AnnonsBrynäscoachen om bristerna: "Hoppats man skulle göra det"


6 januari

Brynäs gör sig av med huvudcoachen Magnus Sundquist – som kommer att ha lön från klubben i ytterligare 16 månader.

För HockeyNews.se ger han sin syn på Brynäs beslut, lagets läge i SHL, hur han har förändrats som coach och om han ser Brynäs som ett lag för topp sex.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På trettondagsafton började Magnus Sundquist ana att Brynäs var på väg att sparka honom. Den senaste tidens förluster blev till slut för mycket att hantera.


– Jag är inte dum, jag fattar att sånt här kan komma när det har svingat som det har gjort. Det är ingen överraskning alls för mig, säger Sundquist till HockeyNews.se någon timme efter det att han fått ett väntat besök av de sportsliga ledarna Michael Sundlöv och Andreas Dackell hemma i bostaden i Gävle.


– När det tog fart igår förstod jag att det kommer att hända något idag och mycket riktigt så ringde Sundlöv och Dackell och de ville komma hit och besöka mig i morse. Det var tre rörda vuxna män som satt vid mitt köksbord och tyckte att det var tråkigt. De ville ta det ansikte mot ansikte för vi har haft en så bra arbetsrelation sedan jag kom hit den första augusti förra året, i ett och ett halvt år, utan inblandning från någon sida utan full respekt för varandra.


LÄS MERBEKRÄFTAT: Sundquist lämnar Brynäs – de tar över


Sundquist fortsätter:


– De har förklarat för mig att jag absolut inte har skuld i detta ensam utan det är fler i det, men nu blir det så här. ”Vi väljer att göra nånting nu”. Och jag har full förståelse för det, även om det är tufft.


Brynäs gör sig av med huvudtränaren Magnus Sundquist (t h). Assisterande coachen Ove Molin (t v) tar över. Foto: Bildbyrån.


Magnus Sundquist kommer att behöva en tid för att bearbeta det som har hänt och han kommer att vara kvar i Gävle och träffa vänner.


– Synd att man inte får fortsätta jobbet, för jag vet själv att jag har mycket som jag kan bidra med till Brynäs om det så är huvudtränare eller annat. Jag tror att det är sunt att de har någon som kommer utifrån och ser Brynäs med andra ögon. Det finns så mycket hockeykunnande så det klarar de sig på.


Sundquist berättar att hans kontrakt med Brynäs gäller till maj 2021. Det är nästan 16 månader kvar som kommer att ticka på. Nyligen blev Brynäs av med kostnaden för den senast sparkade coachen Tommy Sjödin, då han tog ett jobb i schweiziska Olten.


– De som känner mig vet att jag går in med 110 i allt och är engagerad och har driv i allt och jag förväntar mig att mina kollegor runt omkring mig gör det. Nu kommer jag att sitta ner och rannsaka mig själv, vad jag kunde ha gjort annorlunda. Men jag förväntar mig också att mina kollegor och de i Brynäs också, efter en stund, frågar sig: ”Har vi bommat någonting? Har vi kunnat göra någonting annorlunda?” Och det är mest för Brynäs egen utvecklings skull och sin egen persons utvecklings skull. Det är liksom inte bara Magnus Sundquist som styr Brynäs IF… Det är flera. Men jag tar absolut min del i det här, absolut, 110 procent.


Har Brynäs rätt förutsättningar för att bli ett topplag, som du ser det?


– Nej. Inte just nu.


Vad fattas?


– Det tror jag de flesta som kan hockey ser. Men det är ett otroligt hårt jobbande gäng som vill någonting. Sedan vill jag säga att Brynäs är på rätt väg. Klubben med (klubbdirektören Michael) Campese i spetsen driver och vill någonting. Det är en bra vardag. Jobbet som görs från sporten med Sundlöv och Dackell kommer att bli bra. De måste få lite lugn och ro från hetsen i Brynäs IF. Det är väl en klubb som engagerar mest folk av alla när det gäller rubriker. Men ge dem lite lugn och roll och lita på att de vet vad de kan.


Brynäs har siktat på att vara ett lag för topp sex. Men efter 30 av 52 omgångar är Brynäs hela 17 poäng efter sexan HV71, som har den sista direktplatsen till SM-kvartsfinalen.


Brynäs har i sin tur nio poäng upp till Växjö, som är det sista laget på slutspelsplats.


– Det jag gärna vill ta med i det här är att det är en sak om en klubb har en plan. Brynäs IF har en plan och önskar att uppnå det här resultatet, säg topp sex, men det man måste ta med i beaktning när man lägger planen för ekonomi och lagbygge är att det kanske är elva eller tolv andra lag med samma plan, samma målsättning, samma krav från sponsorer och fans, samma krav från ägare eller vad du vill. Det är en sak att själv ha en plan, men då ska man också ge sig rätt förutsättningar att uppnå den planen. Har man rätt förutsättningar från klubben och sportavdelningen och inte uppnår den då, då är det ett kapitalt misslyckande.


Brynäs hade behövt värva in någon toppback och även någon pålitlig målgörare för att ha en mer realistisk chans att nå årets högt satta mål. Ett behov som kvarstår.


– Jag hade hoppats att man skulle göra det, inte bara nu utan för en tid sedan. Vi har konkurrerat nästan hela året med Växjö Lakers och de har tagit in spelare och plötsligt har de blivit stabilare. Det tror jag att alla skulle önska, faktiskt. Men det är en helhet och det är många aspekter. Det kan vara att man inte har hittat rätt spelare, rätt folk eller har haft ekonomi till det. Jag tror att tryggheten och stabiliteten skulle ha höjts ett par tre snäpp om det hade hänt lite grann tidigare.


LÄS MERBrynästränaren tillbakavisar spekulationer: "Mitt beslut"


– Men väljer man att inte göra det har de säkert goda grunder för att inte göra det och då förhåller man sig till det. De kan sitt jobb och Sundlöv, Dackell och Campese gör ett fantastiskt jobb för klubben. Sedan går det inte alltid som man planerat och då får man agera utifrån det när det gäller att se över spelarmarknaden och se över sitt lag. I såna här situationer får man också agera även om det är tråkigt. Det är jobbet man lever med. Men det är inga hard feelings.


Magnus Sundquist känner så här i efterhand att han inte riktigt har hållit den linje som gjort honom framgångsrik tidigare i Tingsryd och som gett honom chansen i SHL-klassikern Brynäs.


– En sak jag har tänkt på, och det gör jag alltid efter träningar och efter matcher, rannsakar mig själv och tänker: ”Fan, gjorde jag rätt här nu, eller kan man göra något annorlunda?”. De som känner mig, vänner och flera, har sagt till mig att jag har gått ifrån lite den grundprincip jag arbetar från, både när det gäller spelet men även som ledare. Där har jag fogat mig lite för hur de vill ha det i Brynäs. Jag säger inte att det är fel det jag gör, men där har jag nog gått ifrån lite av mina grundprinciper hur jag är som person och som tränare och ledare jag har varit genom åren. Det är en ganska bra erfarenhet, för man måste nog stå på sig i det man menar är rätt. Det kanske passar på ett ställe, men kanske inte passar på ett annat ställe.


Det låter som att Sundquist hade behövt sätta ner foten lite oftare och helt enkelt bestämma mer. Lite som när han nyligen förändrade rollfördelningen i tränarstaben.


– Ibland är det bättre att ta beslut som är fel så länge de vet vem som tar besluten oavsett vad. Då gör man i alla fall någonting. Där känner jag att vi har sökt saker som vi tror är bättre och har diskuterat fram dem och så var vi eniga om det. Det är svårt att sätta fingret på det, utan det är helheten. Och så har vi enats om hur vi spelar. Ibland måste man ändra istället för att diskutera och där har jag gått ifrån min princip lite grann, säger Sundquist.


Annons

Annons