Kommer Färjestad att plocka in offensiv kraft utifrån?

19 december 2019

Färjestad har läkt ihop under spelledigheten.

Men med centern Oskar Bäck borta på JVM i Tjeckien kan general managern Peter Jakobsson komma att förstärka truppen offensivt.

– Vi kör och sedan bevakar Peter läget och kollar helt enkelt, säger FBK-coachen Johan Pennerborn till HockeyNews.se.SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När Färjestad i sin senaste SHL-match den 7 december besegrade serieledande Luleå i Norrbotten saknades backen Sebastian Erixon och forwardsduon Johan Ryno och Daniel Viksten. Dessutom tvingades skyttekungen Michael Lindqvist lämna återbud till Channel One Cup med Tre Kronor.


Inför bortamötet med Leksand är läget mycket bättre.


– Av de som är på hemmaplan så är det åtta friska backar och tolv friska forwards sedan är Oskar Bäck iväg på junior-VM, säger Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn.


Plockar ni upp någon junior?


– Ja, om vi behöver det så gör vi det. Vi är tolv friska forwards och (Johan) Ryno är tillbaka. Sedan har vi Oscar Lawner som har varit med oss en del och som har gjort det bra.


Färjestad kommer att få klara sig utan JVM-centern Oskar Bäck i de kommande fem SHL-matcherna fram till dess att junior-VM i Tjeckien är över den 5 januari.


Färjestadscentern Oskar Bäck är på JVM-äventyr och lämnar ett hål efter sig i laget. Foto: Bildbyrån.


Det kan bli tal om att ta in en forward utifrån.


– Någonting kan det bli om det skulle bli behov av det, men Peter (Jakobsson, general managern) har koll. Vi tuggar och kör här ett tag till, säger Johan Pennerborn.


Färjestad har under hösten dumpat Ville Leskinen medan Jarno Kärki valde att flytta vidare till Linköping. I gengäld har den förre NHL-forwarden Michael Latta lyfts in i truppen.


Under landslagsuppehållet har FBK-coachen följt Tre Kronors tre matcher på tv under Channel One Cup i Moskva och studerade särskilt Färjestadsduon Linus Johansson och Gustav Rydahl, men även FBK:s tjeckiske landslagsback Vojtech Mozik.


– Jag tycker att de tog för sig bra. Linus var krasslig och stod över första matchen. Allting blir lite bättre (internationellt), men jag tycker att både Linus och Gustav som debuterade gjorde det bra. Och så såg jag även (Vojtech) Mozik en match.


Tre Kronor-ledningen har valt att inte plocka ut SHL:s och Färjestads poängkung Marcus Nilsson och det gör Johan Pennerborn en aning kluven.


LÄS MERFärjestadscoachen hintar om en glad nyhet från klubben


Nilsson har inte blivit testad på internationell nivå, trots att han glänser i SHL.


– Jag kan inte se bristen internationellt när jag inte har sett den… Internt kan jag tycka att det är bra, att det är en mindre som det slits på och en mindre som det är risk för att bli skadad. Samtidigt för Marcus skull kan jag tycka att det vore kul för hans resa i sin karriär, men det spelar ingen roll vad jag tycker och tänker. Det beslutet får de ta och vilka de anser ska vara med i Tre Kronor, säger Pennerborn diplomatiskt.