HockeyNews
PLUS

LHC öppnar för drömförstärkningen: "Det löser vi"

(11946) Niklas Persson/Jonas Junland
Bildbyrån

Publicerad: 8 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Jonas Junland kan vara på väg bort från sin schweiziska klubb Lausanne.

I hans hemstad Linköping följer LHC utvecklingen och SHL-klubben har nu ekonomiska möjligheter att plocka hem toppbacken.

– Ja, det löser vi, säger Linköpings general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har uppstått en klyfta mellan Lausannes huvudcoach Ville Peltonen och den svenske stjärnbacken Jonas Junland, som inte har fått spela för den schweiziska klubben sedan den 17 december.


Junland har, trots att han vanligtvis är den i laget som får mest istid, varit med på Lausannes träningar, men inte fått spela matcherna i ligan.

På tisdagen blev det officiellt att Lausanne har värvat den VM-guldvinnande backen Philip Holm, vilket spetsar till Junlands läge ytterligare eftersom den schweiziska klubben nu har en importspelare för mycket.


LÄS MERSvenske VM-backen lämnar Chicago – flyttar hem till Europa


– Jag vet inte om de värvade Philip Holm istället för honom eller om de vill ha fem importer. Det är väl klart att både du och jag vet att han inte har spelat de sista matcherna och då har de bara varit fyra importer. Om vi säger så här, just nu är han Lausannes spelare och han måste koncentrera sig på sin situation där nere. Skulle någonting hända med honom så är det hans val var han vill spela i fortsättningen. När det väl sker får vi diskutera det då, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.


Lausannes Jonas Junland har gjort 24 landskamper för Tre Kronor och skulle vara en fin förstärkning för Linköping. Foto: Bildbyrån.


Junland har gjort 13 poäng (3 mål, 10 assist) på 28 matcher och är assisterande lagkapten för Lausanne. En roll som han även hade i Linköping mellan 2013 och 2016.


– Jag och Jonas har kontakten. Jag vet att hans målsättning hela tiden har varit att faktiskt slutföra säsongen i Lausanne. Ingenting annat. Han vill göra rätt för sig där nere och han känner att de har ett lag som faktiskt kan blanda sig i slutstriden där nere. Sedan, vart det bär, det får vi nog se de närmaste dagarna. De har väl match fredag-lördag och vi får väl se om han spelar eller inte spelar, säger Niklas Persson.


Han tillägger:


– Situationen är som den är och jag vet om den.


Om Linköping får chansen att värva hem Jonas Junland inom kort tänker man ta den. Ekonomiskt är situationen under kontroll.


– Ja, det löser vi.


LÄS MEREuropakollen: De heta, de kalla – de busiga


LHC plockar nu hem JVM-backen Adam Ginning som har varit utlånad till östgötarivalen Vita Hästen där han har spelat 17 matcher och gjort fyra assist i Hockeyallsvenskan.


Linköpings JVM-back Adam Ginning är tillbaka i LHC efter utlåningen till Vita Hästen. Foto: Bildbyrån.


Är Ginning tillbaka för att stanna hos er återstoden av säsongen?


– Det får vi se, men det är tänkt att han ska få chansen. Jag har sett Adam mycket i Hästen där han har gjort det väldigt bra. Han var ganska stukad när han kom dit, men har vuxit under resans gång. De saker han är bra på har han gjort väldigt bra i Hästen. Jag tycker han var väldigt stabil under JVM, gjorde bra saker och skötte sin roll väldigt bra. Vi vill testa honom nu och se att han kommer in och kör och tar för sig och gör det han är bra på. Ingenting annat. Då är han här för att stanna. Så får vi se vad han själv tycker och tänker och vad vi tycker om ett tag. Vi börjar imorgon får vi se, då kommer han att spela, säger Niklas Persson inför streckmötet med Leksand i SHL.


För långtidsskadade backen Mattias Bäckman är läget oförändrat. Han har inte spelat sedan i SHL-premiären i september.


– Jag säger som jag har gjort hela tiden. Jag räknar bort honom i år. Han jobbar hårt för att ta sig tillbaka och lyckas han är det en bonus. Men det är inget jag räknar med, säger Niklas Persson.


– Jag låter honom rehabträna i lugn och ro och göra det han ska. Jag träffar honom varje dag och vet hur mycket tid och träning han lägger ner på det här. Han gör det han ska och gör allt för att komma tillbaka, men att jag ska gå och hoppas på någonting när han inte har spelat på så länge känns bara dumt, både mot mig själv, mot honom och mot resten av spelartruppen.


Linköpings näst bäste poänggörare, forwarden Andrew Gordon, har missat de senaste tre SHL-matcherna på grund av skada.


– Jag vet inte riktigt hur långt bort han är. Vi får mer svar idag och imorgon och förhoppningsvis är han inte så långt bort från att spela, men vi väntar på en sista undersökning, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)