HockeyNews
PLUS

Sänkte Ryssland i Moskva – nu är superreserven redo för Globen

(12438) Lars Johansson/Tre Kronor, Globen
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Lars Johansson är KHL:s vassaste reservmålvakt.

Han tacklar det svåra jobbet så bra att den 32-årige dalkarlen nu är med i kampen om en plats i Tre Kronors VM-lag.

– Framför allt är det roligt att vara här och det ska bli kul att spela matcher i Sverige, säger Johansson, som i Beijer Hockey Games får spela landskamper på hemmais för första gången i karriären.

Siffrorna talar för sig själva.


Lars Johansson har visserligen "bara" fått starta i 21 av de regerande mästarna CSKA Moskvas 55 matcher den här säsongen, men så fort han får chansen är han oerhört bra. För att inte säga brutalt bra.


Den förre Frölunda- och Morakeepern har vunnit 15 av de där 21 matcherna. Han har hållit nollan sex gånger och i snitt släpper han bara in 1,44 mål per match. Räddningsprocenten är 93,2.


Och så där har Lars Johansson haft det sedan han flyttade till CSKA Moskva från Chicagos farmarlag Rockford 2017. Det här är tredje säsongen som Johansson är reserv bakom den ryske landslagsmålvakten Ilja Sorokin, som till och med anses vara ännu bättre än den svenske superreserven.


LÄS MERDärför går KHL-målvakterna före SHL-stjärnorna i Tre Kronor


Lars Johansson är som vanligt ödmjukheten själv när han pratar med HockeyNews.se. Och han kommer med svetten rinnande för en pratstund i Globens korridorer inför Beijer Hockey Games.


Formen, Lasse (Den är grym)?


– Ja… Det är lite upp och ner. Dag till dag, tänkte jag säga. Det är roligt att vara här. Inspirerande. Det är härlig energi när man kommer in och det är bra fart och fläkt direkt. Du ser, man hinner bli trött. Det går snabbt där ute. Framför allt är det roligt att vara här och det ska bli kul att spela matcher i Sverige, säger Johansson och ser ut att be om ursäkt för att svettdropparna sprutar åt alla håll.


Det här blir hans första Tre Kronor-turnering på hemmaplan.


Lars Johansson knäckte Ryssland i Moskva i december. Foto: Bildbyrån.


I Moskva i december spelade han på sin andra hemmaplan, den i Moskva. Och med Lars Johanssons fenomenala målvaktsspel vann Tre Kronor både mot Ryssland och Tjeckien och sopade hem Channel One Cup.


– Det var en bra turnering för mig. Jag hade haft lite struligt i klubblaget, i alla fall innan den turneringen, men det var skönt att få komma in och göra ett par bra matcher. Jag fick mycket att göra där, speciellt mot ryssarna. Det är man inte helt van vid i CSKA. En annorlunda match, men det var roligt.


Struligt på vilket sätt?


– Det har varit lite upp och ner i år. Vi har vunnit ändå, men personligen tyckte jag att jag hade lite trögt i början på säsongen och släppte några enkla. Det är väl så.


I början på säsongen släppte han in ett skott från mittzonen i KHL-premiären mot Avangard Omsk retligt nog. Men…


– Nej, den skiter jag fullständigt i. Det är sånt som händer. Det är mer saker i spelet. Att man inte känner sig tillräckligt snabb eller nånting sånt. Det har i alla fall funkat bättre efter Moskvaturneringen i klubblaget.


Lars Johansson är inne på sin tredje säsong i CSKA Moskva som har ett erkänt stabilt och robust försvarsspel, med bland andra Tre Kronor-backen Klas Dahlbeck.


Johansson bidrar med sitt lugn, sitt spelsinne och sin snabbhet. Han har tagit över den reservroll som Viktor Fasth tidigare hade i CSKA bakom Ilja Sorokin.


– De senaste säsongerna tycker jag att det har gått bra där borta. Jag är nöjd om jag får spela 20 matcher per säsong. Det gäller att vara redo då. Gör man en dålig match kan det ta ett tag innan man får nästa match igen, då hinner man fundera, nej men jag tycker att det har funkat bra och har en bra sammanhållning med Sorokin som är en fantastisk målvakt. Det är kul och inspirerande att köra med honom varje dag på träningar och matcher och tävla mot honom. Jag tycker vi har en bra målvaktskonstellation där.


Det är svårt att påstå något annat. Sorokin har hållit nollan sju gånger, släpper in 1,55 mål per match och räddar 93,5 procent av puckarna.

CSKA Moskva är sedan länge klart för KHL-slutspelet och toppar den västra konferensen med fem poäng före SKA St Petersburg.


– Vi ska vara där uppe och kriga. Jag tycker vi har spelat bra i år ändå. Vi har haft nån liten dipp som man alltid har varje säsong nästan. Här på slutet har vi mestadels spelat bra och nu gäller det att toppa formen och hålla sig från skador i slutet av säsongen. Det är några lag som ser bra ut i år och det ska bli kul att kriga om det.


Lars Johansson och CSKA vann Gagarin Cup förra säsongen, men något vilt festande blev det visst inte.


– Det var inte så mycket. Vi firade guldet. Sedan ville man mest åka hem. Jag åkte faktiskt tillbaka en månad senare och då hade vi som en liten konsert eller vad man säger, ett firande med fansen i arenan. Det var inte mycket mer än så. Det var roligt att vinna.


– Det var många i vårt lag som började ladda direkt för VM, så det var inget kaosaktigt faktiskt. Det var ganska lugnt firande.



Med sin topprestation I Channel One Cup lär Lars Johansson vara högaktuell för en av de tre målvaktsplatserna till VM i Schweiz i maj.


– Äh, jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt. Det får man se. Jag tycker det är roligt att vara med här och få några matcher. Det blir drygt 20 matcher i klubblaget. Därför är det roligt och bra att vara med här och få ett par till. Sedan får man se i slutet av säsongen. Jag krigar fortfarande för att få speltid i slutspelet med Sorokin. Det är många om och men. Hur som helst är det bara roligt att vara här och kunna spela matcher i Sverige.


I slutspelet förra våren spelade Ilja Sorokin alla matcher och Lars Johansson fick nöta bänk. Och utan några matcher i kroppen under så lång tid är det inte lätt att ta en VM-plats.


I Tre Kronor är det också konkurrens och Magnus Hellberg har spelat både VM och OS för Sverige.


– Det är en jättebra kille och en bra målvakt också. Vi krigar mot varandra i nån match per år där borta också så det är roligt att spela för samma lag och peppa varandra. Det är en bra konkurrens, en duktig målvakt. Kul att kunna prata svenska med varandra och tjata lite, säger Lars Johansson och ler.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)