HockeyNews
PLUS

Ikväll spelar han för semester: ”Stått 118 matcher utan ledigt”

(4697) Sebastian Andersson
Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Publicerad: 19 februari 2020

Matchen i den sista omgången avgör allt. Resultatet mellan Enköping och Hammarby avgör vilket av gängen som kan betrakta säsongen som över och vilka som tvingas till negativt kval. För Bajen-keepern Sebastian Andersson är det mer än så, han spelar bokstavligt talat för semester.
– Jag tror att jag har stått 118 matcher utan att ha haft något ledigt, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det är egentligen ganska remarkabelt. 30-årige Sebastian Andersson har i stort sett spelat ishockey året runt de två senaste säsongerna och inte varit ledig sedan sommaren 2017.

Lyckas Hammarby hålla undan för Enköping och säkra Hockeyettan-kontraktet utan kval ikväll kan han andas ut.

– Jag har inte haft semester sedan tredje augusti 2017 så det hade varit lite skönt, skrattar han.

– Jag har egentligen spelat året om sedan jag kom tillbaka från min fotledsoperation och det är augusti 2017, så jag tror att jag har stått 118 matcher utan att ha haft något ledigt. Det hade varit ganska skönt att få kliva på semester faktiskt.

Anledningen till det omfattande matchandet är att Andersson valt att spela hockey i Australien (med Adelaide Adrenaline och Melbourne Ice) de två senaste somrarna. Lägg där till en liten utflykt till SPHL och Birmingham Bulls i USA under fjolårsvåren vid sidan av matchandet med Hammarby och schemat blir minst sagt tufft.

Känner du i kroppen att du har spelat så länge utan att ta paus?
– Ett tag gjorde jag det, men just nu är formen god. Nu har man kommit in i att det räcker att ha en dag ledigt för att få tillbaka trycket i buggarna. När det har varit match onsdag, fredag och sen på söndag då har man kunnat känna lite att nu är man lite tung i benen, men det har gått bra ändå.

– Det har varit skönt att få vara skadefri, under en säsong har man alltid känningar, men det har varit hur lugnt som helst även om jag spelat så mycket. Jag vet att de var lite oroliga inne i ledarrummet om jag skulle hålla att spela så här mycket, men det har inte varit några problem alls. Men jag har sagt det att spela mig tills jag går sönder om det skulle vara så.


Sugen på nytt äventyr
Men nu hägrar alltså ledighet för Andersson, som matchats hårt som förstekeeper i vårserien, och hela Hammarby. Så länge laget inte förlorar med tre mål eller fler i sista omgången lyckas de hålla Enköping bakom sig i tabellen och undviker kvalet.

– Jag är lite förvånad att Enköping ligger där de ligger. De har ju ett bra lag tycker jag. Det kommer bli en riktig game seven.

– Man har ju levt med den inblicken att det kanske blir en kvalserie väldigt länge, jag menar vi kom ju sist innan jul så man har på något sätt ändå varit inställd på att man kanske måste lira hela vägen fram till april. Då får man försöka ställa sig ganska positiv till det och se det som att det är kul att få fortsätta spela hockey med grabbarna. Även fast det kanske inte alltid är så jävla kul att spela ett kval neråt. Men någonstans spelar man ju hockey för att det är roligt och då får man göra det bästa av det och se det som att det är en rolig extra månad.

Men mest av allt hägrar som sagt lite välförtjänt ledighet.

– Jag ska ha en sommar och bara få koppla av. Nu ser jag faktiskt fram emot att ha en riktig försäsong för en gångs skull och sen får vi väl se vad som händer nästa säsong.

– Jag kommer fortsätta spela, men jag vill inte ta något beslut nu var det blir. Det har varit några lag som har hört av sig och visat intresse, både i ettan hemma i Sverige och utomlands, men jag vill vänta och se lite hur det blir här nu och försöka fokusera på Bajen tills att det är slut innan jag börjar nysta för mycket i det.

Men du vill ut på något mer äventyr innan karriären är över?
– Ja, något mer äventyr vill jag utforska, sen om det går att få ihop med jobb och privatliv och så där det får vi se. Men jag är sugen på något äventyr till. Sen om det blir till nästa säsong eller året efter det får vi se, men jag känner väl att jag har några år kvar i kroppen. Speciellt nu när jag faktiskt får en rejäl försäsong så får vi se hur det blir.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS