HockeyNews
PLUS

Svensken om heta derbyt i AHL: ”Lite Skellefteå och Luleå-känsla”

(12657) Filip Gustavssdon
Felix Pettersson/HockeyNews.se

Publicerad: 16 februari 2020

FacebookXWhatsApp

TORONTO. Under lördagen utkämpades Battle of Ontario, den sedvanliga dusten mellan Ottawa och Toronto, i både NHL men även i AHL. Och enligt Filip Gustavsson, målvakt i Ottawas farmarlag Belleville Senators, bär osämjan AHL-lagen emellan en hel del likheter med Sveriges nordligaste rivalitet.

Belleville är en med kanadensiskt mått mätt liten stad på drygt 50 000 invånare. Den ligger i provinsen Ontario, nästan halvvägs mellan storstäderna Toronto och Ottawa och är hem åt Senators farmarlag med samma namn. De är just nu AHL:s hetaste klubb och har efter jul radat upp segrar på löpande band.

I Toronto finns förutom storklubben Maple Leafs även organisationens farmarlag Marlies. AHL-klubbarna möttes i ett hett dubbelmöte i helgen, där Marlies knep första matchen med 4–2 i Belleville. På lördagen möttes klubbarna på nytt, i en match som tog slut alldeles som deras motsvarigheter i NHL intog isen på andra sidan provinsen. Och det var mer än bara tabellpoäng som stod på spel.

– Det känns som vi möter Toronto 45 matcher varje säsong och det är alltid tuffa matcher, säger Filip Gustavsson, Senators burväktare för dagen.

Och stämningen under matcherna är bekant för Luleåprodukten, som är född och uppvuxen i Kåge utanför Skellefteå.

– Det är en liten Skellefteå och Luleå-känsla över det här. Det är lite hatkärlek mellan varandra, konstaterar Gustavsson.

Belleville öppnade starkt, hade införskaffat sig en 4–0-ledning efter 13 minuter och målvakten fick knappt se några Torontopuckar flyga hans väg i öppningsperioden. Men hockeygudarna hade en annan regi i åtanke och i andra perioden påbörjade hemmalaget en mäktig vändning.

Inför tredje hade Marlies reducerat till 3–5 och med 17 sekunder kvar av ordinarie tid tvingade Adam Brooks fram övertid när han satte 6–6. Väl där blev det även Toronto som kunde avgöra och vinna med 7–6 efter att ryske Yegor Korshkov tvingat in seger pucken bakom Gustavsson.

Förlust för Belleville alltså, men väl poäng i sju av de senaste åtta matcherna. Med det toppar klubben just nu North Division och har ett bra utgångsläge inför slutspurten på serien.

– Vi har ett ungt lag och det är bara att fortsätta få in poäng varje vecka. Det är nu det tajtar ihop sig och alla försöker ta de där sista slutspelsplatserna och alla matcher kommer vara tuffa framöver, säger Gustavsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!