HockeyNews
PLUS

Favoriter höll, favoriter föll – så gick det i playoff 1-avgörandet

(12907) playoff-nybro
Magnus Ekeros

Publicerad: 29 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Det bjöds på en del utklassningar, men även på en del dramatik när playoff 1-hockeyn fick sitt avgörande på lördagseftermiddagen. Här är Daniel Grozdanovskis summering av playoff 1-matcherna.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Nybro–Nyköping 6–1 (2–1 i matcher) – Nybro till playoff 2


Efter gårdagens målfest så förväntade sig de flesta att Nybro skulle komma ut med en rejäl revanschlusta och visa var skåpet skulle stå direkt. Men det small tämligen per omgående bakom Robin Johansson. Albin Ivarsson-Hamberg fick pucken perfekt i slottet av Christian Axelsson och pricksköt in ledningsmålet för Nyköping.

Efter att ha släppt in sex mål i går valde Nyköpingsledningen att skifta keeper, från Oscar Malm till Daniel Fahlström inför matchen. Och Fahlström kom in i matchen fint, men när Nybrobacken Rasmus Johansson slängde in pucken på mål tvingades Fahlström att kapitulera en bit in i den första perioden.

Matchen stod och vägde i den andra perioden och när hemmalaget fick ett slumpmål efter ett missförstånd i Nyköpingsförsvaret. Nybros målfarlige lirare Fredrik Strömgren pangade in ledningsmålet. Till slut var det backarna som ordnade playoff 2-platsen åt Nybro. Med drygt minuten kvar av den andra perioden hittade skåningen Jesper Mångs målnätet från blålinjen efter långt Nybro-anfall i offensiv zon.

Nybro fick ett mål bortdömt i inledningen av period tre, men bara minuten senare tryckte Fredrik Strömgren in sitt andra mål i matchen. Därefter var det godnatt för Nyköping.


  * * *


ÖstersundKiruna AIF 4–1 (2–1 i matcher) – Östersund till playoff 2


Klar Östersunds-seger i fredags borgade för en jämn och tät fajt i dag? 

Så blev det, i alla fall till en början. Östersund fick kommandot i matchen när Linus Wernersson-Libäck tryckte in playoff-seriens tredje mål fram till 1–0 i powerplay i mitten av den första perioden.

AIF kvitterade direkt i andra, men snabbt därefter replikerade Östersund per omgående. Daniel Magnusson gjorde 2–1 och i mitten av mellanperioden satte Erik Näslund 3–1 i powerplay. Därefter lyckades Östersund hålla ihop spelet och i slutminuten kunde Justin Macdonald sätta 4–1 i öppen kasse. Östersund vidare till playoff 2 efter två raka segrar på hemmais.


* * *

Lindlöven–Visby/Roma 2–3 (1–2 i matcher) – Visby/Roma till playoff 2

Lindlöven fick här en drömstart efter att poängkungen Alexander Kovalonok gett laget ledningen efter 92 sekunder.

Men Visby är Visby och Visby är historiskt sett ett erkänt starkt playoff-lag och i andra perioden visade man varför man är det. Ryker Leer och Christian Olsson vände på underläget från den första perioden och det var gotländsk ledning inför slutperioden.

Christoffer Anrén kvitterade för Lindlöven med åtta minuter kvar av tredje perioden, men Visby är Visby. Spetsspelaren från Finland, Teemu Huttu, gjorde 3–2 i powerplay med fem minuter kvar. Mot slutet av matchen drog Lindlöven-backen Philip Nyberg på sig ett matchstraff för huvudtackling och därmed var hemmalaget ett slaget lag. Visby/Roma vidare till playoff 2.

* * *

Kallinge/Ronneby–Vimmerby 0–4 (1–2 i matcher) – Vimmerby till playoff 2

Vimmerby vann två raka matcher i Blekinge efter en magisk andraperiod där man gick från 0–0 till 3–0. Mathias Wigley var klinisk i slottet och gav sitt lag övertaget i i mitten av perioden. Ett par minuter senare bjöd Grumsförvärvet Jesper Norbäck på ett drömmål när han vände ut och in på hemmaförsvaret och hittade ena krysset bakom Kallingekeepern Isak Edman. Av bara farten kom även 3–0 genom Anton Carlsson.

I början av den tredje perioden slog Nils Rygaard in spiken i kistan – Kallinges kvalseriedröm var över. För Vimmerby fortsätter äventyret i playoff 2. Undra vilket lag som vill välja ett formstarkt Vimmerby?


* * *

Boden–Teg 6–3 (2–1 i matcher) – Boden till playoff 2


Teg-keepern Arvid Stenmark, som blev utbytt i fredagskvällens fajt fick förnyat förtroende i dag. Men även i den här matchen fick Stenmark en tuff inledning.

Efter tio minuters spel var ställningen 2–0 till Boden efter mål av hetlevrade Henri Tamminen och Viktor Sandberg. Då trodde nog de flesta i Björknäshallen att det här skulle rinna iväg, precis som under fredagskvällen. Men högst oväntat slog Teg till två gånger om i slutet av den första perioden, Ludvig Stenvall och Petter Grefve ordnade så att det var kvitterat inför den andra perioden.

Hur reagerade Boden på den smällen? Ganska bra ändå. Sebastian Huczkowski sköt in 3–2, men Teg kom tillbaka än en gång. I powerplay kvitterade Daniel Spigerhäll till 3–3 och det var helt öppet inför den tredje perioden. Väl där klev Huczkowski återigen fram och gjorde 4–3 i powerplay. Kort därefter kom 5–3 genom Max Pålholm. 

I slutskedet av matchen chansade Teg och plockade ut Arvid Stenmark, men det gick inte vägen. I stället kunde Henri Tamminen skicka in 6–3 i öppen kasse.


  * * *

Tranås AIF–Piteå 3–2 (2–1 i matcher) Tranås till playoff 2

De två första matcherna slutade 3–2 till bortalaget. Och efter två perioder var ställningen 2–2...

Tranås hade ett grepp om matchen efter att ha haft en 2–0-ledning efter sju och en halv minut. Men tro inte att Piteå hade gett upp. I slutet av den första- och i början av den andra perioden både reducerade och kvitterade Piteå efter mål av Mattias Törnqvist och Petter Mäkitalo.

Det blev en mållös tredje period och för tredje playoff-matchen i rad slutade det 2–2 efter ordinarie tid. Skulle bortalaget vinna med 3–2 ytterligare en gång?

Svaret blev NEJ. Tranås Sebastian Frantz hängde in segermålet i powerplay efter att Emil Wrenman dragit på sig en onödig utvisning. Frantz andra mål i matchen betyder att Tranås spelar playoff 2 med start på tisdag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)