Leksand jobbar på under värvningsstoppet: "För dialog med spelare"

26 mars 2020

Värvningsstopp råder i SHL, men klubbarna arbetar för att vara redo att skriva kontrakt när läget ljusnar efter coronakrisen.

Leksand har en handfull stora luckor i sin spelartrupp att fylla.

– Vi för dialog med ett antal spelare, men har ingen som är klar, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Leksands IF hade förberett sig för att kvala sig kvar i SHL då säsongen den 15 mars blev inställd på grund av coronapandemin.

Som nykomling i SHL slutade Leksand på näst sista plats.


Styrelsen har tillsammans med general managern Thomas Johansson gjort en utvärdering av den sportsliga delen.


– De har väl haft ett styrelsemöte och jag har inte fått nån riktig återkoppling på det. De hade styrelsemöte (i tisdags). Det är väl klart att de har fått min utvärdering utifrån de sportsliga delarna, men jag tror just nu att det handlar om hur vi skapar förutsättningar framåt med de rådande omständigheterna. Jag tror att de får ägna rätt mycket tid och energi åt det, säger Johansson, som via ordföranden Claes Bergström har fått stöd att jobba vidare med den plan som dalaklubben har stakat ut.


Johansson har kontrakt till och med 2022.


I en intervju med HockeyNews.se betonade Bergström vikten av att ha tålamod i Leksand för att på sikt etablera sig i SHL utan att fortsätta sparka nyckelpersoner i organisationen och runt spelartruppen.


LÄS MERLeksandsbasen om den skakiga tiden: "Alla hade valt kvalet"


– Det är klart att alla vill ha resultat snabbt, det vill jag också. Och ibland har man lite tur att det studsar rätt nån säsong så här i början, men bara för att det gör det behöver det inte per automatik innebära att man har byggt ett starkt fundament framåt.


– För det är det vi försöker göra. Vi vill lägga en pusselbit i taget och då sakta men säkert bygga så att vi får tag i SHL-tabellen och förhoppningsvis inom en rimlig framtid känna oss trygga med vår positionering i svensk ishockey. Det behöver man ha lite tålamod till, säger Thomas Johansson.


Spencer Abbott kom in sent till Leksand, men avslutade starkt och har ett utgående kontrakt. Foto: Bildbyrån.


Leksand riskerar att tappa tongivande spelare som Marek Hrivík och Spencer Abbott samtidigt som man bestämde sig för att inte förlänga kontraktet med erfarne backen Mattias Karlsson. Det är även aktuellt att fylla på med en ny toppmålvakt.


Men på grund av coronavirusets framfart och det ovissa ekonomiska läget har SHL infört ett värvningsstopp för annat än rookiekontrakt eller spelare i den lönekategorin.


Leksand hann inte värva några nya spelare före stoppet.


– Nej, de spelare som vi just nu tittar på kanske ska tillhöra våra toppspelare. De som ska vara de här frontfigurerna. Några såna har vi inte fullt klara än. Vi för dialog med ett antal, men har ingen som är klar, säger general managern Thomas Johansson till HockeyNews.se.


– Och vi tittar på om det är någon vi vill skriva nytt kontrakt med och behålla, så för vi den dialogen också. Men jag skulle inte kunna presentera ett nytt nyförvärv imorgon.


Det blir ett läge med både gas och broms.


– Man kan heller inte sitta och vänta ut det till september och säga att nu kan vi köra. Det är lite väl sent, kanske. Vi alla sitter i samma situation och diskussion, det är inte bara vi, säger Thomas Johansson.


LÄS MERGENOMGÅNG: De kan lämna – och så bör Leksand värva


Leksands IF hör visserligen hemma i en liten kommun i Dalarna, men sett till antalet fans runtom i landet finns det en enorm potential. Men på 2000-talet har klubben haft svårt att utnyttja den på bästa sätt för att etablera sig i SHL och därför åkt jojo mellan toppligorna.


Den nya Leksandsledningen och general managern Thomas Johansson har nu fått möjlighet att tänka nytt och då kan det dröja lite innan resultaten kommer.


– Jag vet inte om folk klev in och tänkt att Leksand fixar det här på en säsong när alla andra lag har har haft fyra till sex säsonger på sig att fixa det. Så enkelt är det inte. Vi lade en stor pusselbit förra året då vi tog in en hel del rutinerade pjäser som blir en grund framåt tillsammans med de Leksandsprofiler som vi har kvar i laget och så finns det en hel del utvecklingspotential, säger Johansson.


– Sedan ska vi försöka krydda anrättningen med lite bra spelare. Då tar vi nästa steg därifrån och bygger vår erfarenhet från den stomme vi kommer att ha i laget framöver. Det är lite så tankarna går, säger Leksands general manager.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.