HockeyNews
PLUS

Därför vill Leksand ha "tuffe Uffe" som ny huvudtränare

(12360) Thomas Johansson/Ulf Samuelsson
Bildbyrån

Publicerad: 3 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Leksand har inte kunnat ta sig upp från kvalplats och etablera ett spel som håller och ger poäng i SHL.

Nu tar NHL-meriterade Ulf Samuelsson över som huvudtränare och det var speciellt en viktig faktor som gjorde att valet föll på honom som ersättare till Roger Melin.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På måndagen meddelade Leksand att huvudtränaren Roger Melin får lämna jobbet som huvudtränare i SHL-klubben.


General managern Thomas Johansson motiverar beslutet för HockeyNews.se:


– Ända sedan serien startade egentligen har vi försökt komma åt de problem som vi har haft i spelet och försökt komma över den här puckeln. Vi känner alla att vi presterar extremt bra när vi gör det, men när vi inte kommer över puckeln får vi inte heller kapitalisera på det.


Johansson fortsätter:


– Hela hösten har vi skruvat på saker, både tränare och spelare, och vi har lagt om träningar, använt video och allihop har vi krigat och krigat och tränarna likaså.


– Nu när vi är där vi är och vi känner att vi fortfarande står nedanför den där lilla knölen och kommer inte riktigt över och vi tycker att vi har tömt ut allt vi har, både när det gäller till energi och när det gäller till idéer och tankar för att vi ska komma till rätta med det, då kändes det här som nästa steg för att försöka se till att vi kommer över den här knölen.


Blir det andra ändringar i tränarstaben?


– Nej, inte som det ser ut nu. Självklart, vi är inne i en process där vi vänder på varje sten och utvärderar allt, och alla, och krävs det att vi ska spela med blå skridskosnören då kommer vi att göra det, säger Thomas Johansson.


– Det är mitt jobb, det är tränarnas jobb, och det är spelarna. Man gör allt man kan för att se till att det här löser sig i slutänden. Just här och nu är det ingen mer förändring.


Ulf Samuelsson har bland annat varit assisterande coach i NY Rangers. Foto: Bildbyrån.


Ulf Samuelsson kommer närmast från ett jobb som scout i Seattles nystartade NHL-organisation. Men han kommer bara att leda Leksand säsongen ut. Sedan får någon annan ta över som huvudtränare nästa säsong.


– Det påverkar oss inte in i framtiden utan det är här och nu. Uffe kommer in och kör resten av den här säsongen och så får man ta saker och ting därifrån.


Varför föll valet på Ulf Samuelsson?


– I de här sammanhangen, i och med att vi vänder på varje sten, så tittar man också på vad som rör sig där ute i periferin om vi skulle behöva ta det här steget. Vi har som sagt krigat på för att inte behöva ta det här steget. Men självklart behöver man ha någon form av plan B om man verkligen inte får fart på grejerna och då har Uffes namn dykt upp, säger Thomas Johansson.


LÄS MERLeksand sparkar Roger Melin – SHL-jumbon har hittat en ersättare


– När han också kände att han kommer den här säsongen och kör så kändes det bra. Ofta när man gör så här får man med sig tränarna en längre tid efter och vi håller på att försöka bygga någonting i Leksand, men det har kanske alltid kommit emellan de här sakerna där man kanske inte får göra fullt ut så som man vill göra i alla lägen. När vi kontaktade Uffe och han var positiv och han sa att jag kör den här säsongen, så kändes det bra.


När Roger Melin förra säsongen i december tog över efter Leif Carlsson, som var den som fick sparken den gången, fick Melin kontrakt över den här säsongen också.


Samuelsson lämnar däremot Leksand i maj. Han kommer till klubben under tisdagen.


Under sin tid som coach i Modo 2011–2013 befäste han också sitt rykte som ”Tuffe Uffe” med sin mer direkta och NHL-inspirerade ledarstil.


– Det är också en riktningsförändring i ledarskapet som vi inte har provat. Vi har haft ett ledarskap som har varit rätt lugnt och tryggt på alla våra ledare. Nu får vi in en som kanske vrider ledarskapet åt det andra hållet. Det är också en viktig del som har gjort att det har landat med Uffe, säger Thomas Johansson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)