HockeyNews
PLUS

Linus Söderström om skadorna och månaderna utan speltid i Nordamerika

(12663) Linus Söderström
Stefan Lantz/Bildbyrån

Publicerad: 17 februari 2020

För tre år sedan var han guldhjälte för HV71, de två efterföljande säsongerna blev det 14 matcher totalt på grund av skadebekymmer.
Nu är han en skadefri målvakt utan speltid i USA med ett utgående NHL-kontrakt.
Linus Söderströms senaste säsonger har varit turbulenta.
– Jag menar, jag vann SM-guld och skrev på ett treårskontrakt i NHL och allt vara bara positivt, och nu är det kontraktet nästan slut och allt jag lyckats åstadkomma i organisationen är fyra matcher i ECHL. Det är klart att man vänder sig i sömnen över det, vilket är helt naturligt, det är inget att ljuga om över hur det varit, säger han till HockeyNews.se.
När HV71 vann SM-guld våren 2017 var Linus Söderström en av de allra största guldhjältarna.

Nu, när vintern är på väg att glida över till våren 2020 har den 23-årige målvakten bara spelat 18 matcher under de tre senaste säsongerna, denna inkluderat på grund av skadebekymmer. Skadebekymmer han hoppades vara kvitt när han klev in i denna säsong.

De fyra senaste matcherna kom i höstas när han fick chansen i ECHL-laget Worcester Railers. Men sedan matchen mot Adirondack den 10 november har Söderström inte spelat en enda sekund.

– När jag kom in på training campen så var det första gången på kanske två år jag körde så pass hård is flera dagar i rad eftersom min kropp inte tillåtit mig tidigare, så det tog ett tag att komma in i det men till slut gjorde man det. Jag fick träna väldigt länge här i Bridgeport innan jag fick chansen nere i ECHL i slutet av oktober. Jag tycker att det gick bra och det var väldigt kul. Jag har aldrig upplevt ECHL utan bara hört om det men det är extremt utmanade och väldigt utvecklande för en målvakt att spela, och en mycket bättre och mer utmanande liga för en målvakt än vad snacket kanske varit här hemma om det, säger Söderström till HockeyNews.se och fortsätter:

– Sedan har inte vi inte gått så bra som lag i ECHL som vi hoppats på och det har varit matcher med extremt mycket att göra som målvakt, men det jag lärde mig var att det är extremt svårt där och jäkligt mycket offensiv skicklighet. Jag tycker att det var kul och utmanande. Det var bara fyra matcher men jag blev snabbare och det gick bättre i det spelmässiga så det rullade på och jag blev bättre och bättre. Sen när jag inte spelat så länge så vart det utmanande att hitta kontinuiteten. Det var lite upp och ner självklart. Men överlag var jag nöjd med starten och målvaktstränarna var nöjda med hur allt gick framåt och hur jag utvecklades. Men sedan hände det här med foten...

Det här med foten ja.

Sedan slutspelet som slutade med guld har Söderström haft en fotskada som nu gått till den punkt att ett medicinskt ingrepp var nödvändigt.

Målvakten hoppades att han skulle vara tillbaka i speldugligt skick snabbt igen.

– Det skulle varit en snabb process. Men det vart lite struligt för att behandlingarna och injektionerna gick inte exakt som dem skulle till en början. Sedan var vi tvungna att fixa nya skridskor som passade fötterna bättre så det blev en lite längre process än vad det hade behövt bli. Det tog väl en månad att reda ut det och så en till två veckor till innan jag var tillbaka i full isträning, sedan har det rullat på. Så det löste sig rätt bra med fotskadan till slut, sen så är inte fotskadan det jag var borta med under förra säsongen utan den skadan ifråga har känts hur bra som helst och jag har inte missat ett enda träningspass på grund av den, den känns bra, precis som foten gör nu, så det känns skönt att vara frisk på alla bitar, berättar han.

Linus Söderström har inte spelat en match sedan i november. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Att tvingas till vila på grund av skadebekymmer var inget som Söderström hade högst upp på sin önskelista när han gick in i säsongen 2019–20.

– De senaste åren behöver jag inte gå in på för mycket men det är klart att saker och ting inte blivit som man önskat, men man kan inte leva i det som var utan man måste kolla framåt. Det jag känner är att, bortsett från foten där, det har det rullat på och jag har kunnat träna för hundra procent vilket jag inte kunde under förra säsongen när jag har hemma. Jag känner mig i väldigt bra form och kanske den bästa fysiska form på väldigt länge, om någonsin, då jag kunnat köra fullt i gymmet och på isen under hela säsongen förutom under lite mer än en månad, säger han.

Men att träna är en sak.

Alla hockeyspelare vill i slutändan vara med när det gäller, på matcherna.

Och några matcher har det alltså inte blivit för målvakten sedan 10 november, för över tre månader sedan.

– Det finns enligt Islanders ingen plats för mig att få speltid inom organisationen och då får man titta på vad som finns annars, vilket är väldigt tråkigt såklart. Även om jag varit borta från hockeyn en lång tid så ju mer jag tränat och kommit in i det så känns det som det alltid gjort med tajming och känslan. Jag känner mig snabbare än förut och det hockeymässiga känns hur bra som helst, säger han och fortsätter:

– Man är ju rädd för att man ska tappa och glömma bort det hockeymässiga när man varit borta så länge, men jag känner att jag inte tappat något utan att man har alla egenskaper kvar fortfarande och jag känner mig till och med bättre. Sen kommer det givetvis bli ett steg till när man ska in i matchtempo igen. Det jag fokuserat på är det jag kan påverka, att hålla kroppen i gott skick och bara att hoppas på att få spela igen, säger han.

Linus Söderström motar Pontus Widerström under en match i Scandinavium hösten 2017. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Och nog har all match- och träningsfrånvaro slitit.

Efter SM-guldet skrev Söderström på ett treårigt kontrakt med New York Islanders, ett kontrakt som löper ut efter den här säsongen.

– Ska jag vara ärlig så är det klart att en sådan här period tar en viss del kraft mentalt. Jag menar, jag vann SM-guld och skrev på ett treårskontrakt i NHL och man byggde väl upp en positiv bild över hur framtiden skulle kunna se ut om man fortsatte jobba lika hårt och fick vara skadefri. Och nu är det kontraktet nästan slut och allt jag lyckats åstadkomma i organisationen är fyra matcher i ECHL. Det är klart att man vänder sig lite i sömnen över det, vilket är helt naturligt, det är inget att ljuga om över hur det vart, säger han och fortsätter:

– Men det är i det förflutna och jag har gått helvetes väg där det kastats nya motgångar på mig hela tiden och ändå står jag här och fortsätter att köra, när kanske en del spelare lagt ned. Det har aldrig funnits någon tvivel om att jag vill fortsätta, det är det här jag vill. Det är passionen för hockey och det jag främst vill, vinna,  och minnen som SM-guldet med HV är vad som får mig att fortsätta brinna. Det är som de flesta brukar säga ”när man väl vunnit vill man göra det igen”.

Tankarna på att avsluta karriären och dra sig tillbaka under dessa tuffa år har dock aldrig funnits där enligt Söderström.

– Hockeyn är mitt liv, det har det alltid varit. Det är äktenskapet jag kanske aldrig kommer få, skämt å sido haha. Jag har alltid känt att hockeyn är det jag vill göra och det jag vill hålla på med så om jag ger upp på mig själv efter alla dessa motgångar, har jag någon chans att komma tillbaka då? Självklart inte. Men oavsett vad oddsen är så har man en chans om man jobbar och fortsätter kriga för det. Jag har aldrig haft tanken på att lägga ned, det har aldrig funnits i huvudet, säger han.

Den 23-årige målvakten var en av HV:s största guldhjältar våren 2017. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Frågan är vad som händer för Söderström under resten av denna säsong och i framtiden.

Det svenska transferfönstret har stängt så det blir ingen återkomst till SHL den här säsongen.

Och med ett kontrakt som går ut hos en organisation där han just nu inte får speltid är det logiska att det inte blir någon fortsättning hos Islanders.

– Det är logiken, men samtidigt får man väga in att Islanders är en superproffsig organisation och jag är oerhört imponerad över hur proffsiga de är och hur mycket de hjälpt mig under den här tuffa resan med alla skador som jag haft, det har verkligen varit världsklass. Men det som cirkulerar för mig är att jag vill spela, naturligtvis, säger han och fortsätter:

– Jag har fått lägga ned så mycket tid på att fixa min kropp och nu är jag efter detta helvete under dessa åren frisk och jag vill spela här men då finns det andra som går före mig i organisationen. Men det betyder inte att jag kommer ge upp utan jag kommer fortsätta och försöka få spela, och i den situation jag är nu har jag hundra procent fokus på slutet av den här säsongen.

All träning han hunnit avverka under året hoppas han ska leda till bra resultat när han väl får spela.

– Jag lägger en oerhört vikt vid träningen med tanke på hur det sett ut för mig de senaste åren, att jag inte bara missat matcher utan även missat fysträning, för att bygga upp mig och bli ännu starkare, men sedan handlar allt om att man vill få spela såklart. Men nästa säsong är något man kommer få ta när det här är över, nu vill man spela här och hitta någon lösning, säger han.

LÄS MER: Söderström: "En del veckor är bra – andra inte" 

Trots att det inte blivit särskilt många matcher utan bara träningar trivs Söderström ändå i USA.

I Bridgeport har han dessutom haft sällskap av tidigare HV-spelaren Simon Holmström samt Sebastian Aho, som nu är uppkallad till NHL, som han känner sedan tiden som juniorlandslagsman.

– Jag trivs bra, det är här jag alltid velat vara och det är här man jagar drömmen kan man säga. Nu har jag varit frisk länge och tränat för hundra procent på och utanför isen, men har inte fått chansen att spela på ett tag och det är det enda jag vill. Snacket har varit att i nuläget kommer Islanders att prioritera andra spelare inom organisationen och har inte speltid för mig här, det är så det ser ut i nuläget. Det är såklart tråkigt och inte det man hoppats på, men jag kör en till två timmar på is varje träningsdag och är i gott skick och det enda jag väntar på är att få spela och det har jag gjort en tid nu. Det är så verkligheten ser ut för mig just nu, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS