Rödin om sprutor, Tre Kronor-spel och Brynäs val av ny tränare

9 mars 2020

Anton Rödins fotskada har tvingat honom till att spela på sprutor i två månader.

Brynäs lagkapten berättar om en tuff SHL-säsong, hur han ser på spel i Tre Kronor inför VM och vilken typ av huvudtränare som Gävleklubben behöver till nästa säsong.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När det stod klart att Brynäs inte kommer att nå årets SM-slutspel hade lagkaptenen Anton Rödin tagit sin sista smärtstillande spruta den här säsongen i SHL.


Sedan början av januari har en fotskada plågat honom. Trots problemet har han varit SHL:s bästa poänggörare från den 4 januari och framåt. På 20 matcher under 2020 har han gjort 28 poäng (10 mål, 18 assist).


Men foten har satt stopp för mer SHL-spel.


– Det är ingen jättegrej egentligen, det är bara det att det har gjort så jäkla ont. Jag har en inflammerad sena i foten. I bästa fall hade jag behövt vila två tre veckor, men tabelläget för oss har gjort att det inte har gått att vila det, säger Rödin till HockeyNews.se.


– När det började låg vi nästa på kval. Sedan har det varit ett slutspelsrace av det hela. Det fanns liksom inte tid att vila.


De smärtstillande sprutorna har gjort att han har kunnat leda Brynäs förstakedja och första powerplayenhet i match efter match.


– Det har gått. Jag har varit bedövad, så det har funkat, men jag har inte tränat för man vill inte bedöma när man tränar.


Anton Rödin behöver inte spela de tre sista matcherna för Brynäs, och han vilade redan i lördags mot Leksand, men efter den sista omgången på torsdag kan han börja blicka mot landslagsspel och Tre Kronor.


Om en månad börjar landskamperna inför VM i Schweiz.


– Jag har väl inte hört något heller. Man får väl ta det då. Just nu skulle jag vilja vila foten i alla fall. Jag får prata med läkare om vad som är bäst helt enkelt, säger Rödin.


Anton Rödin vill se en ny typ av huvudcoach i Brynäs: "Någon som har hårda nypor, skulle jag säga". Foto: Bildbyrån.


Den 29-årige Brynäsforwarden har avslutat sin poängmässigt bästa SHL-säsong i karriären genom att göra 46 poäng (14 mål, 32 assist) på 46 matcher.


Men den personliga framgången har han svårt att glädja sig över.


– Det är väl skit egentligen. Att vi missar slutspel. Det är en ganska stor missräkning. Vi är ruggigt besvikna. Man håller på och tränar och då vill man spela de här matcherna som kommer upp. Att missa dem känns inte alls roligt, säger Anton Rödin sammanfattande.


Har du kunnat ta ett steg tillbaka och analysera vad det som inte har fungerat totalt sett?


– Nej. Egentligen inte. Man har varit så mycket i det och bara kämpat för att ta sig till slutspel helt enkelt. Jag har ingen superbra analys, men klart är väl att vi kommer att behöva ändra på saker och ting. Så är det ju.


Brynäs sportchef Michael Sundlöv har signalerat att det inom kort ska vara en ny huvudtränare klar för Gävleklubben. Att sparka en tränare varje säsong är inte hållbart.


Så vad skulle vara en bra tränartyp för Brynäs?


– Ja, alltså. Någon som har hårda nypor, skulle jag säga. En som har en framgångsrik spelidé och driver den oavsett. Det är klart, vi hade ”Bulan” (Thomas Berglund). Jag hade honom ett år (2015/2016) och andra året (2016/2017) gick de till final. Man vet lite vad som funkar. Man vill inte kasta skit på någon så heller, men det har väl inte varit någon perfect match för Brynäs de senaste åren kan man väl säga.


I början av januari fick Magnus Sundquist sparken som huvudtränare och i en intervju med HockeyNews.se sa han sig ha anpassat sig lite för mycket till Brynäs invanda rutiner istället för att sätta ner foten och köra mer på sin linje.


– De som känner mig, vänner och flera, har sagt till mig att jag har gått ifrån lite den grundprincip jag arbetar från, både när det gäller spelet men även som ledare. Där har jag fogat mig lite för hur de vill ha det i Brynäs. Jag säger inte att det är fel det jag gör, men där har jag nog gått ifrån lite av mina grundprinciper hur jag är som person och som tränare och ledare jag har varit genom åren. Det är en ganska bra erfarenhet, för man måste nog stå på sig i det man menar är rätt. Det kanske passar på ett ställe, men kanske inte passar på ett annat ställe, sa Sundquist till HockeyNews.se.


LÄS MERBrynäscoachen om bristerna: "Hoppats man skulle göra det"


Anton Rödin tror från sin sida inte att Brynäsledningen eller andra försökte påverka Sundquist så mycket att hans egen filosofi suddades ut.


– Brynäs anställer en tränare som ska stå för någonting. Det blir svårt för någon på kontoret att säga: ”Så här ska du spela”. Utan då får man anställa en utifrån vad som behövs, det här systemet gillar vi, den här identiteten har vi och då får man anställa en sådan tränare. Jag tror inte att folk har varit petat och sagt så här ska du göra, så här ska du göra.


– Vi behöver nya tag, så att säga, menar Anton Rödin.


Hur mycket har du som lagkapten att säga till om när det kommer till val av tränare?


– Det är klart att vi har haft möten också med ledningen. Sedan sitter inte jag och säger honom eller honom borde ni ta. Men jag vet ju vad som har funkat när jag har varit med. När vi gick till final så vet man vilken typ av tränare det har varit. Det är väl kanske bara att inse att det är någon sådan vi måste ha. Att vi tränar på detaljer varje dag. Nöter video och är petig, säger Anton Rödin.


Han tillägger:


– Sedan om jag har ett jätteord med det vet jag inte. Men det är klart att man har fått framföra sina åsikter också. Man vill ju bara Brynäs bästa. Vinna hockeymatcher.


Anton Rödin medger att Thomas ”Bulan” Berglund blev en favorit och även i Luleå har Brynäs förre huvudcoach varit lyckosam. Luleå vann SHL:s grundserie den här säsongen.


– Det är nog den bästa tränaren jag har haft, hittills. Jag är inte alls förvånad. Det är tuffa träningar och tuff video dagen efter match också. Så man gjorde det man skulle göra… säger Rödin.


Det var högt i tak?


– Ja, verkligen. Gjorde man inte som vi hade bestämt då hamnade man på videon dagen efter och det var något man verkligen inte ville göra. Men så var det. Sedan är han grym för han släpper när det är över. Han är inte långsint på nåt sätt. Han har gjort det väldigt bra där och han gjorde det väldigt bra här också.