HockeyNews
PLUS

MVP-backen om sina framtidsplaner: "Då blir allting lättare"

(12544) Henrik Tömmernes/Tre Kronor
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 11 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tre Kronors Henrik Tömmernes, 29, blev både MVP i Globen och utsågs till turneringens bäste på sin position.

Den förre Frölundabacken är inne på sin tredje säsong i Schweiz där han spelar mest av alla spelare.

För HockeyNews.se ger han en hint om sina tankar om framtiden.

Förbundskapten Johan Garpenlöv plockade för andra landslagsturneringen i rad ut Genève-Servette-backen Henrik Tömmernes i Tre Kronor.


Och precis som i Channel One Cup i Moskva i december vann Tre Kronor Beijer Hockey Games i Stockholm. Garpenlöv har öst beröm över Tömmernes för spelet i Globen.


Tre Kronor-coachens förtroende för den spelskicklige före detta Frölundabacken har vuxit, vilket syns på istiden. Tömmernes spelade nästa 23 minuter i 5–1-vinsten mot Finland. Det blev exakt 22 minuter i 5–2-segern mot Ryssland. I den första matchen i Globen i torsdags mot Tjeckien började Tömmernes med knappt 18 minuter.


– Det har känts bra och jag har fått stort förtroende i båda de här turneringarna. Efter förra turneringen hade jag bra självförtroende inför det här. Man är mer lugn och trygg nu, man har varit med lite grann, som du säger, får förtroende att spela mycket. Det är en lite annan roll och får spela lite mer boxplay, men det är kul att man kan visa båda delarna. Det har varit positivt som hela laget. Jag tycker vi krigar ner de flesta lagen och framför allt vi vårdar pucken, säger Tömmernes till HockeyNews.se och sneglar runt omkring sig i omklädningsrummet i Globen.


– Jag tycker att alla unga backar här gör det fantastiskt bra. Många minuter av matcherna styr vi verkligen. Det är kul.



När Beijer Hockey Games var över i söndags kväll blev Tömmernes vald till hela turneringens mest värdefulla spelare precis som han fick pris som bäste back.


– Det är som sagt ett kvitto på att man har gjort det bra. Det har känts bra alla tre matcher att kunna bygga vidare på det här och ta med det till klubblagsspelet och förhoppningsvis har jag ett långt slutspel och kan göra det bra där, så får man se vad som händer framöver, säger Tömmernes, som ännu inte har tagit plats i något VM-lag även om det har varit nära.


– Jag tycker alla här, inklusive jag, har visat framfötterna och visar att vi alla håller på den här nivån.


Blodet droppar från höger näsvinge och man kan börja skönja en blåklocka under höger öga. Henrik Tömmernes slängde sig ner på isen i matchen mot Finland för att skära av en passningsväg.


– Då skjuter han rätt upp på snoken, men det gick bra. Jag hade tur, det träffade vid sidan lite grann. Det ser nog värre ut än vad det är, säger han.

2017 blev Tömmernes utsedd till SHL:s bäste back och han fick dessutom Salming Trophy. Samma år flyttade han till Genève och med en istid på 25:33 per match är han den som spelar mest i hela den schweiziska ligan.


Hur hanterar du så mycket speltid?


– Det är väl att vara smart. Jag är väl inte den som åker full fart hela tiden. Det gäller att ha bra tajming och läsa spelet och ligga rätt hela tiden. Sedan blir det mycket lättare när man spelar mycket med puck som vi gör här i landslaget. Då är det lite lättare minuter där ute.


Henrik Tömmernes skiner upp när han får frågan om hur han trivs i Genève.


– Det är toppen! Det här året har vi lyft lite grann och har lite nya killar och lite yngre. Vi har bytt tränare och vi ligger trea. Vi har skrällt lite grann, men jag tycker vi har spelat bra hela säsongen, säger Tömmernes som är på väg att sätta ett personligt målrekord.


Henrik Tömmernes i Genève-Servettes färger. Foto: Bildbyrån.


Han har gjort nio mål på 32 matcher. När han och Frölunda vann SM-guld 2016 gjorde han tio mål på 50 matcher i grundserien.


LÄS MERFörre Frölundabacken stannar i Schweiz


Tömmernes är tydlig med att han gillar att spela för Genève-Servette och coachen Patrick Emond.


– Det har ändrats om lite i föreningen och det är en ljus framtid. Jag tycker verkligen att det går åt rätt håll. Tre år och tre coacher har varit lite speciellt, men nu har vi hittat rätt. Vi kan bli farliga.


Det låter som du är sugen på att fortsätta ett tag i Genève?


– Ja, men så är det väl. Jag har ett år till så får vi se vad det blir efter det. Jag och familjen trivs jättebra. Som sagt, nu spelar vi rolig och bra hockey och då blir allting lättare.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)