HockeyNews
PLUS

AIK kvar i Hockeyallsvenskan – nu börjar jakten på Melins ersättare

(13272) AIK/Anders Gozzi
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 17 mars 2020

FacebookXWhatsApp

AIK letar efter en ny huvudtränare, ny förstemålvakt och har bara en handfull spelare på kontrakt.

Men.

AIK är kvar i Hockeyallsvenskan utan att behöva kvala.

– Vi vet det. Vi har fått ett besked. Då vet vi också att vi kan börja förbereda för nästa säsong, säger sportchefen Anders Gozzi till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


Efter en oväntat svag säsong i Hockeyallsvenskan slutade AIK på den fjortonde och sista platsen. Det är AIK:s sämsta placering sportsligt sedan man tvångsdegraderades till Hockeyettan 2004 av Svenska ishockeyförbundet.


Men på grund av coronaviruset och smittspridningen har årets säsong avblåsts och alla lag i SHL och serierna närmast under  blir kvar i sin nuvarande liga.

Bland mängder av förlorare finns det få vinnare. AIK är ett av undantagen.


– Det är klart att jag ser väl det positivt på så sätt att vi blir kvar i allsvenskan och att säsongen är över, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi till HockeyNews.se.


Fler ljusglimtar är däremot svåra att finna. Och en av toppklubbarna i Hockeyettan, Väsby, har hotat med att överklaga Svenska ishockeyförbundets beslut om det slopade kvalet.


– Ja, jag förstår att de är frustrerade och allt det här. Vi får se vad som händer med den överklagan, säger Gozzi.


Är du förvånad över att det blir sura miner?


– Nej, det är ju ett väldigt specifikt läge. Och man börjar uppifrån, och det är ju SHL. Det är 14 lag och hur röstar de? Det börjar någonstans där, säger Gozzi.


LÄS MERVäsby överklagar beslutet: "Ett jävla haveri om jag ska vara ärlig"


Han fortsätter:


– Om de, som de har gjort, nu röstar för att vi stänger och för att okej, vi fryser det här, och att de lagen som är här blir här och inga upp- och nedflyttningar, och de har gjort det tillsammans med Svenska ishockeyförbundet, då blir det så här i hela systemet så det är inte så konstigt egentligen att det är lag som berörs och det blir olyckligt och det blir fel kanske. Det är inte rättvist i det här läget. Men någonstans måste man hålla en linje så att det blir likadant uppifrån och ner genom alla serier.


Roger Melin har gjort sitt som huvudtränare i AIK, som letar ersättare till kommande säsong i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån.


Roger Melin, huvudtränaren som plockades in efter det att han fått lämna Leksand, har uttryckt en stor tveksamhet till att över huvud taget fortsätta som tränare.


Om han blir kvar i AIK i någon form kommer han inte att ha den rollen.


LÄS MERMelin tvekar kring framtiden: ”Måste känna att jag har suget kvar”


– Han har väl starka funderingar på att sluta som tränare. Sedan om vi har någon annan roll, vi håller på att fundera lite grann och pratar om det, så får vi se hur vi landar allting. Men att han skulle fortsätta som tränare, det trodde han väl inte, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi.


Gozzi bekräftar att han letar efter en ny huvudcoach.


– Det måste bli en ny tränarstab och det är i full gång.


– Man måste börja hitta en huvudtränare och så får man börja bygga neråt. Heino (Christopher Heino-Lindberg) kommer att bli kvar som målvaktstränare.


Därmed är det oklart om den assisterande coachen Emil Alengård blir kvar i AIK.


– Det får vi se. Jag har inte pratat heller med honom. Det är så nytt allting.


Anders Gozzi är igång med lagbygget inför kommande säsong. Och det kan behövas. För i nuläget har AIK fem spelare på kontrakt med backen Robin Jacobsson och forwardskvartetten Lucas Feuk, Jacob Svensson, Kim Tallberg och Carl Wassenius.


– Det är nåt sånt. Jag håller med dig. Nu är vi ändå lite längre fram i planering och tänket. Vi är bättre rustade i år vid den här tidpunkten än vad vi var förra året. Då blev det lite grann ett hål, ett tomrum, när vi inte grejade det. Där är vi inte i år. Vi har ganska klart för oss budget och vad vi ska ha för spelare och vad vi kommer att jaga efter och lite så. Det är i gång.


Var landar ni på med budgeten?


– Det är ungefär detsamma och vi har inte vår budget officiellt.


Får ni behålla några av era utländska spelare eller bygger ni från grunden?


– Jag har inte hunnit prata med alla spelare utan kommer att göra det, säger Gozzi.


AIK har under säsongen lånat in målvakten Mika Järvinen och haft nordamerikanerna Cody Bradley och John Henrion i laget.


– Det kommer att bli… sjävklart, så att vi ritar om lite grann, det gör vi, efter en sån här säsong. Det är helt naturligt.


AIK har inte någon målvakt på kontrakt och det är klart att man får göra ett omtag eftersom Johannes Jönsson lämnar klubben efter två år i Stockholm.


– Jönsson är sjukskriven och kommer att vara sjukskriven till sommaren och hans kontrakt gick ut. Honom förlänger vi inte med.


Vad blir siktet inför kommande säsong?


– Det är för tidigt att säga. Vi kommer att jobba med ungefär samma budget och vi ska komma högre upp än vad vi gjorde i år, och nästa år blir det ett slutspel och det gäller att vara topp åtta. Och det är självklart att man vill vara med på topp åtta när det är ett slutspel. Det är nya former för att gå upp, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)