HockeyNews
PLUS

Monsterpriset som avskräcker Leksand: "Galet mycket pengar"

(12384) Ryan Spooner/Edmonton Oilers
Bildbyrån

Publicerad: 5 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Leksand har bytt huvudtränare. Nu försöker SHL-jumbon spetsa till offensiven.

Siktet var inställt på en välmeriterad NHL-center – men en prislapp i monsterklass satte stopp.

– Det var galet mycket pengar, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Ulf Samuelsson har kommit till Leksand för att hjälpa till att rädda dalaklubben kvar i SHL. Samuelsson ersätter Roger Melin som huvudcoach och jobbar säsongen ut i Leksand.


Parallellt försöker Leksands ledning med general managern Thomas Johansson längst fram att förstärka SHL-jumbon.


– Vi är väl som alla andra klubbar och försöker se om vi kan hitta spelare och få loss spelare och såna här saker. Det arbetet fortgår också. Vi är liksom 50-60 klubbar i Europa som slåss om väldigt få spelare, säger Johansson, som nyligen var i Finland för att scouta spelare för både denna och nästa säsong.


LÄS MERDärför vill Leksand ha "tuffe Uffe" som ny huvudtränare


Leksand har försökt få loss den förre NHL-centern Ryan Spooner som den här säsongen har gjort 29 poäng (7 mål, 22 assist) på 35 matcher för den Dinamo Minsk.


Den vitryska KHL-klubben är avhängd från KHL-slutspelet och kan tänka sig att släppa spelare. Redan i julas köptes toppmålvakten Jhonas Enroth ut från sitt kontrakt med Dinamo Minsk.


Men prislappen för den 28-årige kanadensaren Ryan Spooner är svindlande. Enligt uppgift till HockeyNews.se vill Dinamo Minsk ha 500 000 dollar, motsvarande 4,8 miljoner kronor, för att släppa sin bästa poänggörare.


Leksand har spanat in Ryan Spooner, som avslutade förra NHL-säsongen i Vancouver. Foto: Bildbyrån.


Det är för saftigt för Leksand.


– Det var galet mycket pengar. Jag kan förstå för de i sin tur kan ju ha köpts loss någon från någonting och vill tjäna igen sina pengar. Nej, det är inte i vår liga när det kommer till de delarna… Det är faktiskt inte det. Då får man gilla läget, säger Thomas Johansson.


Spooner har gjort 325 NHL-matcher och 167 poäng för Boston, NY Rangers, Edmonton och Vancouver. Den här gången blev det inte en flytt till Leksand.


– Men vi är där och tittar och ställer frågor och kontaktar, precis som alla andra lag gör. Gör vi den bedömningen att vi behöver ha in en och vi får in en som vi tycker hjälper oss framåt mot det mål vi har är det klart att vi försöker göra det vi kan för att få den spelaren på plats, säger Thomas Johansson.


Spelarjakten går vidare fram till deadline för övergångar den 15 februari.


– Självklart har KHL sina lag som inte går till slutspel och Finland har sina lag som inte går till slutspel. OM de vill släppa sina spelare brukar det också handla om ekonomiska delar i de sammanhangen och då är kanske prislappen i KHL betydligt högre än prislappen i Finland i det perspektivet.


Johansson fortsätter:


– Det dräller inte av spelare som finns tillgängliga på marknaden. De vi har pratat lite grann med har också varit extremt högt prissatta. Än så länge följer vi marknaden och ligger lite lågt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)