HockeyNews
PLUS

Imponerade under debutsäsongen i KHL: "Några lag är intresserade"

(13661) Jacob Berglund/Nizjnekamsk
(c) photo.khl.ru Dmitry Kulinich

Publicerad: 20 april 2020

Jacob Berglund sköt 16 mål under sin första säsong i KHL och fick en stor roll i Neftechimik Nizjnekamsk.

Nu närmar han sig ett kontrakt med en ny klubb inför nästa säsong.

– Det är några lag som är intresserade nu så får vi se vad det blir för något till slut, säger Berglund till HockeyNews.se.

Efter det stora genombrottet i Krefeld i Tyskland tog den förre Malmö- och Troja/Ljungby-liraren Jacob Berglund steget till KHL.


Den 28-årige skåningen sköt 32 mål på 51 matcher för Krefeld och blev skyttekung i DEL. Det gjorde att han kunde skriva på för Dinamo Riga i KHL.


Men redan efter åtta matcher fick han söka sig vidare till en ny klubb.


– Det var lite av ett äventyr får man säga. Jag hade en rolig och till största delen bra säsong. Inte kanske de första månaderna i Riga, men efter det när jag kom till Nizjnekamsk så gick det jättebra tyckte jag. Jag fick spela mycket och fick mycket förtroende av coachen. Då var det riktigt bra, säger Berglund till HockeyNews.se.


Berglund gjorde tre mål och en assist på de åtta matcherna i Dinamo Riga och sedan ytterligare 13 mål och totalt 25 poäng på 40 matcher i Neftechimik Nizjnekamsk.


Jacob Berglund gjorde 13 mål och totalt 25 poäng efter flytten till Neftechimik Nizjnekamsk. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin.


Jacob Berglund, som hade spelat seniorhockey i Norge, Schweiz, Tyskland och Lettland innan han kom till Ryssland fick livet att fungera även där.


– Det är klart att det är lite annorlunda där, men jag trivs ganska bra med det. Jag har ganska lätt för att acklimatisera mig till olika ställen och kulturer. Jag tyckte det var helt okej. Det är klart, jag hade inte med mig min familj till Ryssland och det var tråkigt och jobbigt, men annars var det bra.


Även hockeymässigt flöt det på bra i KHL.


– Det är världens näst bästa liga får man ändå säga nästan, och det är väldigt rolig hockey tycker jag. Det är tufft för alla lagen är bra, du får inga riktiga kvällar då man kan slappna av, så jag tycker att man har utvecklats på så sätt.


Jacob Berglund fick axla en roll som center i Neftechimik.


– Jag trivdes jättebra med det och jag fick en ganska offensiv roll och fick spela mycket. Som jag sa är det en ganska tuff liga och många bra lag så det gör att man måste lära sig att göra allt snabbare än vad man har behövt göra innan.


Enligt ryska uppgifter ska Traktor Tjeljabinsk visa intresse för Jacob Berglund inför nästa säsong.


– Det finns lite intresse. Nizjnekamsk ville ha kvar mig också. Vi får se vad som händer, det blir spännande att se.


Lutar det åt KHL?


– Som det ser ut i dagsläget så ser det ut som att det blir KHL igen.


LÄS MERCoachen sparkade svenskarna i KHL – nu får han själv gå


Är det stor skillnad på pengarna i KHL och Tyskland?


– Ja, nu hade jag inget överdrivet bra kontrakt i Tyskland, om man säger så, men överlag är det rätt så mycket mer i Ryssland skulle jag vilja säga.


Jacob Berglund vill inte specifikt kommentera Traktor Tjeljabinsks intresse runt honom.


– Det är några lag som är intresserade nu så får vi se vad det blir för något till slut. Men just nu varken vill eller kan jag säga så mycket.


***


Bra? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS