HockeyNews
PLUS

Fagemo slog till i Tre Kronor-debuten: "Inte det snyggaste målet"

(12496) Samuel Fagemo/Tre Kronor
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 8 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Frölundaforwarden Samuel Fagemo slog till och blev målskytt direkt i sin debut i Tre Kronor inför en utsåld Globen.

Förbundskapten Johan Garpenlöv gillade vad han såg, men kräver mer av andra toppspelare trots 5–2-seger över Ryssland.

Samuel Fagemo tog för sig i Tre Kronor-debuten och i sitt andra powerplay mot Ryssland fick han fram klubban och styrde in JVM-kamraten Nils Lundkvists handledsskott till 2–0 och fick Globen att vibrera av lycka.


19-årige Fagemo, som vann Champions Hockey League i tisdags, har ännu en bra hockeyvecka i sin unga karriär.


Så hur var Tre Kronor-debuten?


– Jätterolig! Ja, bara sjukt stort att vara med om, att spela en riktig landskamp i Globen. Jättestort, så klart, säger han till HockeyNews.se.


Samuel Fagemo vann skytte- och poängligan i junior-VM och har fortsatt att göra tre mål och fyra assist på åtta SHL-matcher efter hemkomsten från JVM.


Mot Ryssland medger han att han hade lite flyt.


– Det var inte det snyggaste målet jag har gjort direkt. Men det var ett bra uppspel och vi får över den till Nisse (Lundkvist) på kanten och han får den på mål och den lyckas toucha min klubba och in. Skönt att vi fick göra mål i powerplay, säger Fagemo.


Såg du pucken hela vägen fram till dig?


– Jag hade bara klubban i luften och så råkade den komma på mitt blad. Det var rätt tur faktiskt. Men det tar jag alla dar i veckan, säger han och ler.


Den LA Kings-draftade Frölundaforwarden fick göra 15 byten och spela 12:23 i sin Tre Kronor-debut. Det blev minst istid i den andra perioden.


– Det var lite hackigt i andra perioden, men det är så det är i hockey ibland. Svängigt hit och dit. Det är väl så det är. Det är inget jag ser negativt på direkt, säger Fagemo.


Samuel Fagemo jublar ikapp med 13 850 åskådare i Globen i sin Tre Kronor-debut. Foto: Bildbyrån.


Både han och Nils Lundkvist verkar klarar steget till Tre Kronor på ett smidigt sätt.


– Han (Nils) är jätteduktig. Det vet vi sedan tidigare, men han visar på den här nivån att han kan vara en stabil back och även vara en stabil offensiv back och bidra mycket i powerplay också, menar Fagemo.


Hur var nivån mot Ryssland i Tre Kronor, tycker du?


– Det är klart en nivå högre. Det är högsta nivån just nu. Det kändes som att man märkte det och behövde vara på rätt plats i positionsspelet hela tiden. Det var lärorikt och nyttigt.


Samuel Fagemo fick behålla målpucken och det var SVT-reportern Dusan Umicevic som fixade den saken.


– Ja, den är här, säger Fagemo och pekar vid sin plats i omklädningsrummet.


Förbundskapten Johan Garpenlöv var riktigt nöjd med 5–2-segern mot Ryssland. Den andra raka på Euro Hockey Tour.


– Jag sa det till grabbarna också, att vi gör en riktigt bra match sett över 60 minuter både med och utan puck. Vi var påslagna, vi låg nära, vi vågade spela med pucken, vi fick utdelning också. Det är lite det man jagar hela tiden, att vi kan göra mål på de chanser vi skapar och nu lyckades vi göra det, säger Garpenlöv.


Han ger balanserat och nyanserat beröm till debutanten Samuel Fagemo.


– Som jag sa innan, det är en spetsspelare som har förmågan att sätta dit puckarna. Det gjorde han.


– Med tanke på att det är första matchen han spelar med Tre Kronor, han har ju spelat i juniorlandslaget förut, så gör han en jättebra match.


Samuel Fagemo får däremot extra beröm för en annan egenskap som hockeyspelare. Garpenlöv utvecklar sitt resonemang:


– Den typen av spelare hittar vägar att producera. Han gjorde det under JVM, han gör det i SHL med Frölunda och han gjorde det nu direkt här. Det är en förmåga man har. Alla klarar inte av att göra det.


– Sedan har han massor kvar att jobba på. Dit han ska måste han hålla en hög nivå och leverera över 82 matcher plus slutspel. Han har en bit kvar att bevisa för alla runt omkring, men han har tagit jättekliv.


– Det jag gillar kanske mest med honom spelare, det är naturligtvis att han är en målskytt, men att han jobbar för det. Många av de som producerar framåt avvaktar och väntar och blixtrar till, men han jobbar hårt i varje byte. Om du gör det i varje match kommer du att leverera över tid och det är det han gör just nu.


Färjestads poängkung Marcus Nilsson gjorde 1–0 och hade assist till två andra Tre Kronor-mål, inklusive ett i powerplay till 5–1.


– Han levererade offensivt, sedan tycker jag nog han gjorde det lite bättre i förra matchen (mot Tjeckien). Det finns mer att hämta där i spelet tycker jag. Men igen. Alla de som kommer in och gör sina första matcher, det tar lite tid att vänja sig vid den här nivån. Det tar lite tid att känna sig bekväm. Med tanke på att det är hans andra match har han leveransmässigt gjort det jättebra, men i spelet finns det lite kvar att hämta tycker jag, säger Johan Garpenlöv.


Tre Kronor kan nu vinna en andra turnering i rad genom att ta minst en poäng mot Finland på söndagen i avslutningsmatchen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!