HockeyNews
PLUS

Så ska Färjestads poängkung lyckas även i Tre Kronor

(12393) Tre Kronor/Marcus Nilsson
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 5 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Färjestads och hela SHL:s poängkung Marcus Nilsson har fått vänta på en plats i Tre Kronor.

Men nu när han väl får chansen får han spela i en kedja med en dubbel världsmästare och KHL:s bästa svenska målgörare den här säsongen.

Marcus ”Lilliz” Nilsson gled ut på Globens is och såg nog en aning vilsen ut till en början. Men Färjestads suveräne playmaker och poängmaskin blev snabbt varm i Tre Kronor-kläderna.


Det blev ett tempofylld första ispass och den 29-årige värmlänningen från Charlottenberg såg ut att trivas.


– Det är så klart jättekul. Det är något man har velat vara med i sedan man var liten. Att dra på sig Sverigetröjan, så det ska bli grymt kul. Alla som växer upp vill väl vara med i ett landslag så klart. Det ska bli jättekul, säger han till HockeyNews.se.


Nilsson toppar SHL:s poängliga och har gjort 38 poäng (8 mål, 30 assist) på 36 matcher.


– Jag tycker att det har varit bra hela säsongen. Jag fick en skjuts i ”grejera” i slutspelet ifjol, som jag tog med mig in i säsongen och jag tycker att jag har hållit i det under hela säsongen. Jag har känt mig pigg och fräsch och fått bra förtroende från tränare och laget, säger han glatt på sin fina värmländska.



I Färjestad har Nilssons kedja med Gustav Rydahl och Michael Lindqvist varit SHL:s bästa, men så blev landslagsforwarden och skyttekungen Lindqvist så illa knäskadad på annandag jul borta mot Rögle att säsongen nu är över.


Men Daniel Viksten har fungerat rätt väl som vikarie för Lindqvist.


– Det var jättetråkigt det som hände med ”Linkan”. Han är en riktigt snajper och jätteviktig för vårt lag, men sedan har Viksten kommit in där och gjort det jättebra. Han är också en bra snajper och bra spelare. Det funkar bra med honom också.


När Marcus Nilsson nu får chansen i Tre Kronor ges han möjlighet att spela med den förre NHL-centern och dubble VM-guldvinnaren Oscar Lindberg som center. Tredjelänken är KHL-forwarden Malte Strömwall som har smällt in 19 mål för Sotji, vilket gör honom till bästa svenska målskytt i KHL.


– Vi är tre offensiva spelare. Malte har jag sett är en riktig snajper och jag brukar spela med en riktig målskytt så det ska bli jättekul och Oscar Lindberg är en jätteduktig center som får leda oss, säger Nilsson ödmjukt.


Assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson förklarar hur Tre Kronor-ledningen har tänkt eftersom det är meningen att trion ska spela ihop mot Tjeckien i Globen på torsdag kväll.


– Tittar man i SHL så ligger han i toppen av poängligan så det är klart att han gör bra saker. Nu måste vi ge honom den rollen här också att verkligen få chansen att producera på det sätt han har gjort i SHL. Det är ju en skicklig spelare. Väldigt användbar i framför allt fem mot fyra, att han kan hitta lösningar med pucken. Det är det vi hoppas att han kan ta upp på den här nivån också. Det ska bli kul att se, säger Ragnarsson.



Marcus Nilsson ser väldigt mycket fram emot sin debut i Tre Kronor. Och nu har han klarat av ett första ispass.


– Det är nytt för mig och jag vet inte riktigt hur allt fungerar, men det var ett jättebra tempo och in i grejerna direkt.


LÄS MERDärför saknades förbundskapten Garpenlöv på Tre Kronors träning


Efter landslagsäventyret den här veckan väntar slutspurten i SHL och guldjakten med Färjestad, som ligger tvåa i tabellen bakom Luleå efter 38 omgångar.


– Vi har de senaste åren haft en väldigt bra offensiv. Det är väl defensiven som har fallit lite tycker jag. Vi måste hitta en jämnare nivå där för att gå långt skulle jag tro. Hittar vi en bra nivå i både det defensiva och offensiva så ska det nog gå bra, säger Nilsson.


Och då får alla bidra i det defensiva?


– Ja, men så är det ju. Varje liten del i laget måste bli bättre på det defensiva om vi ska ett kliv till och jag är väl en del av det också, säger Marcus Nilsson bestämt.


Fakta/Så här tränade Tre Kronor på tisdagen inför Beijer Hockey Games


Målvakter: Magnus Hellberg, SKA St Petersburg, Lars Johansson, CSKA Moskva


Backpar: Jesper Sellgren, Luleå, Lukas Bengtsson, SKA St Petersburg – Jonathan Pudas, Skellefteå, Henrik Tömmernes, Genève – Nils Lundkvist, Luleå, Klas Dahlbeck, CSKA Moskva – Arvid Lundberg, Skellefteå, Linus Hultström (Djurgården, extrainkallad endast för tisdagsträningen).


Kedjor: Malte Strömwall, Sotji, Oscar Lindberg, Zug, Marcus Nilsson, Färjestad – Daniel Zaar, Rögle, Gustav Rydahl, Färjestad, Leon Bristedt, Rögle – Dennis Everberg, Rögle, Fredrik Händemark, Malmö, Carl Klingberg, Zug – Mathias Bromé, Örebro, Linus Johansson, Färjestad, Emil Sylvegård, Malmö.


Saknades: Samuel Fagemo, Frölunda.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)