HockeyNews
PLUS

Lassinantti står på sin topp i Luleå: "Vill alltid utvecklas"

(13036) Joel Lassinantti/Luleå
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 6 mars 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Joel Lassinantti har aldrig i SHL släppt in så få mål per match som nu. Han är 27 år och har ett utgående kontrakt med seriesegrande Luleå – och vill fortsätta utvecklas.

Det finns en hel del som talar för att Luleå har en annan förstemålvakt nästa säsong.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Med 1,63 insläppta mål per match i SHL är Luleås Joel Lassinantti den klart vassaste målvakten i ligan.


Om man tittar till just den siffran så är han till och med bättre än förra säsongen då han satte sitt gällande personliga rekord på 1,68 insläppta per match.

Lassinantti är för fjärde gången i sin SHL-karriär på väg att avsluta säsongen med ett målsnitt under två. Och det är starkt.


Men frågar du honom vilken av alla siffror han är allra mest nöjd med kommer det ett direkt och ödmjukt svar.


– Framför allt vinsterna. Det är ett tecken på att vi har spelat ett bra spel, ett tryggt spel. Och det är inte bara mina siffror det där utan det är hela lagets egentligen. För mig vill jag bara göra mitt bästa och hjälpa laget att vinna. Då brukar det andra följa med, säger Lassinantti till HockeyNews.se.


Han fick spelledigt i Luleås bortamatch mot Djurgården då istället kollegan David Rautio hoppade in och gjorde en bra match, som gav en poäng på Hovet.


Joel Lassinantti är van vid att spela mycket och den här säsongen har han startat i 34 av 49 matcher. 26 av de 34 matcherna har han – och Luleå – vunnit.


Förra säsongen spelade han 42 av 52 matcher från start och han gillar en hög arbetsbelastning.


– Det är då jag känner mig som tryggast i mitt spel och känner ett bra förtroende. Absolut vill jag spela alla matcher som jag kan.


Luleås sportsliga ledning kalkylerar med risken att Joel Lassinantti vill ta chansen i NHL eller KHL efter den här säsongen.

Bevisligen är han vid 27 års ålder på en väldigt hög nivå och redo att testa spel i en ännu bättre liga.


LÄS MERLuleå har hittat en lösning om stjärnmålvakten flyttar


Lassinantti vill fortsätta sin utveckling. Frågan är bara var.


– Det finns alltid steg att ta. Just nu fokuserar vi mestadels på att hjälpa laget att vinna. Det är det som är det stora fokuset nu. Sedan vill man alltid utvecklas och det tror jag alla målvakter vill, eller alla spelare. Alla som håller på nånting vill ju bli bättre hela tiden så det finns absolut saker att skruva på, säger han.


Kan du fortsätta att utvecklas i SHL?


– Jag tror att oavsett var man spelar försöker man utveckla sig själv. Det är svårt att svara på i dagsläget.


Drömmar och mål?


– De finns, säger han och skrattar till.


Joel Lassinantti blir bara bättre och bättre i Luleå. Är det dags att ta ett nytt kliv i karriären i vår? Foto: Bildbyrån.


Det är heller ingen hemlighet att det finns intresse för Lassinantti och det återstår att se hur konkret det blir i form av kontraktserbjudanden. På Hovet i Stockholm fanns det mängder av NHL-scouter (de spanade i första hand in Luleås Noel Gunler och Djurgårdens Alexander Holtz), men även KHL-scouter.


Frågor om framtiden och intresset från NHL och KHL är något som Joel Lassinantti helst duckar för.


– Sånt vill jag inte ta i media. Det tar jag internt.


Har Luleå satt en deadline för när de vill ha besked från dig?


– Det får du ta med dem.


Joel Lassinantti slår ifrån sig och det är nog klokt.


Den avgörande delen av säsongen i SHL står på lut. Luleå har vunnit serien och och går in i SM-kvartsfinalen med självförtroendet på topp.


Alla är redo.


– Jo, absolut. Det har vi varit länge tycker jag. Det är ett delmål att vinna serien. Sedan är det något som hägrar långt bort och det är nu som det riktiga allvaret börjar.


Ser ni er som favoriter till guldet?


– Eftersom vi vann serien så tycker jag att vi kan vara det. Men samtidigt, alla lag som tar sig till slutspel, och även play-in-lagen, gör vi inte vårt bästa så kommer det att vara tufft. Vi får se till att vara på topp helt enkelt.


Luleå åkte ut i semifinalen av Champions Hockey League mot Frölunda. En seger på bortaplan i Göteborg bäddade för avancemang till final, men Frölunda vände och vann sedan CHL-titeln igen.


Det var en besvikelse för Luleå.


– Självklart. Vårt mål var att vinna CHL också. Med det utgångsläget så tyckte jag att det var tufft att förlora den matchen. Det som är med CHL är att man inte kan gräma sig så länge utan vi hade match två dar senare i SHL och jag tyckte att vi kunde släppa den förlusten ganska bra och fortsätta ta poäng i SHL.


Luleå är det enda SHL-lag som inte har haft någon längre formsvacka under säsongen. Tre förluster i rad i december är den längsta förlustsviten. Om man nu kan tala om svit.


– Jag tycker att vi har kommit tillbaka till ett stabilt spel nu på slutet. Men säg för fem-tio matcher sedan lyckades vi ta poäng och vinna matcher, men vårt spel kanske inte var där vi ville att det skulle vara. Vi hamnade lite ur fas om man säger så och lyckades inte synka med varandra. Vi vill vara ett lag som spelar nära alla fem spelare och inte så utspridda på banan. Det tycker jag att vi har rättat till på slutet.


Joel Lassinantti låter också nöjd med Luleås försvars- och backspel i stort.


– Vi har fått ha kvar rätt så många backar från förra året så det är inte så stor skillnad utan jag känner mig trygg där bakom. Vi har rätt många backar när alla är skadefria och det spelar ingen roll vem som är inne. Det känns som att alla gör vårt spel till hundra procent och det gör ju att jag känner mig trygg i det också.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)