HockeyNews
PLUS

HV71-stjärnan var så gott som klar för KHL-klubb: "Väldigt nära"

(11090) Linus Fröberg/HV71
Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Publicerad: 23 november 2019

FacebookXWhatsApp

JÖNKÖPING. Det skulle ha blivit KHL och Kazakstan.

Det blev SHL och HV71 för Linus Fröberg. Här berättar den Tre Kronor-meriterade centern om övergången som tog en snabb vändning.

SHL presenteras av ATG Sport 


Linus Fröberg lämnade Växjö efter fyra år och ett SM-guld och var så gott som klar för KHL-klubben Barys Nur-Sultan. Men istället för Kazakstan blev det Jönköping och HV71.


– Det var nära. Det är väl allt jag kan säga. Det var väldigt nära. Vi var inställda på det egentligen, men det rann ut i sanden. Då löste det sig med HV ganska snabbt. När vi började prata så kändes det rätt att ta klivet hit, berättar Fröberg för HockeyNews.se i HV71:s omklädningsrum i Kinnarps arena efter 4-3-vinsten på övertid mot Djurgården.


Linus Fröberg är 26 år, etablerad i SHL och har inte missat en match i ligan sedan han värvades till Växjö 2015. Fröberg debuterade för Tre Kronor förra säsongen och spelade tio landskamper och KHL-klubben Barys Nur-Sultan fastnade för den mångsidige värmlänningen.


HV71-centern Linus Fröberg var ytterst nära att hamna i KHL-klubben Barys Nur-Sultan i Kazakstan, men övergången sprack i sista stund. Foto: Bildbyrån.


Men för att spela i den kazakiska KHL-klubben ville landets hockeyförbund att han skulle bli tillgänglig för Kazakstans landslag, likt svenske målvakten Henrik Karlsson, som numera spelar för Kazakstan på landslagsnivå.


Det var ett av skälen till att övergången till KHL sprack.


– Lite så. Det var det också snack om, tror jag. Jag tror inte jag kunde bli det. Det finns spelare där som inte är det också. Det var inte bara det. Det var diskussioner, det var det och det var väldigt nära. Mer än så vill jag inte säga, säger Fröberg.


– Men vi fick barn i somras och det kanske var tur ändå att det blev Sverige. Skönt att vara här och kan vara med familjen mer.


Linus Fröberg har fått en bra start i HV71 och han har fått mycket förtroende i lagets powerplay. Hittills har han gjort 10 poäng (2 mål, 8 assist) på 19 matcher för HV.


Just mot Djurgården i torsdags stämde HV71:s powerplay inte som önskat.


– Det var väl ingen toppmatch av oss. Vi skulle kanske inte ha legat under för vi hade ganska många powerplay som vi borde ha utnyttjat bättre, men skönt att ta två (poäng). Starkt att komma tillbaka.


LÄS MERHV-backen förlänger kontraktet: "Kommer växa"


HV71 har efter en mindre stark start på säsongen tagit sig till toppen och är femma efter 19 matcher. HV har en riktigt bra bredd.


– Det har vi. Efter en ganska tung försäsong tycker jag vi har spelat riktigt bra och verkligen krigar för varandra. Det tar man sig ganska långt på. Helt klart ett jättestarkt lag med bra vinnarskallar.


Vad är utmärkande för HV som du ser det?


– Jag har haft förmånen att spela i väldigt många bra lag. Både när jag var i Färjestad som ung och när jag var i Växjö. Det är lite samma här, ett bra lag och en stor förening som vill mycket. Det är högt i tak och en allmänt vinnande känsla när man kommer in här.


Linus Fröberg ser sig som en bärande spelare som vill bidra med poäng i offensiven.


– Vi är ett starkt kollektiv och slutar aldrig gå för det. Vi vet att vi har chansen i varje match. Det är starkt. Även om powerplay inte klickar, vi gjorde ett i PP (mot Djurgården), där ska vi ha fler, men det har känts ganska bra på träning.


– Vi gör mål i boxplay istället så det är andra som får kliva fram.


HV71 har ställt in siktet på att bli sämst fyra i SHL:s grundserie.


– Ja, börja där i alla fall. Det tycker jag. Vi vill vara ett topplag och vi ska vara ett topplag. Inget snack om att vi går för att gå väldigt långt och ha en lång vår.


Örebro toppar lite överraskande SHL efter 19 matcher och den guldjagande trion Frölunda, Luleå och Färjestad skuggar.


Precis som HV71.


– Jag kommer inte ihåg vad det blev mot Frölunda (seger 3-2). Mot Färjestad här hemma hade vi 3-1-ledning och tappar (4-3-förlust). Luleå borta har vi också ledningen (2-1) inför tredje och tappar (3-2 på övertid). Så det är matcher, om vi hade tagit dem så hade vi varit där uppe före dem. Nu är vi med och hänger på, men det hade sett annorlunda ut om vi inte hade tappat de matcher som vi har gjort. Mot Djurgården borta ledde vi (1-0) också och tappade den (2-1-förlust på straffar). Lyckas vi få ordning på det ser det väldigt ljust ut, menar Linus Fröberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)