HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-stjärnan om sitt klubbval till nästa säsong

(12440) Oscar Lindberg/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Den dubble VM-guldvinnaren och förre NHL-centern Oscar Lindberg ser ut att ha bestämt sig var han kommer att spela nästa säsong.

För HockeyNews.se på plats i Stockholm berättar Skellefteås guldhjälte hur tankarna går.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Oscar Lindberg är tillbaka i Globen där han vann VM-guld med Tre Kronor 2013. Den NHL-meriterade centern var även med och tog hem guldet i Köln 2017.


28-årige Lindberg är i fin form och kommer till landslaget med ett starkt självförtroende.


– Jag gillar allt, upplägget här så det är alltid kul att vara med, säger Zug-stjärnan.


Med 14 mål och 25 poäng på 38 matcher i NLA för Zug är han sitt lags näst bästa målgörare.


– Jag tycker vi har kommit igång, både jag personligen och även laget. Nu leder vi serien och har gått riktigt starkt sedan december kanske. Samma för mig, jag tycker jag har kommit igång poängmässigt och målmässigt lite grann också så det har flutit på bra, säger Lindberg som var med i Tre Kronor i Karjalaturneringen i november.


Oscar Lindberg, Malte Strömwall och Marcus Nilsson bildar en offensiv kedja i Tre Kronor i Globen. Foto: Bildbyrån.


Han trivs med att ha flyttat till Schweiz där han har fått en mer framskjuten roll i laget jämfört med de senaste åren i NHL hos Vegas och Ottawa.


– Det är en bra mix mellan hockeyn och livet utanför. Det finns mycket att göra, är bra för familjen och det är rolig hockey att spela. Det är mycket folk på varje match och bra stämning. Det är båda delarna.


Är det något du saknar?


– Jag skulle väl egentligen vilja ha mer matcher än träningar, som man är van vid där borta (NHL). Men äh, man kan träna på lite grejer som man inte hann förut. Det är mer fys och såna grejer. Man får träna upp sig på såna grejer i stället.


Är det ett drömliv för en hockeyspelare att leva och bo i Schweiz och tjäna pengar?


– Ja, absolut. Men jag skulle inte säga att det är ett bekvämt liv heller. Jag tror vissa kanske tror att man trappar ner lite genom att komma till Schweiz, men hockeyn spelas jäkligt hårt och alla kör som fan. Det är mycket tävling och alla vill framåt, så jag skulle inte säga att det är ett bekvämt liv. Det är ett riktigt bra liv och relativt enkelt liv med tanke på att det liksom inte är några resor. På så sätt är det rätt bra. Man åker hem direkt efter matcherna så på så sätt är det bra om man har familj.


När Oscar Lindbeg skrev på för Zug fick han med en klausul som gör att han kan bryta tvåårskontraktet efter den första säsongen. Hemma i SHL hoppas hans tidigare klubb Skellefteå att han kan tänka sig att vända hemåt till nästa säsong.


– Jag har ett plus ett och vi får efter säsongen hur det blir, men jag är inriktad på att fortsätta i Zug. Sedan vet man aldrig vad som dyker upp, om det dyker upp nånting alls, men jag är fokuserad på att vara kvar, säger Lindberg.


LÄS MERÖppning för SHL i tidigare Skellefteåstjärnans kontrakt


Skellefteås general manager Erik Forssell, som har spelat med Oscar Lindberg i Skellefteå och vunnit SM-guld ihop (2013), håller kontakten med honom.


– Vi pratade lite grann i somras när jag inte hade någon klubb. Han är bra på att hålla kontakten med oss före detta (Skellefteå)spelare, i alla fall med mig personligen. Jag tycker det är en bra grej att göra, ha en relation med moderklubben och det är alltid intressant med Skellefteå.


Så om du flyttar hem nån gång blir det Skellefteå?


– Ja, det skulle jag nog säga.


Om någon annan SHL-klubb lägger fram ett bättre bud då?


– Jag tror inte det. Jag förstår folk som gör det, absolut. Jag menar om det är mer pengar på nåt annat ställe eller om du vill prova nåt nytt och bo i en annan stad.


– Men jag och min familj trivs jättebra i Skellefteå, så skulle vi hem så skulle jag nog mest troligt spela i Skellefteå. Det är nästan hundra procent.


LÄS MERSkellefteå i kontakt med drömspelare: "Vi pratar väl"


Under Beijer Hockey Games ska Oscar Lindberg vara center i en kedja med Färjestads poängkung Marcus Nilsson och Sotjis målmaskin Malte Strömwall.


– Det är intressanta spelare båda två. Han (Nilsson) är sjukt kvick i tanken och har uppenbarligen gjort det grymt i SHL också. Man ser när man spelar med honom att han är snabb och smart med pucken, säger Lindberg.


– Malte känner jag igen lite grann från (New York) Rangers träningscamp. Han är sjukt explosiv och skicklig med pucken. Det ska bli intressant att spela med båda två. Han känns mer som en seniorspelare nu.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)