HockeyNews
PLUS

Låneavtalet mellan SHL och Hockeyallsvenskan ska utvärderas

(7836) Oskarshamn
Bildbyrån

Publicerad: 9 december 2019

FacebookXWhatsApp

SHL-lagen lånade ut för många spelare till Hockeyallsvenskan, som i sin tur lånade in för många lirare från SHL.

Därför gjordes ett nytt avtal inför den här säsongen. Frågan är bara hur det ska tolkas…

SHL presenteras av ATG Sport 


SHL rättar sig efter Svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser där det står att klubbarna kan placera upp till fem spelare i underliggande föreningar.


Men förra säsongen ansågs det bli för många inlånade spelare till Hockeyallsvenskan, vilket fick ligan att knorra och strama åt flödet av SHL-spelare.


– Eftersom Hockeyallsvenskan tyckte att det blev lite för många lån till den här säsongen gjorde vi ett arbete ihop med dem där vi har dragit ner på antal dispenser till tre, men det finns fortfarande möjligheter till normala övergångar under säsongen, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


– Nu ska vi utvärdera det lite grann. Jag tror att det senaste är att det har varit ute 15 dispenser i Hockeyallsvenskan så det är klart att avtalet har haft en dämpande effekt. Fortfarande är det några spelare som ibland hamnar i kläm här och så får det inte vara.


Kan du ge något exempel?


– Nej, det gör jag inte, men vi får de signalerna. Även från spelarfacket. Vi ska göra en översyn i veckan. Det är planerat att man har en kontinuerlig avstämning. Då får man justera tolkningarna i såna fall till nästa säsong.


På vilket sätt kan tolkningarna behöva justeras?


– Jag har fått signaler om att man tolkar avtalet på olika sätt. Det är där som punkten är. Det är Sonny Lundwall (förre ligachefen) och jag som har skrivit avtalet så vi vet hur det bör tolkas. Det är mer att klargöra det för alla inblandade, att så här är avtalet skrivet, det här är andemeningen och så här ska det tolkas. De eventuella gråzoner löser man på det här sättet, det står i avtalet allting.


Leksand lånar ut backen August Berg till allsvenska Södertälje. Foto: Bildbyrån.


Det ska ha funnit oklarheter om det med tre inlånade spelare från SHL innebär två utespelare och en målvakt eller tre utespelare plus en målvakt. Eller möjligtvis tre utespelare istället för två utespelare och en målvakt.


LÄS MERLISTA: Tio lediga spelare på marknaden – vilka hamnar i Sverige?


– Tanken med dispenser är att unga spelare ska få istid. Det är det som är andemeningen med hela systemet, att spelare som kanske var tänkta att spela men som inte har fått den utveckling som man vill ha, då måste det finnas möjlighet att spela i underliggande förening. Sedan ska inte lånen göra att det blir för rörigt mellan klubbarna, säger Johan Hemlin.


– Sportchefer från både SHL och Hockeyallsvenskan har tittat på om det kan vara rimligt. Det här är ett första år och avtalet ska utvärderas för att kalibreras så att det funkar för båda parter.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)