HockeyNews
PLUS

Därför lånade Timrå ut talangfulle backen: "Vill Gustavs bästa"

(12151) Nielsen-Andersson
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 21 januari 2020

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Gustav Nielsen slog igenom med dunder och brak i slutet av förra säsongen i Timrå.
Nu förklarar tränaren Fredrik Andersson varför klubben lånat ut den talangfulle backen som stundtals varit utanför laget denna säsong.
– För mig handlar det om att jag vill Gustavs bästa, jag vill utveckla honom och jag har inte hittat den platsen åt honom här i Timrå just nu, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudsponsor 

I slutet av februari förra året kallade Timrå upp juniorbacken Gustav Nielsen från J20-laget och han visade snabbt att han kom in med positiv energi i ett sargat Timrålag.

Totalt blev det åtta matcher i grundserien och istiden ökade undan för undan och han var uppe och snuddade på 18 minuter i ett par matcher. I kvalspelet stack han sedan ut som en av Timrås främsta spelare och bidrog också med två mål och en assist. Efter degraderingen förlängde han kontraktet med klubben över den nu pågående säsongen.

Lika stor succé har det inte blivit den här säsongen och Nielsen har i många matcher varit utanför laget och lånades också ut till seriekonkurrenten Almtuna under måndagen – ett drag som möttes med förvåning och ilska hos många supportar.

För HockeyNews.se förklarar tränaren Fredrik Andersson tankegångarna bakom beslutet att låna ut den 20-årige backen.

– För mig handlar det om att jag vill Gustavs bästa, jag vill utveckla honom och jag har inte hittat den platsen åt honom här i Timrå just nu. Vi vet att han har fantastiskt uppsida och vi såg ifjol att han karlar av att spela i SHL under många stunder, men jag skulle säga att det här är ett typiskt andra år för en spelare som kommer från juniorhockey och går in i seniorhockeyn, säger han och fortsätter:

– Oftast så ställer man lite högre krav på sig själv, man vill göra mer och ta en större roll och det har gått lite för fort. Vi har större krav på honom, publiken har större krav på honom och så vidare. Han startade lite upp och ned och fick kanske inte det självförtroendet och vi hade många backar som roterade vilket också bidrog.

Gustav Nielsen gjorde två mål i SHL-kvalet mot Oskarshamn i våras. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Tajmingen för Nielsens inträde i laget förra säsongen kom bra för hans egen del och totalt blev det 15 framträdanden i Timrå IK:s representationslag för Nielsen under förra säsongen och förhoppningarna var stora på backen inför den här säsongen.

– Det var ju ett lag som var väldigt stukat och det kanske var enklare att se bra ut. Alla hade dåligt självförtroende och han kom med allt och vinna, och gjorde det väldigt bra, det ska vi inte sticka under stolen med men sedan gick det lite fort och det är inget konstigt. Jag tror att inom ett par år är han en stabil allsvensk spelare och han har alla möjligheter att spela i SHL, säger Andersson.

Utlåningen till Almtuna sträcker sig till att börja med till den 14 februari, en dag innan transferfönstret stänger.

– Först vill vi veta om han trivs där nere och hur det går och sedan vill vi naturligtvis ha möjligheten att plocka hem honom om något händer, för han har stundtals visat att han är riktigt bra. Men för att få mer kontinuerlig speltid som är bra för hans utveckling väljer vi att göra det här.

Timrå gick in i den här säsongen med nio backar på kontrakt vilket gjort att det roterats friskt på ett par av backplatserna samtidigt som man stundtals använt sig utav åtta backar.

Nu kommer det att bli ändring på det senare.

– Vi har haft många backar vilket gjort att vi roterat av den anledningen också på backsidan vilket inte heller är optimalt. Där måste vi titta på oss själva och se vad vi gjort också. Nu kommer vi välja en linje som är stramar där vi kommer spela på max sju backar men framförallt hitta sex backar som vi spelar lite hårdare. Sedan ska vi hitta formationer där vi har både bredd och spets när alla är redo här, säger Andersson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)