NHL-svepet: Nytt mål av Zibanejad – Lundqvist fick hoppa in

(13073) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 8 mars 2020

New York Rangers-stjärnan Mika Zibanejad fortsätter att göra mål. Men det hjälpte inte i hemmafajten mot New Jersey Devils där Henrik Lundqvist fick hoppa in. Nu tappar Rangers mark i jakten på en Wild Card-plats i slutspelsjakten. Det och mycket mer hittar ni i HockeyNews:ses reporter Daniel Grozdanovskis svep från nattens fajter i NHL.

New York Islanders–Carolina Hurricanes 2–3 eft. förlängning.

Svenskarna: Carolina: Anton Forsberg (24 räddningar, 92.3 i räddningsprocent).

För första gången på fem matcher så fick Carolina Hurricanes vinna en seriematch igen. Väldigt välbehövligt för laget. Borta mot tuffa New York Islanders krävdes det förlängning innan Vincent Trocheck kunde avgöra i powerplay.

Det var Trocheck första fullträff i Carolina sedan trejden från Florida. Assisten från lagkamraten Andrei Svechnikov var minst sagt spektakulär, eller vad säger ni?

Annars noterar vi att svenske keepern Anton Forsberg fick känna sig som en vinnare och hade 24 räddningar i matchen.

Pittsburgh Penguins–Washington Capitals 2–5

Svenskarna: Washington: Nicklas Bäckström (ett mål och en assist), Carl Hagelin (en assist).

Washington behåller ledningen (samma poäng som Philadelphia Flyers) i Metropolitan Division. Detta efter en solklar bortaseger mot rivalen och formsvaga Pittsburgh Penguins på lördagskvällen, svensk tid.

Laget rivstartade med tre mål i den första perioden och chockade publiken i PPG Paints Arena. Svenske stjärnan Nicklas Bäckström gjorde 2–0-målet efter drygt 16 minuters spel.

När sedan Nic Dowd (tre poäng totalt i matchen) gjorde mål i numerärt underläge efter bara 34 sekunders spel i den andra perioden efter pass från Carl Hagelin, så hade Washington kopplat ett järngrepp om matchen.

Visserligen reducerade både Sidney Crosby och Evgeni Malkin i den tredje perioden men det hjälpte inte. TJ. Oshie kunde sätta punkt för målgörandet i fajten efter pass från Nicklas Bäckström.

Dallas Stars–Nashville Predators 0–1

Svenskarna: Nashville: Viktor Arvidsson (en assist).

Målsnålt värre när Nashville tog en ruskigt viktig seger i jakten på en slutspelsplats. Backen Ryan Ellis gjorde matchens enda mål, drygt halvvägs in i den andra perioden. Målet kom till i powerplay. Ett skott, som inte såg helt otagbart ut för Ben Bishop i Dallas-målet. Svenske forwarden Viktor Arvidsson fick en assistpoäng i det avgörande målet.

Förutom Ellis blev också finländske Nashville-keepern Juuse Saros stor matchhjälte med sina 37 räddningar.

Slutligen noterar vi att stjärnorna Roman Josi i Nahsville och Corey Perry i Dallas inte hade en alltför munter uppgörelse (se video nedan).

Los Angeles Kings–Minnesota Wild 7–3

Svenskarna: Los Angeles: Adrian Kempe (en assist). Minnesota: Jonas Brodin (en assist).

Los Angeles krossade till slut Minnesota på hemmais.

Hemmalaget ledde med 3–1 efter två perioder och i början av den tredje akten slog Dustin Brown till. 4–1 och många trodde att Minnesota var ett slaget lag, men så var inte fallet. Minnesota-lirarna Jared Spurgeon och Luke Kunin tog gästerna in i matchen igen. Då vaknade Dustin Brown igen och gjorde två raka mål och blev därmed hattrick-skytt i en och samma period.

Till slut blev det 7–3 efter att Gabriel Vilardi gjort mål i slutminuten.

Boston Bruins–Tampa Bay Lightning 3–5

Svenskarna: Tampa Bay: Inga svenska poäng i matchen.

Tungviktsmöte där Tampa Bay Lightning drog det längsta strået och tar därmed in poäng på divisions-ledaren i Atlantic, Boston Bruins.

Tampa Bay fick en drömstart på matchen och gjorde två mål i ett och samma boxplay (!), väldigt anmärkningsvärt. Först slog Anthony Cirelli till,  62 sekunder senare gjorde Mikhail Sergachev 2–0.

Det tog ett bra tag innan Boston hämtade sig från den smällen. En bit in i den andra perioden utökade Cedric Paquette gästernas ledning till 3–0. Mot slutet av mellanperiod vaknade Boston till och kunde reducera två gånger om genom Charlie McAvoy och Sean Kuraly.

Men det här var Tampas match. Alex Killorn gjorde 4–2 i powerplay efter drygt en minuts spel i den tredje period. Bostons målkung David Pastrnak (48:e målet) reducerade i powerplay, men i slutminuten kunde Nikita Kucherov punktera matchen med mål i öppen kasse. Därmed var Bostons fyra matcher lång segersvit död.

Det var en rätt grinig match där det blev gurgel redan i den första perioden, men var i slutet av den andra perioden som "helvetet" brakade loss ordentligt.

Svenske backstjärnan i Tampa, Victor Hedman, spelade bara ett par minuter innan han fick utgå. Det är oklart om Hedman blir borta en längre tid eller inte.

New York Rangers–New Jersey Devils 4–6

Svenskarna: New York Rangers: Mika Zibanejad (ett mål), Henrik Lundqvist (fem räddningar, 100 i räddningsprocent). New Jersey Devils: Fredrik Claesson (ett mål).

New York Rangers har målvaktsproblem för tillfället. Igor Sjestiorkin, som är tillbaka efter bilolyckan,  blev utbytt efter två perioder i den viktiga hemmamatchen mot New Jersey Devils. Då hade den ryske keepern släppt in fem mål på 23 skott. Svenske veterankeepern Henrik Lundqvist kom in i den tredje perioden och höll nollan (fem räddningar). Men det hjälpte inte för Rangers då skadan redan var för stor.

Ett 5–2-underläge blev för svårt för Rangers att hämta in och till slut vann New Jersey med 6–4, utan att direkt varit hotat i den tredje perioden.

Häromnatten gjorde svenske backen Fredrik Claesson sin första poäng för New Jersey, i natt kom första målet. Claesson gjorde det så viktiga 3–2-målet i början av den andra perioden, kort efter att lagkamraten Kyle Palmieri kvitterat till 2–2.

Rangers svenske storstjärna, Mika Zibanejad, gjorde ett mål i matchen. Zibanejad slog till i början av den första perioden. Ett mål som då betydde 2–1-ledning för Rangers. Zibanejad har nu gjort nio mål på de fyra senaste matcherna.

Tung förlust för Rangers i jakten på en Wild Card-plats. Desto roligare för New Jersey, som nu har två raka segrar efter fina skalper mot St. Louis och Rangers.

Philadelphia Flyers–Buffalo Sabres 3–1

Svenskarna: Buffalo: Victor Olofsson (en assist), Marcus Johansson (en assist).

Topplaget Philadelphia blev för svårt för svenskgänget Buffalo. Rutinerade storstjärnan Claude Giroux gjorde två mål och hemmalaget kunde avgå med en 3–1 sedan Joel Farabee sänkt Buffalo med sitt avgörande mål en bra bit in i den tredje perioden. Och som ni ser på videon här nedan behöver Buffalokeepern Carter Hutton köra lite extraträning med klubban framöver...

Buffalo lyckades bara göra ett mål på 39 skott. I den andra perioden fick tysken Dominik Kahun in pucken i mål efter att ha blivit framspelad av svenskduon Victor Olofsson och Marcus Johansson.

Philadelphia-keepern Carter Hart storspelade (38 räddningar) när hemmalaget tog sin nio raka seger. Philadelphia delar ledningen i Metropolitan Division med Washington Capitals.

Florida Panthers–Montreal Canadiens 4–1

Svenskarna: Florida: Lucas Wallmark (ett mål).

Livsviktig seger för Florida i kampen om att nå en Wild Card-plats till Stanley Cup-slutspelet. Hemma mot Montreal var det svenske nyförvärvet Lucas Wallmark som bröt dödläget i mitten av den andra perioden. Det var Wallmarks första fullträff i nya klubben.

I den tredje perioden rivstartade Florida och både MacKenzie Weegar och Jonathan Huberdeau utökade ledningen. Montreal var ett slaget lag och till slut vann Florida med 4–1.

San Jose Sharks–Ottawa Senators 1–2 eft. förlängning.

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Det krävdes förlängning för att skilja på de här två bottenlagen. Chris Tierney avgjorde för sitt Ottawa, endast 35 sekunder in i sudden.

Annars var det här en målsnål tillställning där lagen gjorde var sitt mål i den första perioden. Sedan stängde keeprarna Craig Anderson (31 räddningar) och Aaron Dell (36 räddningar) igen i två perioder.

För formstarka Ottawa var den här segern den fjärde på de fem senaste matcherna.

Edmonton Oilers–Columbus Blue Jackets 4–1

Svenskarna: Columbus: Gustav Nyquist (ett mål), Alexander Wennberg (ett mål).

Columbus pepprade Edmonton-keepern Mikko Koskinen med 47 skott, men det var bara svenske Gustav Nyquist som lyckades överlista den finländska keepern – och det i slutminuten när matchen redan var avgjord.

Redan i början av den första perioden gjorde Alex Chiasson 1–0 till Edmonton. Resultatet stod sig tills det var knappt fyra minuter kvar av matchen då Edmonton slog till två gånger om inom loppet av en knapp minut. Caleb Jones och storstjärnan Connor MvDavid punkterade matchen – Gustav Nyquists reducering ändrade inte direkt på det.

I och med segern så delar Edmonton divisionsledningen i Pacific med Vegas Golden Knights.