SHL-svepet: Lias dubbel, mardrömssviten bruten och drama – se höjdpunkterna här


22 februari 2020
Alla sju SHL-matcher denna lördagskväll är avklarade.
Här kommer en summering av matcherna som bjöd på bottenmöte, slutminutsdrama och matchstraff – bland annat.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Brynäs IF–Frölunda HC 4–2 (1–1, 2–0, 1–1)

Mål, BIF: Niklas Danielsson, Daniel Mannberg, Anton Rödin, Emil Molin
Mål, FHC: Simon Hjalmarsson, Brandon Gormley

I Gävle var det hemmalaget som fick den bästa starten på matchen då Nicklas Danielsson hittade rätt i numerärt överläge drygt två minuter efter matchens första nedsläpp. Gästerna från Göteborg kom dock att kvittera sex minuter senare, även det i numerärt överläge, genom Simon Hjalmarsson. Men där tog det också det roliga stopp för Frölunda. Drygt två minuter in i andra perioden hittade Daniel Mannberg rätt och med bara en och en halv minut kvar att spela av perioden var det Anton Rödin som överlistade Niklas Rubin.

Drygt halvvägs in i tredje perioden kunde sedan Emil Molin punktera Frölundas hopp om en comeback i matchen då han gjorde 4–1. Brandom Gormley reducerade visserligen när drygt två minuter var kvar att spela, men gästerna kom inte närmare än så.


HV71–Malmö Redhawks 3–2 (0–0, 1–0, 2–2)

Mål, HV: Lias Andersson 2, Joakim Andersson
Mål, MIF: Johan Olofsson, Fredrik Händemark

Efter en tids väntan kom äntligen första målet på denna SHL-sejour för Lias Andersson. När Malmö gästade Kinnarps arena var det Andersson som inledde målskyttet när halva andra perioden var spelad och knappt två minuter in i tredje perioden tog han chansen när HV tilldömdes ett straffslag. Andersson tog en vid båge ut mot vänster innan han la in en puck retfullt enkelt mellan benen på Malmömålvakten Oscar Alsenfelt. Innan Andersson andra för kvällen hade Johan Olofsson hunnit med att reducera en minut innan straffslaget.

HV såg ut att ha punkterat matchen när de gjorde 3–1 i numerärt underläge genom Joakim Andersson knappt elva minuter in i tredje perioden, men när 1,43 återstod att spela kunde Fredrik Händemark reducera. Malmö försökte sedan genom att ta ut målvakten, igen, men lyckades inte åstadkomma en kvittering även om Mattias Myttynen fick ett kalasläge i slutsekunden med öppet mål efter en tekning men pucken gick över ribban.


Luleå Hockey–Färjestad BK 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)

Mål, LHF: Petter Emanuelsson 2, Isac Brännström, Erik Gustafsson
Mål, FBK: Daniel Viksten

I Luleå ställdes serieledarna mot ett Färjestad som för dagen fick klara sig utan huvudtränaren Johan Pennerborn som var frånvarande på grund av personliga skäl då han vakade vid sin mammas sida i Köping. Några poäng för Färjestad blev det inte heller utan det var hemmalaget som kunde avgå med segern. Petter Emanuelsson inledde målskyttet efter en lite runda i offensiv zon när drygt fyra minuter återstod av första perioden och Isac Brännström hittade rätt försitt åttonde mål för säsongen åtta och en halv minut in i andra perioden.

Daniel Vikten skapade nerv i matchen när han reducerade när nio minuter var spelat av tredje perioden, men de kom inte närmare än så. Petter Emanuelsson gjorde sitt andra mål för dagen när han hittade rätt för 3–1 när drygt tre minuter återstod och med halvminuten kvar kunde lagkaptenen Erik Gustafsson göra 4–1 i tom bur. I slutskedet fick även FBK:s Per Åslund matchstraff för en spearing.


Växjö Lakers–Linköping HC 2–1 (1–0, 1–1, 0–0)

Mål, VLH: Emil Pettersson, Fredrik Karlström
Mål, LHC: Broc Little

Ett möte mellan två lag som slåss om den sista slutspelsplatsen där det inför matchen skiljde fem poäng mellan lagen i Växjös favör. Det var också Växjö som kom att göra matchens första mål när Emil Pettersson hittade rätt för tionde gången den här säsongen när knappt två minuter återstod av första perioden. Nio och en halv minut in i andra perioden gjorde Fredrik Karlström inga misstag när Växjö tilldömdes ett straffslag och 2–0 var ett faktum. Sju minuter senare presenterade sig Broc Little när han såg till att skapa nerv i matchen genom sitt reduceringsmål, ett mål som var hans 21:a för säsongen.

I den tredje perioden kunde Växjö spela på ledningen och det lyckades också då matchen slutade 2–1 till hemmalaget som skapade ytterligare lite avstånd till Brynäs och Linköping i kampen om tiondeplatsen.


Örebro Hockey–Djurgårdens IF 5–2 (2–0, 1–1, 2–1)

Mål, ÖHK: Jonathan Andersson 2, Daniel Muzito-Bagenda, Shane Harper, Mathias Bromé
Mål, DIF: Dick Axelsson, Kalle Östman

LÄS MER: Nu kände man igen höstens Örebro – vilken viljeinsats mot DIF! 


Skellefteå AIK–Rögle BK 4–3 (0–0, 2–2, 2–1)

Mål, SAIK: Joakim Lindström 2,Robin Alvarez, Oscar Möller
Mål, RBK: Ted Brithén 2, Chris DeSousa

Efter en mållös första period blev det proppen ur i den andra perioden mellan Skellefteå och Rögle. Inom loppet av tre minuter kunde hemmalaget göra två mål för att gå ifrån till 2–0 när Robin Alvarez och Joakim Lindström hittade rätt. I slutet av perioden ville Rögle inte vara sämre utan stod för två mål på mindre än två minuter, där det var Ted Brithén och Chris Desousa som stod för målen. Rögle tog sedan ledning fem och en halv minut in i tredje perioden när Brithén gjorde sitt andra för kvällen, i numerärt överläge. När Skellefteå sedan fick chansen i powerplay kunde Oscar Möller kvittera.

Powerplayspelet kom också att bli matchavgörande då Joakim Lindström skickade in sitt andra mål för kvällen när han hittade rätt med knappt två och en halv minut kvar att spela av tredje perioden för att ge sitt Skellefteå ledningen med 4–2. Ett mål som blev matchens sista. Segern var Skellefteås sjunde raka.


Leksands IF–IK Oskarshamn 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

Mål, LIF: Patrik Zackrisson, Sebastian Wännström, Marek Hrivik

I Leksand var det ett möte mellan jumbon och nästjumbon under lördagskvällen. En match som skulle innebära att antingen Ulf Samuelsson eller "Perra" Johnsson skulle komma att ta sin första seger i sin nya klubb. Och det blev hemmalaget och Samuelsson som kom att gå segrande ur matchen – mycket tack vare ett effektivt powerplay. Drygt åtta minuter in i första perioden kunde Patrik Zackrisson ge laget ledningen med en man mer på isen innan Sebastian Wännström, som gjorde mål för tredje matchen i rad, utökade till 2–0 i samma spelform. Med sju och en halv minut kvar av andra perioden var det Marek Hriviks tur att göra mål i powerplay och de lät aldrig gästerna komma in i det hela. Hemmalaget bevakade ledningen och kunde efter nio raka förluster räkna hem tre poäng igen, medan Oskarshamn har åtta raka förluster..

I Oskarshamns mål debuterade Richard Bachmann efter att denne anslutit från Vancouver Canucks organisation och räddade 22 av de 25 skott han fick emot sig.