NHL-svepet: Skön fräckis av Gabriel Landeskog i svenskmötet

(12923) Gabriel Landeskog

Publicerad: 1 mars 2020

NHL-natten bjöd på mängder av svenska mål där framför allt Gabriel Landeskogs drömmål stack ut. Här är HockeyNews:ses svep från de senaste matcherna från världens bästa liga.

New York Islanders–Boston Bruins 0–4

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Keepern Tuukka Rask och backen Charlie McAvoy låg bakom Bostons starka 4–0-seger borta mot New York Islanders. Rask stod för 25 räddningar och höll nollan, medan McAvoy gjorde ett mål och spelade fram till två.

Boston tog greppet om matchen tidigt och hade 2–0 efter första perioden. Efter en mållös mellanperiod stängde hetlevrade Brad Marchand tillställningen med sitt 3–0-mål. I slutskedet av matchen satte McAvoy punkt för målskyttet med ett mål i powerplay fram till 4–0.

Los Angeles Kings–New Jersey Devils 2–1 eft. förlängning

Svenskarna: Los Angeles:
Adrian Kempe (ett mål). New Jersey: Jesper Bratt (ett mål).

Skottglad match (38–33) men målfattigt där två svenska lirare stod för varsitt mål.

Jesper Bratt gjorde sitt 15:e mål för säsongen när han pangade 1–0 för New Jersey i mitten av den första perioden. Ett snyggt direktskott upp i nättaket av Bratt där Los Angeles-keepern Jonathan Quick var chanslös.

I den andra perioden kvitterade hemmalagets Dustin Brown, vilket blev matchens sista mål under ordinarie tid.

Matchen gick till förlängning där Adrian Kempe av alla avgjorde tillställningen. Kempe stod för ett välplacerat skott och ordnade segern för Los Angeles. Målet var Kempes 100:e NHL-poäng i karriären. Dock var det svenskens första mål sedan den 9 januari mot Vegas, vilket innebar 18 mållösa NHL-fajter.

Tampa Bay Lightning–Calgary Flames 4–3

Svenskarna: Calgary:
 Elias Lindholm (ett mål och en assist), Erik Gustafsson (en assist), Mikael Backlund (en assist).

Mängder med svenska Calgary-poäng men till ingen nytta. Detta efter att laget fått en för tuff start på matchen borta mot Tampa Bay.

Hemmalaget gick fram till 3–0 efter halva matchen – först då vaknade Calgary. Mikael Backlund spelade fram Andrew Mangiapane till en första reducering. Kort därefter slog Elias Lindholm till med sitt 28:e mål för säsongen efter pass från nye svenske lagkamraten Erik Gustafsson, men Alex Killorn replikerade direkt och det var Tampa-ledning med 4–2 efter två perioder.

Med tre minuter kvar av matchen reducerade Sean Monahan i powerplay efter att ha blivit framspelad av Elias Lindholm, men närmare än så kom aldrig Calgary.

En skön seger för Tampa som bröt en fyra matcher lång förlust-svit. En tung smäll för Tampa är dock att stjärnan Steven Stamkos kommer att bli borta från spel i 6-8 veckor efter en muskelskada.

Florida Panthers–Chicago Blackhawks 2–3 eft. straffar

Svenskarna: Chicago: Jesper Boqvist (en assist).

Chicago-stjärnorna Jonathan Toews och Patrick Kane straffade Florida på bortais och gjorde så att Floridas förlustsvit på hemmais utökades till sex matcher. En annan stor matchhjälte för Chicago var keepern Corey Crawford som hade 38 räddningar på kontot (plus två straffräddningar).

Annars var det Mike Hoffman som gav Florida ledningen i matchen, men Jonathan Toews kvitterade i den första perioden efter pass från Jesper Boqvist. Chicagos Drake Caggiula gjorde 2–1 i mellanperioden och Chicago såg länge ut att gå mot seger under ordinarie tid, men med en och en halv minuter kvar av den tredje perioden så kvitterade Mike Matheson. Men det sista ordet fick Chicago.

Nashville Predators–Colorado Avalanche 2–3

Svenskarna: Nashville: Viktor Arvidsson (ett mål), Calle Järnkrok (ett mål). Colorado: Gabriel Landeskog (ett mål).

Het fajt där vi fick se tre svenskmål och där Coloradostjärnan Gabriel Landeskog inledde målskyttet i fajten med sin fräckis fram till 1–0 i mitten av den andra perioden. Martin Kaut utökade Colorados ledning till 2–0 och gästerna var i förarsätet efter två perioder.

I den tredje perioden dröjde det innan Viktor Arvidsson kunde reducera för Nashville, men i slutskedet av matchen gjorde Erik Johnson 3–1 i öppen kasse. Med två sekunder var tröstmålade Calle Järnkrok, men det var för sent.

Segern var Colorados åttonde raka på bortais.

Toronto Maple Leafs–Vancouver Canucks 4–2

Svenskarna: Toronto: Rasmus Sandin (en assist), Vancouver: Alexander Edler (en assist).

Det var helt öppet inför den tredje perioden när Toronto och Vancouver gjorde upp i Scotiabank Arena.

Det blev en högst oväntad matchhjälte för Toronto. Med sitt första mål för säsongen kunde den slovakiske backen Martin Marincin sätta sitt lag i förarsätet, endast 18 sekunder in i perioden. Resultatet stod sig till slutminuten då Zach Hyman gjorde mål i öppen kasse fram till 4–2.

Montreal Canadiens–Carolina Hurricanes 4–3 eft. förlängning.

Svenskarna: Carolina: Anton Forsberg (17 räddningar, 85.0 i räddningsprocent).

Anton Forsberg fick starta igen, men det blev en tung kväll för den svenske keepern borta mot Montreal. Efter att Montreal gjort två mål inom loppet av 17 sekunder fram till 3–0 blev Forsberg utbytt.

Målvaktsbytet där Alex Nedeljkovic kom in gav en positiv effekt för Carolina. Haydn Fleury reducerade i den andra perioden och i den tredje akten gjorde både Joel Edmundson och Justin Williams mål för Carolina.

Matchen gick till förlängning där Jeff Petry avgjorde för Montreal. Förlusten var Carolinas tredje raka.

Ottawa Senators–Detroit Red Wings 4–3 eft. straffar.

Svenskarna: Ottawa: Marcus Högberg (25 räddningar, 89.3 i räddningsprocent).

Svenske keepern Marcus Högberg räddade alla tre Detroit-straffar och var en av segerhjältarna när Ottawa vann bottenmötet. Annars stod Högberg för 25 räddningar i matchen.

Detroit hade en 2–0-ledning i mitten av den andra perioden, men då vaknade Ottawa till. Artem Anisimov reducerade i powerplay. I den tredje perioden vände Ottawa på steken efter mål av Scott Sabourin och Anisimov som därmed gjorde sitt andra mål under ordinarie tid. Men Detroit skulle replikera genom Sam Gagner i powerplay.

Efter en mållös förlängning slog Artem Anisimov till med enda straffmålet och därmed var Ottawa segrare i matchen.

Arizona Coyotes–Buffalo Sabres 5–2

Svenskarna: Arizona: Oliver Ekman-Larsson (ett mål och en assist), Buffalo: Jonas Johansson (26 räddningar, 86.7 i räddningsprocent), Marcus Johansson (ett mål).

Arizonakaptenen Oliver Ekman-Larsson hade en lyckad match mot Buffalo när hans lag vände ett 0–2-underläge efter den första perioden till 5–2. Ekman-Larsson hade en assist till Jordan Oesterles 1–2-mål i början av den andra perioden. Ekman-Larsson satte punkt för vändningen när han satte 5–2 i boxplay mot slutet av fajten.

Lika glatt var det inte för Buffalo där Jonas Johansson höll nollan i en period, men sedan hade det tyngre. Marcus Johansson inledde målskyttet i matchen för Buffalo, medan Victor Olofsson, som nyligen har kommit tillbaka efter en lång skadeperiod utgick skadad mot Arizona i den andra perioden. Det ska röra sig om en underkroppsskada, men det är oklart hur länge Olofsson blir borta.

St. Louis Blues–Dallas Stars 4–3 eft. straffar.

Svenskarna: Dallas: John Klingberg (ett mål och en assist).

St. Louis Blues fortsätter att ösa på. Sjunde raka segern kom mot Dallas. Men det krävdes straffar för att besegra Dallas. Ryan O´Reilly gjorde enda straffmålet och ordnade alltså en ny seger för St. Louis.

Annars så hade svenske backstjärnan John Klingberg en stark match där han stod för ett mål och en assist. Klingberg blev faktiskt poängräddare när han kvitterade till 3–3 med endast 19 sekunder kvar av den tredje perioden. Klingberg drog till med ett dragskott högt förbi Jake Allen i St. Louis-målet. Målet var blott det femte målet för Klingberg den här säsongen.

Edmonton Oilers–Winnipeg Jets 3–2

Svenskarna: Edmonton: Adam Larsson (en assist).

Poängligaledaren Leon Draisaitl fortsätter att dominera den här säsongen. Den tyske poängmaskinen gjorde sin hundrade poäng för säsongen när han gjorde 1–0 i början av matchen mot Winnipeg Jets. Målet producerades i powerplay och för framspelningen stod en viss Coonor McDavid för.

Efter mål av Logan Shaw och Kyle Coonor vände Winnipeg på steken i den andra perioden. Men när man har lirare som Draisaitl och McDavid i laget så kan man vända på ett sådant underläge. Tysken gjorde återigen mål i powerplay, och återigen efter pass från McDavid, med endast 13 sekunder kvar av den andra perioden.

En bra bit in i den tredje perioden blev Ryan Nugent-Hopkins matchhjälte. Assistpoäng till Leon Draisaitl och Adam Larsson.

Annars så vann Winnipeg skotten med 41–22, men hockey handlar om att göra fler mål än motståndaren och det gjorde Edmonton i den här matchen.

San Jose Sharks–Pittsburgh Penguins 5–0

Svenskarna:
 Joel Kellman (ett mål), Marcus Sörensen (två assist), Tim Heed (en assist).

Pittsburghs formsvacka fortsätter, men det förringar inte San Joses fina prestation. Och det blev en svensk poängfest i San Jose. Enda målet gjorde Joel Kellman i den andra perioden efter pass från Marcus Sörensen, som totalt stod för två framspelningar i matchen.

Backen Tim Heed hade en assistpoäng när veteranen Joe Thornton satte punkt för målgörandet i matchen fram till 5–0 med fyra minuter kvar av den tredje perioden.

San Jose-keepern Martin Jones höll som ni förstår nollan och noterades för 30 räddningar i matchen.