HockeyNews
PLUS

Genombrottsmannen inför helgen: ”Behöver kriga på rejält”

(12073) Edvin Olofsson
Maxim Thore / Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Han spelar Allettan för första gången i karriären, men fem omgångar in ligger han tvåa i den norra seriens målvaktsliga med imponerande siffror och går från klarhet till klarhet. I helgen åker Edvin Olofsson med sitt Väsby till Norrland för att hämta hem nya poäng.
– Kollar man på vilka matcher vi har spelat bäst under säsongen så är det mot bra motstånd, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Ifjol vaktade den unge målvakten kassen i Trångsund och hade ganska skaplig statistik trots att det var ett hopplöst bottenlag. Till den här säsongen fick han chansen i Väsby och delade under grundserien på målvaktsansvaret med Linus Ryttar. Med en räddningsprocent på 94,86% vann han hela den östra seriens målvaktsliga och har sedan fortsatt på samma spår i Allettan.

Olofsson har startat fyra av Väsbys fem matcher och släpper in 1.76 mål i snitt per match. Räddningsprocenten ligger på 95.04%. Det är matchvinnarsiffror.

– Det är olika världar, i Väsby kan ett mål vid fel tillfälle bli matchavgörande. I Trångsund var det där extra målet oftast skillnaden mellan om det blev 5- 4- eller 6-0. Jag behöver inte göra lika många extremräddningar varje match i Väsby såklart, men den räddningen blir viktigare på något sätt för den kan vara matchavgörande. Grabbarna kommer ge mig chansen att vinna, men det gäller att jag också ger grabbarna i Väsby chansen att vinna, det blir en helt annan sak.

– Det blir en helt annan sport egentligen. Här får jag inte jobba med att hålla ner siffrorna, utan mer se till att vinna matcherna.

Vad är nyckeln till att det gått så bra för dig?
– Det är svårt att sätta fingret på det egentligen, det sitter väl i huvudet som allting annat antar jag. Jag hade ett ganska bra år ifjol också, prestationsmässigt tycker jag inte att det är någon jätteskillnad, det är väl små detaljer som skiljer. Jag tycker att jag har blivit starkare och så där.


Som bäst mot de bästa
Efter en stark grundserie har Väsby klivit in i Allettan med höga förväntningar på axlarna och så här långt axlat dem väl. Laget har precis som sin sista utpost spelat riktigt bra och vunnit matcher i inledningen.

– Det har sett ganska bra ut hela säsongen egentligen tycker jag, nu har väl laget steppat upp lite extra här också, jag tycker vi började lite knackigt på östra serien, men har kommit igång ordentligt nu, konstaterar Olofsson.

– Kollar man på vilka matcher vi har spelat bäst under säsongen så är det mot bra motstånd, framförallt när vi möter lag som kanske är tippade att vara lite bättre än vad vi är så är det som att vi helt plötsligt börjar spela lite rakare och blir lite noggrannare kring linjerna och kommer upp en extra procent i disciplinen. Vi har spelare som är duktiga på att göra det snyggt så ibland kanske det blir lite för snyggt i vissa lägen.

Till helgen stundar nu en Norrlandstripp med Teg och Piteå som motståndare. Två lag som öppnat Allettan med svaga resultat. Frågan är vad det betyder för Väsby utifrån resonemanget att de är som bäst mot bättre lag.

– Botten på Allettan norra, om det nu finns någon sådan, det vet jag inte. Alla slår ju alla känns det som på något sätt, jag har inte koll på tabellen hur det har gått för de lagen Piteå och Teg, men jag vet att det har varit väldigt tight. Jag tror vi kommer vara otroligt ödmjuka och jag förväntar mig det också. Det känns som att vi här i Allettan kommer behöva kriga på rejält för att ta poäng varenda match.


Ingen förstekeeper
Om det blir 21-åringen som står eller inte avgörs sista träningen innan match, men med tanke på att han fått chansen i fyra av fem matcher så här långt och nollade Boden senast borde han förstås ha goda möjligheter.

Har du fått förstaspaden nu?
– Vi har absolut ingenting uttalat, utan det enda som är sagt är att vi kommer spela för att vinna matcher och att de tror på oss båda två. Jag menar Ryttar har gjort det bra också, han vann mot Lindlöven och gjorde en bra match, så vi tävlar om det hela tiden på träningar och allting. Klart det känns bra att ha fått stå många matcher, men samtidigt tycker jag att vi båda tävlar om det på ett väldigt bra sätt. Jag tycker att det är en förnuftig konkurrens vi har mellan oss.

Gör den dig bättre?
– Ja, det tycker jag, vi tävlar hela tiden. Det var en juniormålvakt som jag pratade med igår i Väsby, han sa det att vara med och träna med oss det var...en tre mot tre i slutet på träningen den pressen får inte han känna på deras matcher i princip, det är så hetsigt. Vi vill ju vinna hela tiden, jag tror att det är nyckeln i vårt lag att det är sådan tävling hela tiden.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)