HockeyNews
PLUS

LISTA: 15 utlandssvenskar som kan vända hem efter säsongen

(12020) Rosén/Nygren/Videll
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 14 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Det är flera utlandssvenskar som har utgående kontrakt efter säsongen eller kanske vill vända hem av andra anledningar.
Idag går HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson igenom svenskarna i de utländska ligorna och plockar ut de som är mest aktuella att återvända till Sverige nästa säsong. 

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Magnus Nygren, b, Davos

Den tidigare Färjestadsbacken har kontrakt med schweiziska Davos fram till säsongen 20/21, men redan till nästa säsong försöker värmlänningarna att locka hem honom. Den hårdskjutande backen har haft två skadeskjutna säsonger bakom sig och vill kanske söka sig hem till tryggheten. 

André Petersson, fw, Dynamo Moskva

Att André Petersson vänder hem till redan nästa säsong är en högoddsare, men det är absolut inte omöjligt. 29-åringen har öst in mål i KHL de senaste säsongerna och skulle bli jagad av i princip alla SHL-klubbar om han valde att flytta hem. Har ett förflutet i HV71 och skulle säkert ha smålandsklubben som förstaval, men det ska inte glömmas bort att han har hus i Båstad, strax utanför Ängelholm. 

Robert Rosén, c, Sochi

Den spelskicklige centern börjar komma upp i åren och efter innevarande säsong går kontraktet med Sochi ut. Har inte öst in poäng den här säsongen och förmodligen lär kontraktet inte förnyas. Det är nog inte omöjligt med en återkomst till Växjö redan till nästa säsong. 

Robert Rosén spelade en stor roll i Växjös resa fram till SM-guldet 2018. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

Jacob Nilsson, fw, Rockford 

Skrev NHL-kontrakt efter succéåret i Mora och fick göra två matcher i NHL redan första säsongen, men sedan dess har NHL-chansen uteblivit och den 26-årige centern har fått spendera sin tid i AHL, där han haft en okej poängskörd. Lär jagas högvilt av SHL-klubbarna om han väljer att vända hem, då han är en center i rätt ålder med bra spelsinne. 

John Norman, c, Jokerit

Den förre Skellefteå- och Djurgårdscentern har levererat stabilt med poäng i KHL under de fyra säsonger han varit i ligan och har gjort 20 poäng på 43 matcher för Jokerit den här säsongen. Har utgående kontrakt efter säsongen och jagas säkerligen redan nu av många SHL-klubbar. 

David Ullström, c/fw, Biel-Bienne

Ryktades hem till HV71 efter att han brutit kontraktet med Dinamo Riga i oktober, men hamnade i stället i schweiziska Biel-Bienne på grund av skatteskäl. Kontraktet går ut efter säsongen, men i en intervju med HockeyNews.se berättade David Ullström att han såg en framtid i klubben, men det är ju inte bara upp till honom. Biel har för tillfället fem importer, men får bara spela med fyra och således är oddsen låga på att man kommer göra sig av med någon. 

Andreas Borgman, b, San Antonio

Den tidigare HV-backen var så sent som säsongen 17/18 ordinarie större delen av säsongen  i Toronto Maple Leafs. Inför årets säsong trejdades han till de regerande Stanley Cup-mästarna St Louis, men där har NHL-chansen uteblivit. Efter säsongen går kontraktet ut och det är nog inte omöjligt att han vänder hem till Sverige för att starta om. 

Henrik Larsson, b, TPS

Den kortväxte, men offensivt skicklige backen gjorde inget större väsen av sig i Brynäströjan förra säsongen och hamnade i stället i moderklubben Karlskoga. Nu är han på väg mot en fin säsong i Finland och det är nog inte omöjligt att han får en ny SHL-chans av något av lagen på den undre halvan. 

Henrik Larsson har färgat i både Finland och Hockeyallsvenskan. Får han en ny chans i SHL nu? FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

Oskar Steen, c, Providence

Lämnade Färjestad efter fjolårets succé, men i AHL och Bostons farmarlag har poängen inte trillat in i samma takt. Det har blivit totalt elva poäng på 38 matcher, och även om kontraktet gäller fram till och med säsongen 21/22 är det inte omöjligt att Boston väljer att släppa iväg honom på ett lån – eller rentav bryter kontraktet. Då skulle Färjestad ställa sig först i kön. 

Tim Söderlund, fw, Rockford

Den förre Frölunda-och Skellefteåforwarden har haft svårt att leverera poäng i AHL och har stundtals varit åsidosatt. Har kontrakt till säsongen 21/22, men som läget ser ut nu tror jag det kontraktet kommer att brytas. Skulle vara en tillgång för många SHL-lag och för hans eget bästa är det viktigt med speltid, han är trots allt bara 21 år gammal. 

Linus Videll, fw, Barys 

Han väntade ända in i november innan han skrev ett nytt kontrakt i KHL, sedan dess har Linus Videll stått för 15 poäng på 24 matcher för den kazakiska KHL-klubben Barys. Men redan efter säsongen går kontraktet ut och då lär han ha svårare att hitta ett nytt KHL-kontrakt med tanke på åldern (34 år). Därför är det nog inte omöjligt att han väljer att vända hem till Sverige. Är tidigare klubben Södertälje ett alternativ eller är det bara SHL som gäller? Det får framtiden utvisa!

Patrik Hersley, b, Spartak Moskva

Den hårdskjutande backen har levererat mängder med poäng i KHL de senaste säsongerna, men den här säsongen har produktionen stannat av något. Totalt har det blivit 16 poäng på 44 matcher och det utgående kontraktet lär inte förnyas efter säsongen. Har ett förflutet i både Malmö och Leksand, men flyttar han hem är det nog bara moderklubben Malmö som gäller. 

Tio år sedan sist vi såg Patrik Hersley i en Malmötröja, återvänder han till moderklubben nästa säsong? FOTO: Emil Malmborg/Bildbyrån

Fredrik Eriksson, b, Straubing

Den förre Frölundabacken har öst in poäng i Tyskland de senaste säsongerna och ligger fyra i backarnas poängliga i DEL den här säsongen, och visar trots sina 36 år att han fortsatt är en back av hög klass. Är från Karlskoga från början och har spelat i klubben, men om klubben inte är en SHL-klubb nästa säsong har jag svårt att se att han skulle hamna där. 

Jhonas Enroth, mv, kontraktslös

Bröt ganska nyligen sitt kontrakt med KHL-klubben Dinamo Minsk och har sedan dess varit kontraktslös. Det ryktades om att han var klar för Leksand, men den affären verkar ha gått i stöpet. Lär inte återvända till Sverige redan nu på grund av skatteskäl, men till nästa säsong är det nog högst aktuellt med en återkomst. 

Gustaf Wesslau, mv, Köln

Den tidigare DIF- och HV-målvakten Gustaf Wesslau har spenderat de senaste fem säsongerna i Tyskland och Köln där han haft fina siffror, men efter säsongen går kontraktet ut och enligt tyska uppgifter väntas han flytta hem till Sverige. Det är lite för tidigt att säga vem som kommer att hugga på 34-åringen, men är jag tvungen att lägga en gissning skulle jag säga något av lagen på den undre halvan av SHL-tabellen. 

Fotnot: Linus Klasen uppges redan vara klar för en återkomst till Luleå och är därför inte med på den här listan. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)