HockeyNews
PLUS

Så närmar sig DIF toppformen – men behövs en värvning?

(12262) Djurgården/Tobias Pehrsson
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 29 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Sett över de senaste tio matcherna är Djurgården tillsammans med serieledande Luleå bäst i SHL.

De senaste nio är stockholmarna starkast.

Utvecklingsansvarige Tobias Pehrsson ger här sin syn på vilka steg Djurgården har tagit med sitt spel under säsongen, hur William Eklund, 17, har kunnat ta en plats i SHL och om det behövs någon värvning inför guldjakten.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


HockeyNews.se tog ett första snack med Djurgårdens spelutvecklingsansvarige Tobias Pehrsson i oktober. Vid den tidpunkten, efter tolv omgångar, låg laget femma i SHL.


Nu har det gått lite drygt tre månader sedan dess och Djurgården har efter svag form och många skador repat sig och klättrat tillbaka till femteplatsen i SHL efter 36 matcher.


LÄS MERSå jobbar Djurgården med detaljerna som ska ge SM-guld


Skadeläget är under kontroll. Djurgården har åtta raka trepoängare på hemmaplan och sett till de nio senaste omgångarna har man tagit 22 poäng – bäst i SHL.


På lagnivå vill Djurgården vara ett lag som äger pucken i så stor utsträckning som möjligt och därigenom styra spelet. Under ledning av huvudcoachen Robert Ohlsson ska förra årets SM-finalister ha ett snabbt djupled- och omställningsspel, men även ha ett lugnt och kontrollerat spel bakifrån. Syftet är att reglera tempot och styra matchbilder med sitt puckinnehav.


Djurgården har åtta raka trepoängare hemma. Coachen Robert Ohlsson jobbar på. Foto: Bildbyrån.


I anfallszonen vill man förstås skapa överlägen och ta sig in innanför sina motståndare för att få så bra lägen som möjligt vid målet. Då är det lättare att vara effektiv.


Så vad har förbättrats i Djurgårdens spel över tre månader?


– Det finns flera delar som steg för steg har blivit bättre både i spelet med puck och utan puck. Vi har ett samarbete mellan målvaktsspel och försvarsspel som utvecklats från första omgångarna till de senaste omgångarna, sett till att släppa till färre heta målchanser emot per match. Vi har utvecklat ett spel med pucken som bygger på att äga puckinnehav, med det sagt bygga ett grundfundament i spelet med puck, säger Tobias Pehrsson.


Vilka justeringar har gjorts på vägen?


– Justeringar har inte funnits, däremot har olika fokusområden vid olika tidpunkter funnits. Syftet är återigen att både ”här och nu” fokusera på att vinna matcher för att vända trender samtidigt som vi över tid behöver utveckla ett spel mot ett slutspel. I detta gäller det att ha balans mellan kort- som långsiktigt fokus. Men att vi säkerställer att processen hela tiden gör oss lite bättre och när vi ser med tiomatchersintervaller så har vi blivit bättre i spelet, säger Pehrsson.


Vad behöver fortfarande bli bättre?


– Att det kontrollerade spelet med pucken ska generera fler kontrollerade ingångar i anfallszon, men även spelet i anfallszon. Att skapa aningen fler heta målchanser framåt, men framför allt att vi tar vara på de lägen än mer, det vill säga, öka vår effektivitet. Vi ser tendenser att så länge vi får spela mycket fem mot fem så har vi procenten på vår sida samt att vi får spela fler minuter med en man mer på planen än spelet med en man mindre, alltså mer powerplay än boxplay.


LÄS MERDick Axelssons artisteri tar Djurgården mot SM-kvartsfinalDick Axelssons artisteri tar Djurgården mot SM-kvartsfinal


Vilka indikatorer visar att ni är på väg åt rätt håll inför slutspelet?


– Ökad kontinuitet i kedjor och backpar och bli beständiga i vår lineup. Att bibehålla utmanande verksamhet i vårt sätt att träna över tid, att inte bli bekväm utan hela tiden öka kraven i träningen på de beteenden vi och coacherna vill se. Men jag misstänker att din fråga vidrör spelet.


– Där ser vi att med relativ corsi ligger vi i toppen i SHL, vilket är en trygghet att känna långsiktigt. Det finns saker som klart talar för oss. Samtidigt som våra coacher och spelargrupp aldrig är nöjda, utan har hela tiden har en strävan att bli bättre.


Djurgården släpper till tredje mest antal skott i skottsektorn (638) efter Oskarshamn och Rögle – hur ser du på den biten?


– I början på säsongen, per fem spelade matcher, ökade snittet från omgång 1 till 20 från 14 till 18 stycken heta målchanser emot oss per match. Från omgång 21 till 35 har de minskat från 19 till 16 stycken per match. Så jag väljer att se det som att pilen pekar i rätt riktning och vi är på rätt väg, men vi är ännu inte framme där vi vill vara.


Tidigare i januari fick junioren William Eklund, 17, chansen att debutera i ett då skade- och sjukdomsdrabbat Djurgården och han har varit så bra att Robert Ohlsson har behållit honom i SHL. Under tiden som Eklund har spelat i ligan har laget tagit 19 av 21 poäng.


17-årige William Eklund har tagit en plats i Djurgården och har spelat sju matcher så här långt. Foto: Bildbyrån.


Han var inte tänkt som en A-lagsspelare, men han hänger kvar och har snart spelat till sig ett rookiekontrakt.


Hur är det möjligt…?


– William har gjort en bra säsong hela tiden i J20, där han har utvecklat sitt spel genom att få spela mycket och genom att få träna mycket. Det är det absolut viktigaste för de här unga spelarna, säger Tobias Pehrsson.


– När vi fick skador och sjukdomar och skulle ha en spelare som skulle spela lite högre upp i hierarkin och som är offensiv och spelskicklig, då är William den juniorforwarden som är den spelartypen. Det passade att ta in honom.


LÄS MER17-årige Eklund gjorde sin första SHL-poäng: "Sjukt mäktigt"


– Vi har tidigare haft uppe Adam Falk, som mer är en tvåvägscenter, en smart spelare. Vi har Oscar Bjerselius som också är center och lite mer kraftfull och bra i närkampsspelet framför allt. Vi har Rasmus Kahilainen som har en tuffhet i sin spelstil och han tävlar otroligt mycket.


Detroit-draftade Albin Grewe, 18, är tillbaka efter skada, men håller nu till i Djurgårdens J20-lag.


– Albin Grewe har ett A-lagskontrakt. Han har till och från gjort det riktigt bra och till och från gjort det lite mindre bra, men har någonstans landat i för sin utveckling är det bättre att spela fler minuter i ett J20-lag just nu, än att spela väldigt lite eller färre minuter i ett herrlag. Det är så vi måste skydda spelarnas utveckling. Man kan absolut komma upp en match och göra ett par byten för att det är bra morötter, att få känna på nästa nivå. Det är viktigt för alla de här juniorspelarna. Men när det handlar om utveckling är det träning, is och fys och utveckla sitt spel i matchen, då behöver alla de här spelarna en juniormiljö där de kan utvecklas i lugn och ro.


Tobias Pehrsson fortsätter:


– Det jag vill säga med det är att vi har fler spelare som har stor potential, flera spelare som kan bli herrlagsspelare och vi har flera spelare som är väldigt aktuella för framtiden. Sedan återstår det att se hur bra alla de här spelarna gör det i februari och mars. De sista månaderna på säsongen. Sammanfattningsvis kan vi säga att vi har väldigt många bra spelare som kommer underifrån. Och då har vi inte pratat om backsidan där det också finns potential.


Djurgården ligger femma i SHL och har under säsongen tagit in forwarden Dick Axelsson då det blev bestämt att NHL-klubben Columbus skulle behålla förra säsongens skyttekung Emil Bemström hos sig säsongen ut.


Men behöver Djurgården värva för att spetsa till laget ytterligare i kampen om SM-guldet?


– Ska man se till vår spelvision och till våra nyckeltal i corsi och win factors behöver vi öka antalet målchanser och ta vara på antalet målchanser och behöver en viss produktion och ett visst målskytte även när vi möter de bästa lagen, som jag sa tidigare.


– Vår grundfilosofi, vår grundtes är att om vi får jobba med kontinuitet och får jobba ihop en beständig lineup, då kommer det att räcka väldigt väldigt långt. Om vi sedan behöver addera en spelare tätt inpå deadline, ja det återstår att se, lite vad det finns för utbud, prisbild och det är mycket som ska stämma. Det är ytterst Jocke (sportchefen Joakim Eriksson) som gör den bedömningen, tillsammans med mig, men han äger det beslutet, säger Tobias Pehrsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)