HockeyNews
PLUS

Stor utmaning att behålla succéimporterna: ”Bättre pengar utomlands”

(13092) Kristoff Kontos / Niklas Salo
Jonathan Persson / Fredrik Sten | Swe Press Photo

Publicerad: 9 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Efter en trög start på säsongen har Vimmerby verkligen lyckats vända skeppet och kliver imorgon kväll in i playoff 3. En stor del i det har två synnerligen lyckade importer som anslutit under säsongens gång – Kristoff Kontos och Niklas Salo. Spelare som klubben gärna vill, men kan få svårt att ha kvar även nästa säsong.
– Tittar man bara på ekonomi då är vi chanslösa, säger Vimmerbys sportchef Morgan Persson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Ifjol gjorde Vimmerby stor succé under ledning av Phil Horsky och tog sig hela vägen till playoff 3. Det gjorde laget till ett stort skyltfönster och ett bra gäng spelare lämnade klubben efter säsongens slut. Nu är klubben framme i samma position igen och med tanke på att samtliga spelare i truppen har ettårskontrakt riskerar situationen att bli densamma.

– Det är det som är nackdelen för oss, så är det för alla lag som går bra. Samtidigt som det kan bli en nackdel för mig är det jäkligt kul för grabbarna att de får lite extra uppmärksamhet och gör det bra. Det är lite så vi jobbar för vi har inte den största budgeten och vi har inte de största lönerna, utan vi får locka med annat och det är att vi har mycket ögon på oss och det vet ju grabbarna om när de kommer hit. Det är bara att titta förra året där vi tappade fem man till allsvenskan, säger sportchefen Morgan Persson.

Men arbetet med kommande säsongs trupp är naturligtvis redan igång trots att playoff-spelet fortfarande pågår för fullt.

– Vi har börjat diskutera med befintlig trupp så där är vi igång, men nu är det svårt att få några besked och jag vill inte gå in och störa heller när vi är mitt inne i playoff-bubblan. Utan nu får tränare och spelare fokusera på det de ska fokusera på.


Importerna har överträffat förväntningarna
Vimmerby startade minst sagt trögt i grundserien och Morgan Persson tvingades ganska snabbt inse att hans initiala lagbygge inte höll måttet. Under säsongens gång har därför så väl tränare som ett par spelare bytts ut och med tiden har laget vuxit sig starkare.

Två spelare som kommit in under säsongens gång och påtagligt påverkat slagstyrkan är finländaren Niklas Salo och kanadensaren Kristoff Kontos. Två spelare som tillhör Vimmerbys offensiva topp och gått från klarhet till klarhet.

– Även om du kollar upp och gör ett digert referensarbete är det alltid svårt att veta om importspelare klarar anpassningen från ett land till ett annat. Men både med Kontos och Salo har jag haft folk jag känner väldigt väl och som jag litar på som aldrig skulle sätta sitt namn i skiten med att rekommendera något de inte kan stå för, så där har jag varit jäkligt trygg i den information jag fått, men man vet aldrig ändå. Man kan kolla upp hur mycket som helst och sen funkar det inte ändå av någon anledning. Det kan vara vad som helst som påverkar, men i de här fallen har vi lyckats väldigt bra.

Har de överträffat förväntningarna?
– Både ja och nej, Kontos hade ju inte spelat match sedan augusti så det var svårt att veta hur lång tid det skulle ta innan han kom in i grejerna igen, men vi hade bra tajming med honom. Han fick faktiskt två veckor innan serien kom igång för att kunna komma hit och landa, komma rätt i tidsrytmen, lära känna laget och tränarna och träna två bra veckor med oss innan serien satte igång. Jag visste att han skulle vara bra, men trodde kanske inte att han skulle vara så här bra som han har varit. Samma sak med Salo som fick ett ännu större lyft när Kontos kom in. De har överträffat förväntningarna, det tycker jag, jättekul att det har gått så bra.

Efter den succé de två anfallarna svarat för vill Persson så klart ha dem kvar även i nästa säsongs trupp. Något som verkar vara lättare sagt än gjort.

– Bägge två har kommit in jättebra hos oss och trivs otroligt bra och har fått stora roller så jag skulle vilja behålla bägge två, men jag vet också att det kommer bli svårt. Spelar man bra då blir man som svensk eller import intressant för andra klubbar och i grund och botten handlar det om ekonomi så vi får se vart det landar, vi får ta det vad det lider.

– Jag tror att lag från allsvenskan har mycket ögon på de spelarna om jag ska vara ärlig. I alla fall vad ryktena säger, vi har folk från allsvenskan som tittar på matcherna, sen vet jag inte om de tittar bara på dem, de tittar väl i stort tänker jag.

Det är ganska sällan importspelare återvänder till samma lag flera säsonger i rad...
– Ofta är de lite dyrare än vad en svensk spelare är och de vet att de kan tjäna bättre pengar utomlands än vad de kan göra i division ett, så det är väl klart att tittar man på ekonomi så kan vi inte hänga med. Men tittar man runt omkring, vi tränar väldigt bra här om man jämför med vad utländska klubbar gör, de får bra förutsättningar för att lyckas, så att tittar man på de bitarna istället för ekonomi då kanske vi har större chans att behålla dem. Men tittar man bara på ekonomi då är vi chanslösa, om lag i Frankrike eller alpligan eller vad som helst sticker fram ett kontraktsförslag, då är det svårt att behålla dem.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!