HockeyNews
PLUS

Djurgården formstarkast i SHL – skönt besked för Josefson

(11571) Jacob Josefson/Marcus Högström
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 19 december 2019

FacebookXWhatsApp

STOCHOLM. Djurgården är bäst i SHL de senaste fem matcherna.

Och med lagkaptenen Jacob Josefson tillbaka i laget växer sig stockholmarna allt starkare.

– Det är skönt att få två matcher innan jul så man kommer in i det, säger Josefson till HockeyNews.se inför bortamötet med Malmö.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Jacob Josefson gjorde comeback mot Brynäs efter att ha missat 18 SHL-matcher i rad. Den 28-årige centern råkade ut för en fotfraktur, en gaffelsprängning, den 1 oktober borta mot Brynäs.


– Frakturen var ganska fin så det gick ändå hyfsat, säger Josefson utan att göra något större nummer av skadan som höll honom ur spel i tio veckor.


Förra hösten då han återvände från NHL och Buffalo till Djurgården råkade han också ut för en tuff smäll i mitten av november och var borta från totalt tolv SHL-matcher. I SM-slutspelet och i finalen mot Frölunda var han rejält trasig, men bet ihop och spelade.


Skador har varit en del av Jacob Josefsons hockeykarriär, inte minst under de åtta åren i Nordamerika.


– Vad ska man säga? Vissa har väl den oturen. Vissa saker kan man säkert påverka medan andra är det svårt. Är det något jag har lärt mig så är det hur man tar sig tillbaka efter en skada. Jag får väl köra föreläsningar i det när man blir äldre, hehe, säger han lite galghumoristiskt.



Sedan en och en halv vecka tillbaka har han ”känt sig hundra”. Egentligen var hans comeback planerad till annandag jul, men han fick klartecken och ville spela tidigare än så.


– Den senaste tiden och senaste veckan har det känts bra så det fanns ingen anledning att inte spela, tycker jag. Det är skönt att få två matcher innan jul så man kommer in i det, säger Josefson inför torsdagskvällens match i SHL mot Malmö.


Redan i sin comeback mot Brynäs hade han en assist i 6-0-segern. Han vann nästan 70 procent av tekningarna och han täckte ett tungt slagskott från Nicklas Danielsson i boxplay.


– Det tog lite på stortån. Det är lite ömt, men det är ingen fara. Sånt kommer lite var och varannan match. Det var lugnt, försäkrar Josefson.


Hans inställning och sätt att spela gör att Djurgårdens spelare höjer sig.


– Jag tycker att laget har spelat bra på den senaste tiden och vi hade vunnit fem av de senaste sju innan den här matchen. Det känns som vi har hittat ett spår som vi gillar. Jag försöker bidra med hårt jobb och allt det. Mer än så kan man inte göra och det är väl mitt sätt att försöka leda om man säger. Det var skönt att få en sån här start. Grabbarna hjälpte mig mycket så det var bara att ta rygg på dem.


LÄS MERMattias Ek: Klasskillnad mellan Djurgården och Brynäs – får det vara så?


Djurgården har nu vunnit fyra av de senaste fem matcherna i SHL, vilket är bäst av alla. För Jacob Josefson väntar nu en andra match på tre dagar efter sin långa frånvaro utan matcher.


– Det blir nog lugnt. Det är lika bra att komma in i det direkt. Det är två matcher man får kräma ut det sedan får man några dagar ledigt runt jul. Sedan är det bara på det igen. Jag tror det nästan är optimalt för mig att få två matcher plus lite vila så att det inte blir tre matcher i veckan direkt. Det återstår att se, men jag tror det ska gå bra.


Fakta/Här är SHL-tabellen de senaste fem matcherna


1 Djurgården, 12 poäng (17-6) +11

2 Färjestad, 12 poäng (18-12) +6

3 Luleå, 10 poäng (16-9) +7

4 Växjö, 10 poäng (13-11) +2

5 HV71, 9 poäng (12-14) -2

6 Rögle, 8 poäng (14-14) +0

7 Skellefteå, 8 poäng (15-16) -1

8 Leksand, 6 poäng (11-12) -1

9 Frölunda, 6 poäng (11-14) -3

10 Örebro, 6 poäng (9-13) -4

11 Malmö, 5 poäng (13-14) -1

12 Linköping, 5 poäng (9-13) -4

13 Brynäs, 5 poäng (11-17) -6

14 Oskarshamn, 0 poäng (4-14) -10

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!