HockeyNews
PLUS

Debuten kan dröja för Färjestads NHL-meriterade nyförvärv

(11034) Färjestad/Michael Latta
Bildbyrån/Färjestad BK

Publicerad: 18 november 2019

FacebookXWhatsApp

Färjestad har värvat den NHL-meriterade forwarden Michael Latta.

Han kommer inte att vara med i returmötet med Frölunda i CHL och nu återstår att se när han debuterar i SHL.

SHL presenteras av ATG Sport 


I torsdags presenterade Färjestad sin senaste värvning. Karlstadsklubben har gjort klart med den kanadensiske centern Michael Latta.


– Han kommer i eftermiddag och han kommer självklart börja träna, men sedan får vi se hur länge det tar innan han är spelklar. Det törs jag inte säga, för det är hos Migrationsverket, säger Färjestads sportchef Thomas Rhodin till HockeyNews.se.



Papperen till de svenska myndigheterna gällande arbetstillstånd skickades in i slutet av förra veckan. Michael Latta kommer inte att vara med i åttondelsfinalen mot Frölunda i Champions Hockey League på tisdagen och troligen heller inte i toppmatchen mot Rögle i Ängelholm på torsdag i SHL.


28-årige Latta, som har spelat 113 NHL-matcher med Washington (4 mål, 13 assist), kan sannolikt tidigast gör SHL-debut för Färjestad på lördag borta mot Oskarshamn.


– Ja, det skulle jag tro utan att ens veta, plus att han behöver träna, säger Rhodin.


– Det kan nog ta någon extra dagar låter det som.


Michael Latta har hållit igång och tränat under hösten, men han har inte spelat match sedan den 18 februari. Det har gått nio månader sedan KHL-säsongen med kinesiska Kunlun tog slut och det var där han spelade senast.


– Han har hållit igång, men vi vet inte exakt vilket slag han är i. Just nu, peppar peppar, är vi alla friska. Vi har inget bråttom där heller. Men blir det skador kan det gå fort, säger Thomas Rhodin.


Färjestad får klara sig utan Michael Latta i slutspelsreturen i CHL mot Frölunda. FBK har 6-3 att gå på inför den andra åttondelsfinalen. Foto: Bildbyrån.


Färjestad bröt kontraktet med forwarden Ville Leskinen, som var värvad som mål- och poänggörare, men som efter 14 matcher stod på fyra mål och två assist och då tyckte båda parter att det var bäst att gå skilda vägar.


Michael Latta är tänkt som en defensiv center.


– Oscar Bäck åker troligen på JVM och då blir han borta en månad. Vi har flera juniorer på gång. Vi har Albert (Johansson) inne som är 01:a och vi har Carl (Jakobsson) som är 00:a. Det blir lite tunt, så vi behövde ha in en kropp till, säger Rhodin.


Michael Latta är en hårdhudad spelartyp som lär hamna i tredje- eller fjärdekedjan i Färjestad.


– Han är införstådd och vet förutsättningarna. Alla som vi har pratat med och som har spelat med honom säger att det är en bra kille som kommer att tillföra energi och som är bra i omklädningsrummet. Det är viktiga grejer. Sedan om han petar in lite mål är det inte fel heller, hehe.


LÄS MERFrölundas glädjebesked inför måstematchen – tre spelare tillbaka i träning


Michael Latta ges förstås möjlighet att klättra i kedjehierarkin i Färjestad.


– Det är väl lite beroende på vad som händer i laget, men han är en som kan gå in och kriga oavsett om han får två eller tio byten. Han kanske spelar mest fem mot fem eller fyra mot fem än i en offensiv roll. Det är så vi ser honom i dagsläget, men det händer mycket och det kan förändras. Sedan är det upp till honom. Kommer han in och visar, så kan det bli ändrat. Vår offensiv har varit väldigt bra så vi ska inte röra för mycket där, säger Thomas Rhodin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)