HockeyNews
PLUS

Modos sportchef har scoutat åtta lag i Finland: "Givande"

(12075) Fredrik Glader/Modo
Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Modos sportchef Fredrik Glader har varit på resa i Finland och scoutat inte mindre än åtta lag.

Nu återstår att se om någon klubb i grannlandet kan tänka sig att släppa spelare till Ö-viksklubben före deadline för övergångar i februari.

– Det får man se vad som händer i deras liga, säger Glader till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 


Modo har skaffat sig ett bra utgångsläge inför slutet av säsongen då allting avgörs.


Örnsköldsviks hockeystolthet ligger tvåa bakom Björklöven och går mot en hockeyallsvensk final i vår.


Sportchefen Fredrik Glader jobbar parallellt med att om möjligt förstärka laget ytterligare, vilket måste ske senast den 15 februari då transferfönstret för den här säsongen stänger.


Nyligen var Glader och Modo-scouten Urban Omark i Finland för att titta på lag och spelare, och enligt Hockeypuls såg Modo-duon de fyra matcherna Sport-Tappara, HIFK-Saipa, Jyp-Lukko och Tappara-TPS .


– Det var intensivt med fyra matcher på fyra dagar och det var kul att se lite grann hur den nivån står sig och vad det är för typ av hockey och vilken kvalitet spelarna där håller. Jag tycker att det var givande, säger Fredrik Glader till HockeyNews.se.


Modos sportchef Fredrik Glader har varit i Finland och scoutat lag, bland andra TPS med förra Modostjärnan Ilari Filppula. Foto: Bildbyrån.


– Det är ju en ojämnare liga än vad SHL är om man tittar toppen och botten och det som skiljer däremellan. Sedan är det annorlunda förutsättningar med en stängd liga hur de jobbar. Det är ganska mycket unga spelare. Själva hockeyn tycker jag är otroligt passiv jämfört med det vi spelar här. Det var lite annorlunda.


Vasaklubben Sport ligger jumbo i den finska ligan, men löper ingen risk att åka ur i och med att ligan är stängd. Nyligen släppte Vasa den kanadensiske forwarden Steven Seigo, som har spelat i SHL med Mora, till tyska Ingolstadt.


I Sport spelar också den förre Örebromålvakten Stefan Stéen och en rad finländska lirare med landslagsmeriter.


Även TPS och Saipa riskerar att missa slutspelet i den finska ligan.


LÄS MERModostjärnan jagas i Schweiz: "20 miljoner – Euro"


– Man hade givetvis koll på vissa namn när vi åkte över och ville kolla och följa dem hur man uppfattade dem live kontra när man satt och kollade på video, och det kunde skilja sig lite grann. Det var bra, säger Fredrik Glader, som naturligtivs också scoutade spelare inför framtiden och inte enbart denna säsong.


Fick du någon uppfattning om de finska klubbar som riskerar missa slutspel kan tänka sig att släppa spelare?


– Det har inte varit så extremt mycket av det. Historiskt sett så finns det väl saker som har hänt, men det finns ett visst värde i det de har, att kunna vara kvar hela säsongen också. Det är så svårt att sia och säga något än. Det är rätt tidigt och många omgångar kvar också. Det får man se vad som händer i deras liga, säger Modos sportchef.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)