HockeyNews
PLUS

Josefson om läget att lämna DIF: "Nåt som känns 110 procent"

(10088) Jacob Josefson-redigerad14
Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Publicerad: 1 februari 2020

STOCKHOLM. Jacob Josefson är tillbaka i Tre Kronor. Djurgårdsstjärnan känner att formen blir allt bättre och efter den här säsongen har han en utväg i sitt kontrakt om rätt utlandschans dyker upp.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården är formstarkast i SHL efter fem raka vinster totalt sett och nio trepoängare i följd hemma på Hovet och i Globen.


– Det är nånting vi sätter stolthet i. Vi trivs bra här hemma. Det gäller bara att hitta samma spel på bortaplan. Nu har vi lyckats vinna några matcher där också, säger Jacob Josefson till HockeyNews.se.


Djurgårdens snart 29-årige lagkapten gjorde comeback den 17 december efter att ha varit borta 18 matcher till följd av en fotledsskada.


Han har spelat 13 matcher de senaste sex veckorna och har då gjort två mål och sex assist av sina totalt fyra mål och sex assist på 18 matcher.


– Formen är på uppåtgående. Idag kände jag mig lite seg, lite trött. Men det är såna dagar man får kriga sig igenom också, säger Josefson efter 2–1-vinsten mot Frölunda på Hovet.


Du dolde det rätt väl?


– Va? Ja, skönt att lura nån då…


Tidigare i veckan blev Jacob Josefson uttagen i Tre Kronor och hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Globen nästa vecka.


Förra säsongen spelade han två landskamper i Karjalaturneringen i Helsingfors i november 2018.


– Kul! Johan (Garpenlöv, förbundskaptenen) ringde mig för någon vecka sedan och frågade om jag var sugen. Jag har missat mycket matcher i år, så det var skönt att få ta igen lite, hehe, spela lite mer. Kul att spela internationellt också.


Jacob Josefson har under sin karriär varit med i ett VM för Tre Kronor och det var i Tjeckien 2015. Då spelade Josefson i NHL-klubben New Jersey och det är alltså enda gången under sina åtta år i Nordamerika som han spelat VM.


– Det har varit några gånger där borta när de ringt och sagt att ”du kom inte med i år”. Så jag vet inte om jag var nära eller inte. Och vissa år har det passat och vissa år inte. Det är alltid en ära att komma med, säger Josefson, som kommer att ha en centerroll i Tre Kronor precis som i Djurgården.


Tre Kronor-uttagne Jacob Josefson kan lämna Djurgården efter den här säsongen. Foto: Bildbyrån.


Han har inte hunnit fundera på VM i Schweiz till våren utan försöker nu hjälpa Djurgården mot SM-kvartsfinal och kanske längre än så.


– Det är tillräckligt tufft som det är. Får man frågan (om VM) så får man väl se hur kropp och allting känns. Men det skulle vara kul att få göra det.


Jacob Josefson är inne på sin andra säsong på det fyraårskontrakt han skrev med Djurgården 2018. Och han har en klausul i sitt två-plus-tvåårskkontrakt att bryta det för spel i utlandet efter den här säsongen.


– Det var för att se hur saker och ting fungerade. Bara för att gardera sig själv höll jag på att säga. Det var för att kunna ha dörrar öppna om saker och ting skulle dyka upp som man var intresserad av. Jag tror inte att det är så ovanligt att man gör så, säger Josefson.


LÄS MERStjärnorna kan lämna Djurgården – har klausuler i kontrakten


– Jag skrev på många år för Djurgården och det har alltid varit utgångspunkten. Sedan vet man inte. Det kan hända mycket saker och då är det alltid bra att inte stänga alla dörrar.


Dörren öppnas nu för spel i någon annan europeisk liga.


– Jag tror USA är nog ett avslutat kapitel för mig. Och om jag ska lämna Djurgården nån gång då ska det vara nåt som känns 110 procent bra både för mig hockeymässigt och för min familj. Vi trivs jättebra här med allting både jag och familjen och jag älskar att spela för Djurgården och trivs superbra. Det ska till mycket för att jag ska lämna, betonar Jacob Josefson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS