag skulle kunna göra det väldigt bra någonstans, det är jag väldigt övertygad om, säger Karlsson till HockeyNews.se.

Den kazakiska KHL-klubben Barys Nur-Sultan hade tagit sig vidare till kvartsfinalen i KHL-slutspelet då man drog sig ur på grund av coronautbrottet i världen.


Målvakten Henrik Karlsson fick tillsammans med Viktor Svedberg och Linus Videll beskedet av klubbledningen.


– Det var lite så där, luften gick ur alla spelare. Sedan tog det tid för dem där borta för att se hur de skulle göra. På slutet ville alla bara se till så att de kom hem, för de började stänga ner flygplatser, säger Henrik Karlsson som har börjat försäsongsträna i Stockholm.


– När de väl tog beslutet var det skönt att man kunde komma hem.


Tumbafostrade Henrik Karlsson, 36, har spelat SHL-hockey för Södertälje, Färjestad och Skellefteå. Han tog klivet vidare till KHL och Jokerit 2014.


Och sedan 2016 har han spelat för Kazakstans KHL-klubb Barys. Tre Kronor-meriterade Karlsson bytte landslag för att få chansen att spela i VM. Så sedan ett par år tillbaka representerar han Kazakstan, som han hjälpte till årets A-VM via kvalet.


Samtidigt har han fått tuffare konkurrens i klubblaget Barys Nur-Sultan där kanadensaren Eddie Pasquale har varit förstemålvakt den senaste säsongen.


– Jag fick en inte lika stor roll i år, även om det gick väldigt bra när jag spelade. Det var en lite speciell säsong för mig, säger Karlsson, som hade fina 92,5 i räddningsprocent på de 20 matcher som han spelade.


Nu är både Karlsson och Pasquale utan kontrakt.


– Det blir lite så när man kommer upp i ålder, de börjar snegla lite mot framtiden. Nu försvann han (Pasquale) som var med mig förra året så nu vet jag inte riktigt vad de ska göra. Vi får se.


Pasquale?


– Ja, precis. Jag tror inte att han blir kvar.


Skellefteå AIK var Henrik Karlssons senaste SHL-klubb. Foto: Bildbyrån.


Henrik Karlsson fyller 37 år i november, men är skadefri och fräsch och siktar framåt.


– Jag har väl varit ganska inställd på att jag vill spela ett år till i alla fall. Vi har förhandlat lite och börjat prata lite. Jag tror inte klubben vet hur de ska göra och jag tror inte att de har någon tränare klar. Jag är inställd på att det kan bli lite hur som helst där. Får se om något annat dyker upp.


LÄS MERKarlssons kaos: "Jag fick 100 lax i böter"


Karlsson har med andra ord inte helt gett upp hoppet om en fortsättning i Barys Nur-Sultan.


– När jag fick reda på att den andra keepern inte skulle vara kvar trodde jag att jag skulle få ett år till för det kommer ett VM nästa år och då har de ingen keeper i landslaget. Men nu tycker jag att det har varit lite tyst där borta ett tag. Det börjar läcka lite grejer runt om att de inte tänker förlänga. Det där vet man inte. Vi får se lite. Jag tror jag får veta mer snart.


Kan du åka till en annan liga och fortsätta spela för Kazakstans landslag?


– Jag vet inte om jag är så sugen på det om jag ska vara ärlig. Man gör väl det framför allt för att det är ett givande och tagande med klubblaget (Barys). Spelar man i klubblaget ska man hjälpa till i landslaget. Det är väl inte så att spelare som inte är kazaker är jättesugna på att representera Kazakstan, men jag vet inte riktigt. Det har jag inte spekulerat i.


Hur mycket kazak är du nu efter fyra år där?


– Hehe, inte så mycket. Men vi gick upp till A-VM och det hade varit roligt att spela i Zürich. Det var lite synd. Men det har varit jätteroligt och jag trivs jättebra i Barys och i Astana och tycker att det har varit kul att kunna hjälpa till i landslaget också. Det har varit fyra kanonår där.

Henrik Karlsson har fyra år i Astana bakom sig. Foto: (c) photo.khl.ru Pavel Tabarchuk 


Kazakstan har bytt namn på huvudstaden Astana till Nur-Sultan efter den förre presidenten.


– Det gick fort alltså. Astana var i den regionen att ganska internationellt gångbart namn på staden, men de bytte. Det är inte så att man går runt och tänker på det så mycket.


Om det inte blir fortsättning i Nur-Sultan – vad tänker du dig då?


– Jag har inte tänkt så mycket alls och har inte hört så mycket från min agent, så jag vet inte vad det finns för intresse över huvud taget någonstans. Det får man ta ställning till när man hör något konkret i så fall. Jag har haft två jättefina säsonger bakom mig så att jag skulle kunna göra det väldigt bra någonstans, det är jag väldigt övertygad om.


– Man blir äldre och äldre. Det har man viss förståelse för också. Det är lite sexigare att sajna en 26-åring än en 36-åring. Så är det ju.


Du skulle inte vara äldst i SHL…?


– Nej, det är några, vad är det, två tre stycken? Joel (Lundqvist).


Viktor Fasth, om man tänker på målvakter!


– Ja, Fasth ja. Äh, jag håller alla dörrar öppna. Jag har varit i Barys i fyra år så det hade varit det mest naturliga att vara kvar där. Både jag och min fru trivs bra där, men om det inte blir någon förlängning där och de säger att de vill gå vidare, då får man acceptera det och se om man kan göra nånting annat spännande, säger Henrik Karlsson.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)