HockeyNews
PLUS

Strandberg om Tre Kronor-debuten: "Ett av de roligare samtalen"

(12523) Sebastian Strandberg/Tre Kronor
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 10 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Sebastian Strandberg fick ett samtal från förbundskapten Johan Garpenlöv i lördags kväll.

Sedan kom ännu ett på söndagsmorgonen klockan tio. Sex timmar senare gjorde Djurgårdsforwarden debut i Tre Kronor.

För nästan precis två år sedan lämnade Sebastian Strandberg, 27, Malmöklubben Pantern i Hockeyallsvenskan för att bli en påfyllnadsspelare i Djurgården inför SM-slutspelet.


Sedan dess har karriären fortsatt att gå spikrakt uppåt. På söndagen blev den 27-årige smålänningen den första spelaren från idylliska Visingsö utanför Gränna i sjön Vättern att spela i Tre Kronor.


Strandberg tog centerplatsen i en kedja med Rögleduon Leon Bristedt och Daniel Zaar.


– Det var kul! Det var oväntat när helgen började, men det var ett roligt slut på den, så det kommer man att ta med sig resten av livet, säger Strandberg där han sitter och byter om i ett stimmigt omklädningsrum i Globen bland övriga Tre Kronor-spelare.


Sebastian Strandberg (näst längst t v) och övriga Tre Kronor-spelare vann över Finland med 5–1 i Globen. Foto: Bildbyrån.


När Färjestadscentern Gustav Rydahl signalerade att han inte trodde sig kunna spela mot Finland på söndagen bestämde sig förbundskapten Johan Garpenlöv för att ringa in en ersättare.


Valet föll på Sebastian Strandberg som är en av Djurgårdens toppcentrar.


– Jag fick en liten heads up (i lördags kväll), att det kunde bli av. Sedan ringde han vid tio (på söndagen). Jag fick tillräckligt med tid, men ändå skönt att inte få för mycket tid. Det var ett roligt samtal. Ett av de roligare man fått, säger Strandberg.


Han vann fem av nio tekningar (56 procent), fick en istid på 9:34 (14 byten) och spelade plus ett.


– Man har ju aldrig spelat landslagshockey innan. Det är lite annorlunda. Det gäller väl att försöka sätta sig in i spelet och komma in i det i början, vilket jag tyckte ändå vi gjorde helt okej. Vi fick ett mål ganska tidigt också. Det var väl skönt.


LÄS MERDjurgårdscentern kallas in till Tre Kronor – kan debutera mot Finland


Strandberg fortsätter:


– Det var väl en lite hackig match. Över lag var det okej, inte mer. Godkänt får jag från egen sida.


Tillsammans med Jonathan Pudas var den HV71-fostrade centern regissör till Tre Kronors 3–0-mål som gjordes av Daniel Zaar. Ett drömanfall.


– Det är mycket styrspel som man kanske inte är van vid. I SHL är det bara fart framåt och tillbaka hela tiden. Här ställs det upp lite mer och det gäller att försöka såga sig igenom och vi kom igenom fint med Zaar på högerkanten, så han var fri och det var ett bra avslut. Det var inte så svårt, säger Strandberg, som fick en assistpoäng i sin debut inför 12 166 åskådare i Globen.


Han fick ett kul på förra veckan.


– Det var superkul. Vi körde Djurgårdsträning måndag till torsdag och gnuggade på och sedan var vi lediga fredag och lördag så jag var förhoppningsvis mer utvilad än vad grabbarna var här som hade spelat två matcher innan.


För Djurgården börjar SHL om med hemmamatch mot Färjestad på tisdagskvällen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)