Dick Axelssons artisteri tar Djurgården mot SM-kvartsfinal


25 januari

STOCKHOLM. Artisterna i SHL är inte så många längre.

Men Dick Axelsson är definitivt en av dem och förmodligen den roligaste. Så passa på att njuta så länge han tycker att det är skoj att underhålla oss.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var grinigt på Hovet. Det var så tjurigt mellan spelarna i Djurgården och Örebro att det var svårt att fatta att det ”bara” gällde tre poäng i omgång 36 av 52.


Men för det mesta höll sig spelarna inom gränserna och det var nog därför det var så häftigt att sitta och spana ut på isen högt uppe från pressläktaren.


Både Djurgården och Örebro är topplag i den här ligan. Att Örebro är det den här säsongen ser man enklast av att titta på SHL-tabellen.

Djurgården? Jodå. Den senasts tiden har det mest varit en fråga om just tid innan tabellen säger hela sanningen om Stockholmslaget.


Nyckelspelarna Niklas Svedberg, backbesättningen, Jacob Josefson och Patrik Berglund är i form. De jag nämner med namn har haft skadebekymmer, som de har klarat av och nu drar de laget med sig mot toppen av ligan.


Och så har Djurgården sedan i november kryddat laget dels med den förre NHL-backen Jason Garrison, som gör väldigt få misstag när han är på isen och i SHL kommer man väldigt långt med det.


Dels är Dick Axelsson tillbaka. Mannen som bara gjorde ”åtta-nio ispass” från maj till november har betytt en enorm skillnad för Djurgården sedan han började trolla fram målchanser på isen.


32-årige Axelsson är mästerlig med pucken och oerhört smart även när han inte har den. Han har ständigt full koll på händelserna överallt på isen och med små medel, men med enorm teknisk skicklighet, kan han skapa något av värde.


Frågan är om han kommer att orka säsongen ut med tanke på att han inte har någon försäsong i kroppen.


Huvudtränaren Robert Ohlsson ler åt den frågan.


– Han har ju aldrig haft en försäsong… om jag ska vara ärlig. Han kommer att fixa det för Dick spelar mer ishockey med pannben och skalle än fysik kan jag säga. Han är onormal, han är inte som de andra. Han behöver ha lust och glädje för att spela hockey och när han har det är han fantastiskt bra, säger Ohlsson.


Det här citatet beskriver rätt väl vad Dick Axelsson handlar om.


Och det var också tack vare dessa egenskaper som han gjorde sitt 1–0-mål mot Örebros tjeckiske toppmålvakt Dominik Furch på Hovet.


##Axelsson tog en liten lov i mittzonen och var inte nere i Djurgårdens försvarszon och städade. Ni vet.

##Bättre lite skit i hörnet än ett rent helvete.


Centern Sebastian Strandberg känner Dick Axelsson väl på isen vid det här laget. Tillsammans med Niclas Bergfors hade trion väldigt roligt i SM-slutspelet förra våren.


Och nu fortsätter Dick Axelsson jakten på sitt tredje SM-guld. Det första med Djurgården. Då behöver de här spelarna varandra.

Som när Strandberg hittade Axelsson i mittcirkeln och därifrån var det fritt blås fram till Furch.


##När Örebromålvakten kände att det kommer nog inte skott, så hade han förstås helt rätt.

##Det kom inte något skott från Dick Axelsson. Det kom en lättning i plockhandskkrysset.


Retfullt snyggt.


Och det var samtidigt Dick Axelssons 300:e poäng i SHL om man inkluderar SM-slutspelet.


Så gör en artist som dessutom är effektiv med sina shownummer. Axelsson i slutspelsform är en fröjd att följa. Då växer hornen i pannan ut och han blir fullständigt oberäknelig för allt och alla.


##Att han snackar med domarna är ett annat, och lite tristare kapitel. Det har gått så långt att han blir utvisad för minsta lilla.

##De har tröttnat på Dick Axelsson. Det är inte VAD han säger, utan att han ska prata.


Det har kostat tunga utvisningar för Djurgården på resan mot toppen i SHL.


– Han får lära sig det. De vill nog inte att han pratar med dem över huvud taget, skulle jag tro. Då gäller det att lära sig spelreglerna, då får man anpassa sig till den rådande verkligheten, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.


Örebro gjorde en stark match mot Djurgården på Hovet och skapade mängder av chanser. Men mer än till en reducering till 2–1 räckte det inte den här gången.


Djurgården tog sin åttonde raka trepoängare hemma i Stockholm.


Djurgården är därmed officiellt ett topplag i tabellen. Med 4–1-vinsten mot Örebro är stockholmarna uppe på femte plats i SHL.

Mer och mer ser laget ut att höra hemma bland kvartsfinallagen.


Annons

Annons