HockeyNews
PLUS

Djurgården kan tvingas spara: "Ett worst case scenario"

(13318) Dick Axelsson/Ludvig Hedström/J Eriksson
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 20 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Djurgården har gjort klart med flera spelare till kommande säsong.

I väntan på den oro coronaviruset medför inte minst ekonomiskt kommer Djurgården att lyfta upp tre juniorer i A-laget.

– Det kan vara så att det lag vi har idag kan vara det lag vi startar säsongen med i ett worst case scenario, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den här veckan har Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson haft individuella samtal med spelarna och meddelat att en del spelare får lämna klubben, däribland Karri Rämö, Robin Jensen och Daniel Widing.


– Nästa vecka är det fortsatta individuella samtal med all personal på herrsporten. Det är väl business as usual på det sättet, men vad gäller spelartruppen så är det väl 10-14 dagar där man gör halt i diskussioner med agenter och så vidare såsom vi redan hade gjort, säger Joakim Eriksson om det spända läget till följd av coronaviruset där SHL central har kommit överens om att göra ett värvningsstopp tills vidare.


– Vi har haft pågående förhandlingar med dem som har avtal. Det har jag sagt till dig förut att det har varit vår prioritet att ha en stor kontinuitet i vår trupp vilket vi har med många avtal som löper vidare över nästa år, säger Eriksson.


– Ett antal av de spelare som vi har haft i år har varit duktiga för oss så vi har haft dialog och diskussioner och förhoppningar om att komma i mål med (Linus) Hultström, Manuel Ågren, Dick Axelsson och Patrik ”Bulan” Berglund och de diskussionerna har fortgått och pågått. Det är ingen jättepanik för vår del att springa vidare innan vi är färdiga med alla de diskussionerna, säger Eriksson.


Av de här spelarna har Hultström berättat att han ska spela utomlands kommande säsong.


Återstår att se om Djurgården kommer att kunna förlänga kontrakten med Jason Garrison, Dick Axelsson, Patrik Berglund och Manuel Ågren.


– Det är för tidigt att spekulera i. Men det finns tre situationer när nya avtal ska kommas överens om och där ingår såväl sportsliga, sociala som ekonomiska aspekter för samtliga och för vår del också. Jag vill inte spekulera i förtid hur det kommer att gå med de dialogerna.


Patrik Berglund och Dick Axelsson har varit toppspelare i Djurgården. Nu vill parterna förlänga avtalen om det går. Foto: Bildbyrån.


– Det är också behäftat med vilken påverkan det ekonomiska samhället kommer att drabbas av givet den situation vi nu är i och hur det kommer att påverka vårt intäktsflöde nästa säsong och därigenom våra prognoser och våra budgetar och vilka korrigeringar vi måste göra ekonomiskt. Det har en påverkan på de här samtalen, men även avtalsdiskussioner om det skulle bli såna med andra spelare.


På målvaktssidan har Djurgården skrivit ett nytt tvåårskontrakt med förstemålvakten Niklas Svedberg. Det är oklart vem som blir hans konkurrent eller kollega och vad det får kosta.


– Vi har en målvakt, en back och två till tre forwards kvar att sätta. Kostnadsbiten för de delarna vet jag inte i dagsläget. Jag visste det för två tre veckor sedan innan vi fick en totalbroms i det ekonomiska samhället i hela världen. Innan vi vet vidderna av det kan jag inte spekulera i vad det innebär för vår del.


Djurgården ska ha gjort klart med Malmöbacken Tobias Ekberg, enligt Kvällsposten.  Frågan är om det kommer att komma in någon back som ska ersätta någon av spetsbackarna Olle Alsing och Linus Hultström.


– Det är samma sak där. Vi tycker väl att i de backar vi har på avtal så har vi erfarna backar, vi har offensiva backar, vi har defensiva backar och vi har tvåvägsbackar och unga utvecklingsbara backar. I och med att det fattas någon pusselbit i varje lagdel. Den enda del som vi har gott om är centrar, säger Joakim Eriksson.


– Det man kan konstatera är att vi inte kommer att kunna fullfölja den lagbyggesplan vi hade från början och den budget vi hade då. Någon form av korrigering kommer det att bli från det och sedan har vi inte bestämt riktning tydligt var vi sänker prioriteringarna eller ambitionerna i de här lagdelarna.


Djurgården har fem backar under kontrakt i Tom Nilsson, Marcus Högström, Simon Johansson, Robin Norell och Jesper Pettersson plus Tobias Ekberg.


– Vi har muntliga överenskommelser och förhoppningsvis inom kort juniorbackar på avtal. Först och främst Ludvig Hedström och Pontus Johansson.


På forwardssidan blir det ytterligare en junior som får kontrakt utöver de som redan spelar i SHL.


– Vi räknar Alexander Holtz, William Eklund, Oscar Bjerselius och Albin Grewe också, fyra 01:or och 02:or i de tolv forwardsen.


Djurgården ska även ha gjort klart med Vita Hästen-forwarden Linus Andersson, enligt Aftonbladet . När nyförvärven presenteras är inte spikat.


– Det blir successivt under mars och april inpå nästa säsongsstart som sker i månadsskiftet april-maj, då kommer vi att offentliggöra dem. Sedan har vi redan en stor trupp på avtal så det är inte jättemånga såna pusselbitar som ännu ej är kommunicerade, säger Joakim Eriksson.


HockeyNews.se har tidigare berättat att de fyra spelarna födda 2000, Anton Malmström, Felix Carenfelt, Adam Falk och Rasmus Kahilainen inte erbjuds kontrakt till kommande säsong i SHL.


LÄS MERFlera juniorer får lämna Djurgården – erbjuds inga SHL-kontrakt


– Om vi inte kommer att ha en större budget än vad vi har på avtal nu så kommer vi definitivt vilja ha någon av de här 00:orna i vår trupp, säger Eriksson.


– Kommer vi att ha en dyrare trupp kanske det blir någon, några eller ingen alls. Vi har inte låst någon tankebana där de redan nu är exkluderade.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)