HockeyNews
PLUS

LISTA: Nycklarna som kommer avgöra finalen

(12747) Fullt i Halmstad
Niclas Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 22 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Det blev två oväntade lag som kvalificerade sig för årets Hockeyettan-final. Supersuccén Halmstad tar sig an Väsby som under säsongens gång aningen oväntat växt fram som ett av de mer imponerande lagen i ligan. Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg fem nycklar som kan bli avgörande när en segrare ska koras.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Målvaktsvalet
De båda lagen sitter här i en ganska liknande position. Båda har en förstekeeper som de förlitat sig på mer än sin backup, men samtidigt sitter de med andramålvakter som har spelat minst lika bra när de fått chansen. Anton Malmborg har spelat mest i Halmstad, men Jacob Crespin har varit grym. Edvin Olofsson har spelat mest i Väsby, men Linus Ryttar höll fyra nollor på sju starter i Allettan. Fingertoppskänslan hos coacherna Fredrik Johansson och Viktor Tuurala kan bli det som avgör. Den som väljer att satsa på rätt målvakt kan triumfera.

Halmstads mentalitet
Hammers är den gigantiska underdogen som gjort en nederlagstippad säsong till en dundrande supersuccé. De tippades att komma sist i grundserien, men tog sig till Allettan. De tippades missa playoff, men vann serien och är nu i final. Halmstad har redan överträffat allt som går att överträffa. Deras succé är cementerad. De reste sig i slutet på Allettan när de var uträknade och alla trodde att de skulle bomma finalen. Det leder fram till frågan...är de mätta? Finns den där osinliga hungern där eller är de undermedvetet lite nöjda? Väsby gick in i säsongen med en betydligt högre målbild och bör inte lida av den typen av (eventuella) problem.

Väsbys solida försvar
Det var bara Boden som släppte in färre mål än Väsby i Allettan norra och det säger en hel del. Målvakterna Edvin Olofsson och Linus Ryttar har fått mycket välförtjänt beröm, men faktum är att Väsby spelat så bra försvarsspel att deras jobb bitvis varit ganska lätt. Stockholmsgänget försvarar sig helt enkelt oerhört bra. När jag frågade tränaren Viktor Tuurala om saken menade han att laget den här säsongen gör det mesta rätt i sina hemgångar, att det lägger grunden till att de kommer rätt i egen zon och får det enklare att försvara sig. Kan Väsby upprätthålla sin fina defensiv kan Halmstad få det svårt.

Boxplay
Det är så erbarmligt tråkigt att prata om det där att special teams avgör hockeymatcher. Det har blivit en modeklyscha som precis alla kastar ur sig i tid och otid utan att reflektera över vad det egentligen innebär. Men i det här fallet finns det faktiskt fog. Väsby spelade ett lysande boxplay i Allettan och har en snudd på fenomenal procent på 93,22%. Det är tvärstängt i numerärt underläge. Samtidigt har Halmstad en ganska modest siffra på 79,69% från Allettan-spelet. Det kan vara en sådan detalj som avgör den här finalen.

Bäst när det gäller
Väsby åkte till Östersund och stängde ner hemmalaget med 2-0 på ett imponerande sätt när allt skulle avgöras i Allettans sista omgång. Men det var enda gången under säsongen som de faktiskt spelat med någon form av kniv mot strupen. Annars har både grundserien och Allettan varit en imponerande cruising för Väsby. Halmstad å andra sidan, de har fått fightas. De fick spela viktiga matcher in i kaklet för att ta sig till Allettan och de fick spela en oerhört viktig match i slutomgången av Allettan för att ta sig till finalen. Gång efter annan har de visat att de är bäst när det gäller och stått starka när det har krävts. Den känslan kan vara guld värd i en sådan här finalserie.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)