Leksand vill behålla stjärnan – men detaljen kan ställa till det


5 mars 2020

MALMÖ. Han har varit kritiserad under stora delar av säsongen, men lagom till allvaret har Leksands stjärnforward Spencer Abbott hittat formen.
Nu kan HockeyNews.se berätta att klubben vill behålla honom till nästa säsong – men det finns saker som kan ställa till det. 

– Vi måste gå igenom vilka regler som gäller, säger Leksands general manager Thomas Johansson. 


SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Den kanadensiske forwarden Spencer Abbott lämnade Mora efter uttåget mot Leksand i kvalet i fjol. Sedan gjorde han en uppmärksammad övergång när han valde att gå till just Leksand. 


Säsongen i Dalarna har dock inte blivit som kanadensaren har önskat sig och stjärnan har långa stunder fått utstå hård kritik för sitt spel. Den senaste tiden har han dock legat bakom det mesta i offensiv väg för Leksand och på de sex senaste matcherna är Spencer Abbott lagets formstarkaste spelare med tio poäng. 


Nu är klubben intresserade av att behålla Spencer Abbott till nästa säsong, enligt uppgifter till HockeyNews.se. Men det ser ut att bli svårt att lösa för Leksand på grund av skatteskäl, något klubbens general manager Thomas ”Tjomme” Johansson bekräftar. 


– Man måste gå igenom skatteproblematiken och se hur det skulle påverka oss ekonomiskt och hur det slår mot föreningen för att vi ska känna oss trygga med de ekonomiska delarna. Är det så att vi får ihop det och Spencer (Abbott) tycker att Leksand är ett bra ställe att vara på måste vi gå igenom och se hur vi kan lösa så att vi får Spencer till oss tidigare än oktober nästa säsong. 


Och hur ska ni lösa det?


– Vi måste gå igenom vilka regler som gäller. Jag kan inte alla skatteregler, då får vi ta hjälp av skattetjänstemän och gå igenom om det går att lösa, hur vi ska lösa det, och vad det då skulle kosta oss ekonomiskt. Den här säsongen är inga problem, vi sitter inte i någon situation där Spencer måste åka hem tidigare och missa matcher för oss. Allting handlar om vad som händer i framtiden. Sen är det självklart en grundförutsättning att vi är kvar i SHL.


Vad säger du om hans säsong?


– Redan när jag kontaktade Spencer visste jag vilken skicklig hockeyspelare han är. Man ska inte bara stirra sig blind på att han inte gjort massa poäng, för han har faktiskt gett sina medspelare rätt många möjligheter när alla tyckte att han spelade lite dåligt och såg nonchalant ut. Vi har varit väldigt ineffektiva hela säsongen och då spelar det egentligen ingen roll hur mycket Spencer matar fram sina medspelare. 


– Nu när vi fått vår effektivitet att gå åt rätt håll har han också fått det att lossna poängmässigt. I powerplay är Spencer en trollgubbe rakt upp och ner, han är fantastisk när han får lite tid och får hitta blad på sina lagkamrater och på så sätt har han också fått utdelning nu. Jag tycker att Spencer har spelat bra under stora delar av säsongen. Han hade det tufft när han kom in, men jag tycker ändå att han har levererat det jag förväntade mig att han skulle göra.

Kanadensaren Spencer Abbott har stått för 20 poäng på 31 matcher i Leksand den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Spencer Abbott själv säger till HockeyNews.se att han inte hört något från Leksand, men att han inte stänger några dörrar för en fortsättning i klubben. 


– Jag har inte haft några diskussioner med varken Leksand eller något annat lag. Det är absolut ett alternativ att stanna om det går att lösa. Jag trivs bra här och känner att jag kommit in i laget. Jag ska vänta och se vad för erbjudanden jag får och utifrån det ta ett beslut, säger han. 


I och med tisdagens strafförlust mot Malmö står det i princip klart att Leksand kommer att få kvala sig kvar i SHL. För Spencer Abbott blir det i så fall andra året i rad han spelar negativt kval.


– Det är ett konstigt system här i Sverige. Det är väldigt tufft att förbereda sig för, eftersom du inte vet vem du ska möta förrän i sista sekund. Men jag minns att det var väldigt roliga matcher ifjol. Vårt lag ska hitta självförtroende här i de sista fyra matcherna, så att vi att vi senare är redo för kvalet, säger Spencer Abbott.