HockeyNews
PLUS

Han kan bli näste huvudtränare i Örebro: "Ett oskrivet blad"

(13521) Jörgen Jönsson/Örebro
Ludvig Thunman/Bildbyrån

Publicerad: 7 april 2020

FacebookXWhatsApp

Jörgen Jönsson har ställt in siktet på att bli huvudcoach. Mycket talar för att han blir det efter kommande säsong.

I Örebro.

– Det är inte uttalat nånting alls vem som ska vara headcoach nästa säsong. Det är fortfarande ett oskrivet blad, säger Jönsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Redan för tio år sedan började Jörgen Jönsson sin tränarkarriär i Färjestad. Den 47-årige skåningen var assisterande coach i två säsonger innan han jobbade vidare som sportchef i klubben där han har vunnit fem SM-guld som spelare.


Jönssons coachbana tog ny fart när han var med och ledde Växjö Lakers till SM-guld 2018 med Sam Hallam som huvudansvarig.


Det har fortsatt att gå bra i Örebro för den oerhört hockeykunnige Tre Kronor-legendaren vid sidan om huvudansvarige Niklas Eriksson.


– Vi är nöjda med säsongen som helhet och har visat att vi kan vara med och kriga med de bästa. Det är positivt för framtiden, tycker jag, säger Jönsson till HockeyNews.se.


Det är förstås svårt att veta hur väl Örebro kommer att kunna konkurrera i SHL-toppen bortom coronakrisen. På måndagen presenterades värvningen av Luleåforwarden Emil Larsson och Örebro siktar framåt och uppåt.


– Det är väl en ambition, så klart. Sedan är det väldigt märkliga tider och folk pratar om neddragningar i spelarbudget och permitteringar så det är väldigt svårt, men om man tänker allt annat lika så är en förhoppning att vi ska bli ännu bättre till nästa år, så är det ju så klart, säger Jörgen Jönsson.


LÄS MERÖrebro värvar landslagsmeriterad forward: ”En målfarlig spelare”


Han trivs med att vara assisterande coach och menar att det är behagligt.


Vad han menar med det utvecklar han efter ett kort skratt.


– Du behöver inte fronta något direkt. Du har ansvarsområde givetvis, och du jobbar så mycket som du ska göra, men det jag menar är att om det blåser snålt eller nåt speciellt är det alltid headcoachen som ska stå längst fram och prata kring det.


Jönsson fortsätter:


– Sedan får han mycket beröm också, om vi pratar Niklas (Eriksson) i det här fallet. Om vi spelar bra får han mycket beröm och det tycker jag är kul för honom. Det är han värd som headcoach, att få beröm också, inte bara skit liksom.


Det finns andra fördelar som assisterande coach.


– Det är ganska lätt att ha åsikter. Idéer och tankar om utveckling och förbättring. Sedan ska det stämma med headcoachens egen filosofi, och gör det inte det så är det den ansvariges uppgift att säga att vi går den här vägen istället. Man kan tycka och vädra sina idéer ganska mycket och det är ganska kul.


Jörgen Jönsson har som nästa mål i karriären att bli huvudtränare. Chansen är stor att det blir i Örebro. Foto: Bildbyrån.


Men när det kommer till snack om framtiden är Jörgen Jönsson väldigt tydlig.


– Jag drömmer också om att bli headcoach. Det är min ambition i framtiden, att bli det.


Jönsson förklarar:


– Som du själv sa, jag har gjort det här i ganska många år nu. Ett par tre år i Färjestad, två år i Växjö och två år, eller ett och ett halvt år i Örebro. Och minst ett år till i alla fall. Jag har gjort ganska många år och känner nånstans att det kanske skulle vara kul att se vad mina idéer kan ta mig till. Det är lite spännande, tycker jag.


Vad lockar dig till att bli huvudtränare?


– Det är du som styr skutan och bestämmer färdriktningen, tillsammans med sportchefen givetvis. Det är ju dina idéer mer som kommer ut och det är dina sätt att vara på träningar och matcher som syns mest. Det kan vara både positivt och negativt, som jag sa. Det är en spännande utmaning, det är jag helt säker på, att bli headcoach.


LÄS MERGENOMGÅNG: De kan lämna – och så bör Örebro värva


Jörgen Jönsson skrev nyligen under ett nytt tvåårskontrakt med Örebro. Och det finns klara tecken som indikerar att Jörgen Jönsson är tänkt som ny huvudtränare efter kommande säsong, då kontraktet med Niklas Eriksson löper ut.


– Ja, fast i Örebro har vi inte pratat om det utan det är Niklas (Eriksson) som är ansvarig och jag har mer sagt till Örebro att jag är nyfiken på hur det är att vara headcoach och jag har möjlighet att bryta kontraktet och bli headcoach efter nästa säsong. Så det finns en möjlighet för mig att testa det om det skulle dyka upp nåt som passar in. Sedan vet inte jag vad det skulle vara. Jag har ingen tanke just nu om det. Just nu är det fullt fokus på Örebro, säger Jönsson.


Uppgifter till HockeyNews.se gör till och med gällande att Jörgen Jönsson är tänkt som efterträdare till Eriksson 2021.


– Jag tror att utifrån, det ska ju inte jag svara på, men jag gissar och tror från Niklas Johanssons (sportchefen i Örebro) horisont så vill han ha mer än ett år för att våra kontrakt ska gå om lott, så att säga. För att inte riskera att stå där utan någon nästa säsong, säger Jönsson.


– Sedan tror jag säker att Niklas Eriksson och Christer (Olsson) kan förlänga sina kontrakt också om de känner för det. Det är inte uttalat nånting alls vem som ska vara headcoach nästa säsong. Det är fortfarande ett oskrivet blad.

***

Riktigt bra! Värd en kall öl  – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)