HockeyNews
PLUS

Fem heta puckar: ”Detta bör nog Luleå fixa”

(11280) Luleå heta puckar
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 3 december 2019

FacebookXWhatsApp

Luleå kunde under tisdagsaftonen vinna det första kvartsfinalmötet i CHL mot schweiziska Lausanne med 2–1. Vår reporter, Andreas Lundskog har listat fem heta puckar från matchen.

Spetsforwarden är tillbaka:

Äntligen fick Luleås spetsforward Emil Larsson göra säsongsdebut efter att han blivit kvitt sviterna av sommarens handoperation. Även om Larsson matchades in sporadiskt som extraforward så visade han ändå prov på några fina intentioner offensivt och nog kommer Luleås forwardssida att vässas till med en ytterligare dimension av spets. Ifjol blev det 9 mål och 11 assist på 48 omgångar i SHL för den skickliga forwarden. Nu lär det bli konkurrens om forwardsplatserna i laguppställningen där jag kan tänka mig att en sådan som Austin Farley kan vara en av dem som får slita hårt för att behålla sin plats.

Kan han bli en joker i JVM-truppen?

Under onsdagen tar Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén ut bruttotruppen till JVM. Då hoppas jag att Luleåforwarden Noel Gunler finns med som lite av en joker. Den 18-årige talangen har av någon oklar anledning hamnat i frysboxen hos både Småkronorna och Juniorkronorna tidigare. Men det som Gunler har visat upp under denna säsong i SHL har verkligen varit imponerande. Dessutom tror jag att just hans spelartyp skulle passa bra och sticka lite ut om man tittar på en förhandstippad forwardsbesättning. Laget kommer att behöva en spelare som med egen kreativitet kan förändra mönster i matcherna. Här tror jag att en sådan som Gunler skulle vara perfekt i just den rollen. Kan han komma att bli morgondagens joker?

Lausanneforwarden kunde ha hamnat i SHL

Oj så imponerad jag blev ikväll av kanadensaren Cory Emmerton hos schweizarna med sin starka puckskicklighet, teknik och blick för spelet som ständigt var ett hot mot Luleåförsvaret. Enligt tidigare uppgifter som jag har hört det så visade ett antal sportchefer i SHL-klubbarna ett intresse för Emmerton under förra säsongen innan han sedan kritade på för Lausanne.

Svenskarna stod för en imponerande insats

Den Linköpingsfostrade backen Jonas Junland imponerade i matchen med sitt fysiska och offensiva spel. Tidigare under veckan öppnade han i en intervju med schweiziska 24 Heures upp för att lämna klubben när hans kontrakt löper ut till sommaren. Och nog borde en flytt hem till Östergötland ligga nära till hands för 32-åringen. Kul också att se svenskschweizaren Victor Öjdemark som till aftonen fanns med i Lausannes backuppsättning. 21-åringen har börjat etablera sig mer och mer här i den schweiziska högstaligan med spel i totalt 14 matcher under denna säsong. Han har tidigare förflutet med en halv säsong i AIK:s J20 under 2016.


Luleå kunde vinna det första mötet nere i Schweiz efter två mål av Robin Kovács. Foto: Jean-Guy Python 

Ett intressant utgångsläge inför returen:

Matchen i sig var kanske inte jättemycket att hänga i julgranen med ett ganska så slarvigt passningsspel från båda lagen men Luleå svarade ändå för en väl genomförd bortamatch och har ändå ett väldigt bra utgångsläge inför returen nästa vecka. Mycket kan man tacka Joel Lassinantti som återigen svarade för en genomstabil insats med straffräddningen som grädden på moset. Dessutom måste man imponeras av lagets förmåga att kunna vinna hockeymatcher. Laget har nu vunnit hör och häpna hela 15 av de senaste 16 matcherna.
Detta bör nog norrbottningarna kunna fixa i nästa vecka för att kunna bärga en biljett till semifinalen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)