AnnonsAmerikanen känner sig som hemma i Björklöven: "Är på en bra plats"


2 december
TIMRÅ. När Björklöven presenterade Zach Palmquist var han okänd för den stora massan.
Fem matcher in i Lövenkarriären har han hunnit med att bli matchvinnare i debuten och gjort ett starkt lag ännu starkare.
HockeyNews.se träffade backen efter segern i toppmötet mot Timrå.
– Jag har varit i några lag där det varit så där och då har man inte fått någon kemi i gruppen, men här snackar alla med alla och har trevligt och jag hoppas att det fortsätter så, säger han.

Annons

Annons

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan 

Åttonde november var en händelserik dag inom Björklöven.

Dels hämtades en av förra säsongens bästa spelare i allsvenskan, Fredric Weigel, in från finska Jukurit. Samma dag presenterades också, ett för den svenska hockeypubliken, mindre känt ansikte i form av den 28-årige backen Zach Palmquist som närmast kom från spel i AHL under förra säsongen.

Duon har båda gjort avtryck sedan de anslöt till serieledarna, där Palmquist blev matchvinnare i sin debut mot Karlskrona.

– Jag har bara försökt få i gång benen. Jag hade inte spelat på sex månader och kommer rakt in i en säsong som varit igång ett tag. Det är stor skillnad mot att bara ha tränat med några andra spelare hemma, men jag tycker att det har gått bra. Det är bara att fortsätta att spela som man har gjort och så har hela laget varit otroligt bra i början och fått mig att känna mig som hemma, säger Palmquist.

Fredagens seger avrundade en roadtrip där Umeålaget ställdes mot toppkonkurrenterna BIK Karlskoga och Timrå, en resa som slutade med sex poäng.

Inte mycket att klaga på sett ur Björklövens synvinkel med andra ord.

– Vi kunde ha hittat på alla möjliga olika ursäkter för dåliga insatser den här veckan. Vi hade en lång bussresa till Karlskoga först och sedan direkt hit där Timrå kommer ut hårt och vi kom ut rätt energilöst men jag tycker att vi kämpade oss tillbaka in i det. Alla höll humöret uppe och vi krigade oss igenom det. Jag tycker att vi gjorde det i båda matcherna, som jag sa kunde vi ha skyllt på alla möjliga grejer, men vi höll oss till vårt spel, fick med oss resultat och det är vad bra lag gör, säger Palmquist.

LÄS MER:
 Succémålvakten fortsätter imponera: "Älskar det här" 

För Palmquist är det första gången han spelar ishockey utanför Nordamerika – och han stortrivs i Umeå.

– Jag har bara varit här i två veckor men alla har gjort att jag känt mig som hemma och det har varit riktigt kul att komma till ett omklädningsrum där alla hänger och pratar med alla och det inte är små grupperingar. Jag har varit i några lag där det varit så och då har man inte fått någon kemi i gruppen, men här snackar alla med alla och har trevligt och jag hoppas att det fortsätter så, säger han.

Efter att ha gått utan klubb under sommaren skrev han alltså på för Björklöven i början av november – efter att han pratat med lagets andra nordamerikaner, några av dem kände han redan innan han anlände till Umeå.


– Jag tränade med Tyler Vesel i somras och har gjort det i några somrar, sedan mötte jag Justin Crandall på college och high school och samma med Cooper. Det gjorde att jag kände mig mer trygg i beslutet att komma hit. Jag pratade med dem innan och efter jag skrivit på så de har hjälpt mig med allt möjligt, vad jag måste ta med mig hemifrån, att få mobilen att fungera och allt sådant. Det har varit väldigt skönt, säger han.

Varför valde du spel i Europa istället för att fortsätta i Nordamerika?

– Jag kände att det var en bra tidpunkt och ett roligt äventyr att spela i Europa. Efter att jag pratat med som alla berättat hur roligt och bra de tycker att det var roligt gjorde mycket. Det kändes som en bra plats att spela på och en bra plats för familjen.

Justin Crandall, en av Björklövens nordamerikaner. Foto: Bildbyrån

Och hittills har amerikanen inget att invända om kring valet av ny klubb.

För en back som hellre har pucken på klubban än att skicka den i rundeln har Björklövens spelsystem där man konstant spelar sig ur egen zon med passningar in framför eget mål och sedan anfaller i fart passat som en hand i handsken för Palmquist.

– Jag gillar det hittills. Alla får röra pucken. Jag har spelat på stor is tidigare, men det var ett tag sedan så det har varit en liten omställning men jag gillar att man får lite mer tid på sig med pucken här. Det är ett bra spelsystem vi har och vi har inte förlorat än, säger han och fortsätter:

– Alla föredrar att ha pucken och det är inte roligt att dra den i rundeln, även om det behövs ibland. När man får förtroendet att spela pucken så är det roligt och det är det förtroendet alla vill ha. Vi måste hålla oss till det spel vi har tränat på, för om vi går ifrån det kan vi hamna i trubbel tror jag.

Hittills har Palmquist haft en istid på knappt 16 minuter per match. Att han inte snittat mest istid av alla backar i laget har han inga problem med.

– Jag tycker att det har varit bra för mig, för att jag ska komma igång. Jag tror inte att det varit så smart att slänga ut mig i vartannat byte, men "Jocke" har gjort ett bra jobb och jag gillar att han tillåter en att göra misstag. Om ett sådant sker så blir man inte bänkad utan han ser till att peppa en och få en att fortsätta med det man är bra på vilket är viktigt för om man blir bänkad direkt så ryker självförtroendet hos en spelare direkt, säger han.

Och "Jocke", tränaren Joakim Fagervall, är nöjd med vad han fått se från den högerskjutande backen.

– Han har varit bra. Han går in och spelar det spel vi spelar och avviker inte från det trots att han är ny utan han föll in i det på ett väldigt bra sätt. Det är en otroligt puckstark spelare med bra passningsspel och det tycker jag att han bidrar med och jag tror att vi kommer få se ännu mer av det när han blir varm i kläderna, säger Fagervall.


Annons

Annons