HockeyNews
PLUS

Två lag i hjärtat – men bara ett kan vinna

(12045) Björn Jonason
Magnus Ekeros

Publicerad: 3 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Under lite knappt fyra säsonger spelade han offensivt bländande hockey i Vimmerby. Sedan säsongen 16/17 är han tillbaka i moderklubben Huddinge.
Forwarden Björn Jonason har två lag i hjärtat, men bara ett av dem kan vinna när de nu ställs mot varandra i playoff 2.
– Det handlar om mig eller dem nu så det är klart att man vill slå ut ett sådant lag, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det var när han bytte Nacka mot Vimmerby under säsongen 11/12 som Björn Jonason fick sitt stora genombrott och blev ett namn för den bredare Hockeyettan-publiken. Under knappt fyra säsonger i klubbens färger positionerade han sig sedan som en sylvass poängspruta innan flyttlasset, via en säsong i Åker/Strängnäs 15/16, gick tillbaka till Stockholm och moderklubben Huddinge inför säsongen 16/17.

Nästan fem säsonger senare brakar de två klubbarna nu samman i playoff 2.

– Det är klart att man vill åka ner dit och spela, jag har gjort ex antal matcher därnere och varit väldigt bra många av de matcherna så det är svinkul att åka ner dit och spela, säger Jonason.

Överdriver man om man säger att det är de två lagen i ditt hjärta som möter varandra?
– Nej det gör man absolut inte, Huddinge är min moderklubb, det är dem jag spelar för nu. Sen hade jag väl min topp i min karriär under fyra säsonger i Vimmerby där jag spelade min bästa hockey och trivdes fantastiskt bra med allting, så det är helt klart, det är två lag jag spelat för som finns i hjärtat och det är de två.

Var du bättre i Vimmerby än vad du har varit i Huddinge menar du?
– Jag vet inte, jag var väl lite yngre då och hade kanske en högre topp vill jag tro. Det är svårt att minnas så där. Jag tänker att nu när jag spelar så känns det som att jag har otroligt mycket mer att ge hela tiden och reflekterar jag tillbaka till den tiden så kändes det otroligt bra när jag spelade där. Jag tror att jag kanske var på min topp då. Visst jag ville ju spela högre upp och trodde att jag hade mycket mer att ge, men jag har spelat i division ett nu i tolv år, jag har inte gjort en enda allsvensk match eller någonting i en bättre liga så jag har nått min topp, det känns som det i alla fall.


Två gäng som vänt på säsongen
De två klubbarna har mötts i Allettan vid några få tillfällen sedan Jonason återvände till Stockholm, men det här blir första gången han får möta Vimmerby i utslagsmatcher. Något som givetvis gör det hela lite extra speciellt.

Hur tror du det kommer kännas att slå ut dem?
– Otroligt skönt faktiskt. Man håller ju ett öga på dem. Det är inte så många spelare kvar sedan min tid, men ett par och det är klart att man vill att det ska gå bra för dem, men det handlar ju om mig eller dem nu så det är klart att man vill slå ut ett sådant lag då. Även om man vill att det ska gå bra för klubben och så. Nu när vi fick chansen att välja dem kändes det ganska självklart.

Men om du vänder på det, hur skulle det kännas att bli utslagen av dem om det skulle bli så?
– Det hade det nog känts mer om jag varit där förra året. Men slår de oss då ska det mycket till och då gör de det bra om jag säger så, det är ett skickligt lag och då är de värda att gå vidare.

Huddinge kom tvåa i den södra Allettan och har fått vila sig i form innan de nu kliver in i playoff 2. Vårserie-gänget Vimmerby å sin sida fick gå tre tuffa bataljer med KRIF i playoff 1 för att ta sig vidare. Något rutinerade Jonason tror talar till Huddinges fördel i matchserien.

– De gick ju tre tuffa och just att de gick tre och inte två gör ganska mycket tycker jag. Hade de gått två hade de inte alls haft det lika tufft. Vi har vilat en vecka och kunnat känna och klämma på detaljer så av den aspekten tror jag att vi sitter i förarsätet. En och en halv vecka gör inte så mycket att man tappar matchform, det kan vara första minuten.

Det är dessutom två lag som haft en allt annat än spikrak resa den här säsongen. Vimmerby hackade betänkligt i grundserien och fick det inte att lossna förrän de sparkade Peter Nordström och återinstallerade Phil Horsky på tränarbänken. Huddinge hade en tung höst där de länge såg ut att vara på väg mot att missa Allettan innan de fick igång maskineriet ordentligt. Det är två lag som började tungt, men som gått som tåget efter jul.

– Nu vet man hur det känns att bli slagen på både spelmässigt och mediamässigt och förr eller senare kommer det ju oftast varje säsong och kommer det i slutet när man inte är förberedd på det, då kan det slå hårdare än vad det har gjort nu. Det var aldrig någon kris tycker jag, även om många målade upp det som värre än vad det var. Vi har fått de där smällarna som alla lag får under en säsong. Precis som Vimmerby, de har fått de där slagen, de vet hur det är att torska. Det är exakt samma situation som vi har nu.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)