AnnonsLeksandsbasen om den skakiga tiden: "Alla hade valt kvalet"


25 mars

SHL-klubbarna kan komma att införa korttidspermitteringar för att klara en tuff tid som väntar.

Leksands ordförande Claes Bergström ger här sin syn på det ekonomiska läget och berättar om det arbete som görs.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Leksands IF trodde sig stå inför ett kval för att rädda sig kvar i finrummet.


Det blev kämpigare än så.


Nu slåss hela världen mot coronaviruset och ingen vet när striden är över och hur det kommer att sluta.


– Jag tror att alla hade valt kvalet alla dar i veckan så att man skulle slippa den här situationen runtom i världen. Det gör ju också att det är en väldigt speciell situation där vi har jobbat jättehårt ända sedan beskedet kom att säkra allting kring klubben, både nu och i framtiden, för det här ställer saker och ting på ända rejält. Osäkerheten är väldigt väldigt stor i det här, säger Leksands ordförande Claes Bergström till HockeyNews.se.


Hur märker ni av det?


– Jag tror inte att man har sett de fulla effekterna än, men man ska vara väldigt ödmjuk att det här är väldigt stora saker som händer runtom oss inte bara i ishockeyn och det gäller att ha ett högt perspektiv i det här. Vi vet ju inte hur det här kommer att påverka allt från centrala ersättningar till lokala sponsorer. Det vet vi inte än.


Mycket kan komma att förändras och SHL är ytterst beroende av tv-avtalet med CMore som inbringar en bra bit över 40 miljoner kronor per år och klubb.


Claes Bergström undviker att blanda sig i det jobb som görs i frågan från SHL-håll.


– Det ska inte jag gå in på för de jobbar jättehårt för att göra det väldigt bra för oss klubbar. Det är en osäker situation i hela världen.


SHL-klubbarna har diskuterat en lösning om att kunna korttidspermittera spelare, ledare och personal för att spara på kostnader under en tid då intäkterna har tagit stryk. Något som Malmö, enligt Sydsvenskan, tänker sjösätta och som allsvenska Södertälje också har gjort.


– Jag tror att man tittar på alla möjligheter, för att kunna säkerställa verksamheten, säger Claes Bergström.


För det handlar om att planera för framtiden så gott det går. För kommande säsong.


– Den stora utmaningen för alla klubbar nu är att få ner en bra budget på papper. Det tror jag alla klubbar har en stor utmaning att kunna göra budgeteringen. Med de förhållanden som råder nu är frågan vad man ska sätta för budget för kommande säsong.


– Vi var väldigt snabbt på bollen och har snabbt jobbat ut olika scenarier kring det här så jag känner mig väldigt trygg i att vi har börjat få väldigt bra koll på läget.


Leksands ledning utvärderar läget under coronakrisen för att vara redo för kommande säsong i SHL. Foto: Bildbyrån.


Leksands styrelse utvärderar även den säsong som har varit där laget slutade näst sist i SHL under general managern Thomas Johanssons sportsliga ledning.


– Vi är inne i en utvärdering av säsongen och det är någonting vi gör tillsammans med organisationen så det är inte så att styrelsen gör en utvärdering och organisationen gör en. Vi är i sluttampen av den nu.


Hur har Thomas Johansson skött sitt jobb som lagbyggare och general manager?


– Det är som Thomas säger i många av intervjuerna, att vi är en klubb som strävar väldigt högt upp, men samtidigt måste vi ha tålamod, vi måste ha kontinuitet och vi måste ha respekt för att det tar tid att göra det här. Det tar tid att etablera den här klubben i SHL och det tror jag är ett väldigt viktigt budskap. Att det kommer att ta tid. Om man kollar på Rögle och Örebro som är de senaste klubbarna som har gjort det här. Det har tagit väldigt många år av hårt och gediget arbete. Det kommer inte att vara nånting annorlunda för oss.


Med andra ord kommer ni att ge Thomas Johansson den tid han har på kontraktet (2022) för att lyckas?


– Absolut. Och jag tror det är viktigt från min sida att vi kommer till ett läge där vi börjar optimera vår verksamhet med kontinuitet. Ibland har det varit väldigt starka slag mellan att man har plockat in en person och så kanske den personen bara har försvunnit. Vi har inte haft den där riktiga kontinuiteten som jag är övertygad behövs om man ska ta sig igenom den här etableringsfasen.


– Det gäller att kunna hitta balansen att fortsätta optimera, men att du inte behöver vända upp och ner på allting bara för det.


LÄS MERLeksand satsar för att etablera sig i SHL: "Har täckt in hela Sverige"


Engagemanget runt Leksand är enormt – på gott och ont. Det kan emellanåt leda till ett enormt tryck på klubbens ledande personer.


Och det är ordföranden Claes Bergström beredd på att hantera och balansera på bästa sätt.


– Det är en väldigt stor klubb. Det måste få vara högt i tak kring vår klubb. Det är det som ska vara styrkan, att vi är så pass stora och olika åsikter måste få rymmas i det här. Annars skulle vi inte ha den här storleken om vi inte berörde så mycket. Och för mig är det ett ganska solklart val. Jag väljer det här engagemanget som vi har alla dar i veckan.


Han är noga med att poängtera att han inte blandar sig i de sportsliga besluten där Thomas Johansson har ansvaret när en huvudcoach och ny tränarstab ska på plats.


– Det är superviktigt att det är tydligt vilka olika funktioner vi har i en förening och vilka som är satta att göra vilka saker. Men det ska man skilja på, att alla ska få vara med, men alla kan inte bestämma.


– Det står jättehögt på min agenda att vi ska vara tydliga med gränsdragningarna.


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons