HockeyNews
PLUS

Sandin på plats hos Juniorkronorna: "Vill vara en ledare"

(11545) Rasmus Sandin
Alexander Nilsson/HockeyNews.se

Publicerad: 17 december 2019

FacebookXWhatsApp

UPPSALA. Juniorkronorna fick ett drömbesked när Toronto gav grönt ljus för Rasmus Sandin att åka på JVM.
HockeyNews.se träffade backen i Gränby ishall under tisdagsförmiddagen – efter att han varit vaken större delen av dygnet.
– Det är skitkul att vara här, men jag är lite trött nu, säger Sandin och skrattar.

JVM-2020 i Tjeckien presenteras av:

Oddsen på JVM hittar du här – UNIBET 

CCM #CCMStickFitter #OnePieceBoot 

IQ Fuel Make you better, for real!

Juniorkronorna fick inte loss Adam Boqvist från Chicagos organisation inför JVM som de hoppats på.

En som däremot kom loss, från Toronto, är Rasmus Sandin.

När Juniorkronorna samlades i Uppsala i söndags fanns han däremot inte med och han var inte med under måndagens träningspass men anslöt till laget sent på måndagskvällen.

– Jag är lite trött nu, jag landade ganska sent och har varit uppe sedan klockan tre i morse men det är jättekul att vara här, säger Sandin till HockeyNews.se när vi träffar honom på läktaren under lagets första av två ispass under tisdagen.

Efter att Sandin spenderat hela förra säsongen i AHL med Toronto Marlies fick han denna höst inleda säsongen i NHL med Maple Leafs. Där har det blivit totalt sex matcher under hösten och två assist innan han skickades ned till farmarligan.

Där har det blivit tolv poäng på 19 matcher.

– Hösten har varit bra. Det var kul att få starta säsongen där uppe i NHL och få den erfarenheten och de första matcherna där. Sedan har det gått bra där nere också där jag fått mycket förtroende så det har känts bra hittills, säger han.

Vad tog du med dig från NHL ned till AHL?

– Det är verkligen de här små sakerna. I AHL har man varit van att möta större och tyngre spelare jämfört med juniorhockeyn men i NHL har de ytterligare fem kilo på sig, det blir lite tyngre och lite smartare spelare hela tiden så man måste alltid vara på tå och veta vad man ska göra av pucken samt var man har sina spelare. Nu vet man vad det handlar om. Jag tyckte jag spelade bra när jag var uppe så jag försökte bara ta med mig det ned och i AHL har jag väl fått dubbelt så mycket istid som jag hade i NHL och då blir man tryggare i sig själv och i sitt spel också så det är bara att bygga vidare på det både på och utanför isen.

LÄS MERMålvaktstalangen om USA-flytten och JVM: "Går för guldet" 

Det har blivit sex NHL-matcher för Rasmus Sandin under hösten. Foto: Bildbyrån

Under natten till söndag stod det alltså klart att Sandin fått klartecken från Toronto att åka iväg först hem till Sverige och sedan till Tjeckien för spel i JVM.

För Sandins del blir det hans andra juniorvärldsmästerskap efter att han noterats på fyra poäng på fem matcher under förra årets turnering.

Ett mästerskap han hoppats ha lärt sig mycket från, lärdomar han nu vill kunna dela med sig av till resten av laget.

– Jag vill vara lite ledare, ta med mig erfarenheten och försöka visa vägen för de yngre och förstaårsspelarna och hjälpa laget så mycket det går. Man har varit med och vet vad som händer under jul och nyår. Den där erfarenheten tror jag kan hjälpa de nya spelarna så det ska bli kul att försöka sprida den vidare, säger han.

Om allt går som planerat är tanken att Sandin ska göra sitt första träningspass med resten av laget under tisdagseftermiddagen.

– Jag fick med mig grejerna till skillnad mot David, men jag stod på flygplatsen och var nervös, men vi får se vad det blir. Jag körde lite fys på morgonen med en fystränare jag haft under sommaren, säger  Sandin.

LÄS MER: Gustafsson har anlänt – så ska Montén använda NHL-centern 

Rasmus Sandin var med under JVM redan förra säsongen och lär nu spela en stor roll i årets svenska lag. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Just fysträningen är något som förändrats för Sandin sedan han lämnade Rögle BK och tog steget över till Toronto.

– Det var väl första sommaren egentligen som man hade tid att lägga ned på att jobba på de delar man vill förbättra. Tidigare när man spelat i Sverige har man väl haft fyra veckor där man kunnat träna själv medan man nu har mer tid kan man jobba mer på det man behöver och specialisera sig på det, säger han.

Har det gett resultat då?

– Det tycker jag verkligen. Jag känner mig starkare och snabbare på isen, bättre överlag så det känns bra. Nu ska man bara bibehålla det under säsongen också. 

Nästa stora test blir alltså JVM där Sandin förväntas spela en stor roll i det svenska laget.

– Man vill alltid åka när man får chansen att spela för sitt land och JVM är alltid speciellt att spela så det är kul att vara här. Vi vill nå så höga resultat som möjligt och jag vill bidra och vara en avgörande faktor i att vi når det, säger Torontobacken.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!