HockeyNews
PLUS

Hockeyallsvenskans kritik efter beslutet – begär möte med SHL

(13262) Hockeyallsvenskan puck
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 16 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Hockeyallsvenskan vill ha ett möte med Svenska hockeyförbundet och SHL för att diskutera beslutet att avsluta säsongen.
Ligan vill bland annat diskutera hur man ska kunna "skapa/återställa en sportslig och ekonomisk rättvisa" och slopa de ekonomiska kraven inför nästa säsong.

– Vi var helt inne på att man skulle ta en paus, men vi tycker att man skulle ha utnyttjat den pausen till att se över hur man skulle kunna slutföra kvalen, säger vd:n Stephan Guiance till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner 

Hockeyallsvenskan var mitt uppe i final- och slutspel för att ta fram de två lag som skulle ställas mot Leksand och Oskarshamn för en kamp om två SHL-platser när beskedet om att resten av säsongen ställs in kom på grund av coronavirusets spridning.

Enligt uppgift till HockeyNews.se reserverade sig Hockeyallsvenskan till beslutet att ställa in säsongen 2019/2020. Och under måndagen har ligan gått ut med ett anförande med anledningen av att inget SM-slutspel eller kvalspel ska genomföras.

I anförandet tar man upp en handfull olika delar.

"HockeyAllsvenskan anser att Svenska Ishockeyförbundet inte givit oss tillräckligt med tid eller förutsättningar att bottna de sportsliga och ekonomiska konsekvenserna" skriver ligan bland annat.
Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance säger till HockeyNews.se:

– Vi var helt inne på att man skulle ta en paus, men vi tycker att man skulle ha utnyttjat den pausen till att se över hur man skulle kunna slutföra kvalen. Även om det skulle betyda att man fick kanske begränsa antalet matcher. Det kanske var så att man inte skulle spela borta och hemma utan på en och samma ort, men på något sätt se över möjligheten att på sportsliga grunder avgöra de här kvalen. Vi tycker att det gick lite för fort.


Men med tanke på smittspridningen och riskerna hade det ens varit möjligt att spela vidare?


– Vi tycker att vi borde ha getts möjligheten att se över vilka möjligheter det finns och kanske förankra det med samtliga inblandade. Nu gick det väldigt fort, om man uttrycker det så, säger Guiance.


Ligan vill även "i absolut närtid" få till stånd ett möte med SHL och Svenska ishockeyförbundet för att diskutera hur man ska kunna "skapa/återställa en sportslig och ekonomisk rättvisa" utifrån den situation som just nu råder.

Flera av de allsvenska klubbarna går miste om intäkter som skulle kunnat vara avgörande gällande en klubbs förmåga att möta elitlicensen då de resterande matcherna ställs in.

Därför önskar nu HockeyAllsvenskan att de ekonomiska kraven slopas inför nästa säsong.

– Givet det som händer är det inte rimligt att tillämpa de här licensreglerna. Hypotetiskt säg att någon av våra klubbar har skottat ihop 2,5 miljoner. De pengarna går ju åt nu. Då blir det tokigt, för det här är helt utanför klubbens kontroll och beroende på ett beslut som hockeyförbundet har fattat, säger Stephan Guiance.


Har ni fått signaler från förbundet att licenskravet kommer att ligga fast?


– Förbundet säger att de kommer att titta på det, men vad det betyder vet vi ju inte så klart, säger Guiance.


Hockeyallsvenskan har inga möjligheter att överklaga Svenska ishockeyförbundets beslut. Men det finns andra vägar för att nå dit.


– Jag tror mig veta att det finns enstaka klubbar som kommer att göra det. Men vi tror på dialog. Vi vill gärna prata med SHL.


Vad säger SHL om att fortsätta prata?


– Det får vi se. Vi kommer att adressera dem nu. Vi skickade över det här till dem för några timmar sedan. Det finns goda förutsättningar för en dialog, tror jag.


Sedan tidigare har SHL-lag som åker ur ligan fått med sig en fallskärm på tolv miljoner kronor ner till Hockeyallsvenskan. Pengar som används till omställningen till den mindre bemedlade divisionen direkt under SHL. Men utan att något lag åker ur SHL stannar de pengarna kvar i finrummet.


– Det är något internt som SHL har skickat med det lag som åker ut och då blir det märkligt för i år åker inga lag ut, men det är två lag som inte får komma upp. Jag tror säkert att det kommer att bli en diskussion om det, men det är inte så att vi från ligan vill ha det av SHL, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till HockeyNews.se.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!