HockeyNews
PLUS

LISTA: Skrällgängen som tagit bakvägen till ett lyckat playoff

(12896) Kristianstad gammal
Anders Bjurö/Bildbyrån

Publicerad: 29 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Varje säsong brukar ha ett skrällgäng som tar sig vidare från playoff 1 trots att de klivit in i slutspelet efter spel i vårserien. I år har Nyköping, Kiruna AIF och Vimmerby fortfarande chansen att ta på sig den kostymen inför eftermiddagens avgörande. Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg skällgängen vi minns och som tagit bakvägen till ett lyckat playoff-spel.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Forshaga 18/19
Värmlänningarnas vårsuccé borde fortfarande ligga ganska friskt i minnet. Minns hur de efter en bedrövlig höst som präglades av skador och åter skador slutade näst sist i den västra grundserien (före Surahammar som ju prenumererar på sistaplatsen). I vårserien spottade de sedan upp sig betänkligt, men gick in i playoff-spelet gravt nederlagstippat. Det fick årets finalist Väsby sota för. Forshaga chockade stockholmarna och skickade ut dem med 2-0 i matcher efter två målmässigt jämna fighter. Det höll på att inte ta slut där, Forshaga pressade Östersund till tre matcher i playoff 2 innan de föll med flaggan i topp. En succé som gav dem osunt höga förväntningar inför den här säsongen.

Tranås 17/18
Det var väl i och för sig även att betrakta som en liten skräll att Tranås tog sig hela vägen till kvalserien våren som gick, men säsongen 17/18 var insatsen i playoff 1 också aningen skrällartad med tanke på vägen gänget fick ta. Tranorna missade Allettan och fick krångla sig vidare via vårserien innan de behövde tre matcher för att avfärda Hammarby i det förkval som spelades på den tiden. Av bara farten lyckades de sedan med bedriften att skicka hajpade Östersund på semester i playoff 1. Efter 1-1 i matcher vann Tranås i sudden death i den tredje och avgörande fighten. Backgeneralen Fredrik Lindström blev stor matchhjälte i förlängningen. Väl i playoff 2 tog det dock tvärstopp. Där blev Kristianstad för svåra och vann med 2-0 efter två ganska jämna bataljer.

Kristianstad 15/16
I år spelar Kristianstad i Hockeyallsvenskan, men den här säsongen var det helt annat ljud i skällan. Skåningarna missade Allettan med en poäng och tvingades ta vägen via vårserien. Väl i playoff 1 hittade de dock storformen. Huddinge kastades ut i playoff 1 med 2-1 i matcher och av bara farten åkte Kristianstad även till Östersund och vann playoff 2-mötet med samma siffror. 2-1 i matcher. Men det är förmodligen playoff 3-striden med Södertälje som är mest minnesvärd. Kristianstad vann stort hemma (6-3) och kom ut toktaggade i första perioden borta mot SSK. De radade upp chanser och hade med lite utdelning där förmodligen kunnat punktera Södertälje-bubblan. Men utdelningen kom aldrig och med det säckade KIK ihop. SSK vann den fighten med 3-2 och kunde sedan ta tredje och avgörande ganska enkelt. Således hindrades Kristianstad från att bli första gänget att ta sig från vårserien till kvalserien.

Kristianstad 13/14
Trodde ni att resan laget gjorde 15/16 var unik? Nej då, Kristianstad hade gjort ungefär samma sak två år tidigare. Laget släppte in ett mål med 24 sekunder kvar i sista omgången och missade på grund av den kassen Allettan på målskillnad. Oerhört tungt, men skåningarna lät sig inte nedslås. Vårserien klarades av och KIK klev in i playoff med storform. I playoff 1 delade man ut semesterbiljetter till Mariestad efter 2-1 i matcher. Samtliga matcher i den serien avgjordes med uddamålet. I playoff 2 var det sedan dags för nästa skräll när Hudiksvall skickades ut med 2-0 i matcher. Återigen avgjordes båda fighterna med uddamålet. Väl framme i playoff 3 var det emellertid slut på det roliga. Där segrade Piteå över KIK med 2-0 i matcher. Den här gången med ganska klara siffror.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)