HockeyNews
PLUS

Inför slutspurten i SHL – här de fem hetaste och de fem kallaste

(13040) SHL-listan 6 mars
Bildbyrån

Publicerad: 7 mars 2020

FacebookXWhatsApp

SHL:s grundserie är inne på upploppet. En rad spelare har prickat formtoppen i precis rätt tid. Andra har det kämpigare och behöver en vitaminkick.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar idag de hetaste och kallaste inför de sista tre omgångarna i SHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


DE FEM HETASTE


Viktor Fasth, Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån.


5 Viktor Fasth, mv, Växjö


Kommentar: När Lakers har behövt sin målvaktsstjärna som mest har han funnits där. 37-årige Fasth har fått starta i tre av de fem senaste SHL-matcherna och han har vunnit alla tre. I måstematchen mot Brynäs i Gävle stängde han igen, tog 26 skott och höll säsongens första nolla. Han har även lett Växjö till segrar i streckstriderna mot Örebro (4–1) och Frölunda (3–2).


4 Marcus Nilsson, f, Färjestad


Kommentar: Färjestad har skadebekymmer, men några problem med att fortsätta göra poäng har inte ”Lilliz”. Han gjort sex poäng de senaste fem matcherna och han toppar SHL:s poängliga eftersom han är den ende liraren som har passerat 50-strecket. 51 poäng (11 mål, 40 assist) är den tredje bästa noteringen i Färjestads stolta hockeyhistoria. Bara Peter Nordström (55 poäng) och Håkan Loob (76 poäng) har gjort fler pinnar än Nilsson. Loob har i och för sig säsonger då han även gjort 66, 58 och 53 poäng i SHL/elitserien. Men ändå!


Anton Rödin, Brynäs IF. Foto: Bildbyrån.


3 Anton Rödin, f, Brynäs


Kommentar: Brynäs har blivit en besvikelse i SHL. Igen. Men lagkaptenen Anton Rödin har gjort vad han har kunnat för att ta Gävlelaget till slutspel. Sju assist på de senaste fem matcherna är fina siffror. Under 2020 har Rödin gjort 28 poäng (10 mål, 18 assist) på 20 matcher och han har stått för poäng i 15 av dem.


2 Spencer Abbott, f, Leksand


Kommentar: Kvalet är ett faktum. Och då vill det till att ha spelare som presterar som aldrig förr. Abbott har länge skapat chanser åt sina lagkamrater och på sistone har utdelningen äntligen kommit. På de fem senaste matcherna har den skicklige högerskytten producerat två mål och fem assist. Näst bäst i SHL.


Robin Alvarez, Skellefteå AIK. Foto: Bildbyrån.


1 Robin Alvarez, f, Skellefteå


Kommentar: Snacka om att ha tajmat in slutspelsformen perfekt! På de senaste fyra matcherna har Skellefteås skånske forward gjort fem mål och tre assist. Bäst i SHL!


DE FEM KALLASTE


Samuel Fagemo, Frölunda. Foto: Bildbyrån.


5 Samuel Fagemo, f, Frölunda


Kommentar: Det går tungt för Frölunda och lagets samlade självförtroende är sårat. Då blir det svårt att lyckas. Fagemo är en av lirarna som har hamnat i en svacka och från hettan i Tre Kronor för en månad sedan, då han gjorde mål i debuten, har det gått tyngre på slutet. Nu poänglös i sex raka matcher. Men 18 skott på mål borde indikera att det vänder snart?


4 Samuel Ersson, mv, Brynäs


Kommentar: Bakom ett tunt och svajigt försvar är det inte lätt att gömma sig. Den unge målvakten har matchats oerhört mycket och har många gånger gjort vad han har kunnat, men det är inte många i årets Brynäs som har överträffat förväntningarna.

Ersson har varit med om att förlora de senaste fyra matcherna som han har startat och det har blivit 15 mål i baken. Bara att komma igen.


Tyler Kelleher, IK Oskarshamn. Foto: Bildbyrån.


3 Tyler Kelleher, f, Oskarshamn


Kommentar: Medan Rickard Palmberg har kommit in fint och varit en tillgång för IKO i slutet av grundserien har Kelleher, poängkungen, varit det motsatta. På grund av ett dåligt jobb i defensiven i kombination med noll poäng framåt den senaste tiden har han haft svårt att platsa i ”Perra” Johnssons kvalförberedande manskap. Här krävs skärpning.


2 Emil Pettersson, f, Växjö


Kommentar: Totalt sett en tuff säsong för hemvändande Pettersson efter äventyret i Nordamerika. Omställningen till spel i Växjö har inte gått smärtfritt. Han hade sin bästa period från mitten av oktober till mitten av november då han gjorde 14 poäng (7 mål, 7 assist) på åtta matcher av sina totalt 24 poäng på 49 matcher. Nu har han varit poänglös i fem raka matcher och har gjort ett mål de senaste 16.


Jordan Boucher, Örebro. Foto: Bildbyrån.


1 Jordan Boucher, f, Örebro


Kommentar: Inte ett mål på de 17 senaste matcherna. Och bara två assist. Från att ha sett het och vass ut på försäsongen till detta. Boucher har gjort tio poäng på 38 matcher och när man ser till hans säsong kommer man mest ihåg ett par fula tacklingar med avstängningar som följd. Det skulle i det här läget förvåna om han får ett förlängt kontrakt med Örebro.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)