AnnonsNye chefen förbereder Oskarshamn för kval: "Ingen panik"


18 november

Den nye general managern Thomas Fröberg jobbar i kulisserna för att Oskarshamn ska vara väl förberett för ett SHL-kval till våren.

Redan nu i november, efter 18 omgångar, är förberedelserna i full gång.

– Hela föreningen är med på om det blir ett kval, så det finns ingen panik, säger Fröberg till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


Tabellen brukar inte ljuga.


Efter fyra omgångar var IK Oskarshamn ett topplag i SHL. Då hade nykomlingen tagit poäng borta mot Skellefteå i premiären, spöat både Leksand och Djurgården hemma, och nollat Rögle på bortais.


IKO tog direkt tio av tolv poäng i SHL och skakade om ligan.


Oskarshamn rivstartade i SHL och slog bland annat Djurgården hemma i Be-Ge Hockey Center. Foto: Bildbyrån.


Men på de senaste 14 matcherna har smålänningarna bara tagit sju poäng och haft en målskillnad på 21-56. Så nu är Oskarshamn jumbo och håller på att tappa greppet.


Sportchefen Daniel Stolt, som är ny på jobbet i SHL, har fått en general manager över sig i organisationen, som är i ständig förändring. Spelartruppen justeras allt eftersom och det är ett utmanande jobb.


Thomas Fröberg, som har varit sportchef i BIK Karlskoga, tvekade inte när han för en månad sedan fick frågan om att flytta vidare från Värmland för att leda IKO:s sportsliga organisation. Han träffade ordföranden Johan Franzén och klubbchefen Martin Åkerberg på Arlanda.


– När jag fick höra deras vision om framtiden i hockeyn i Oskarshamn, då kände jag att det inte fanns någonting att tveka på. Då ville jag testa på. Det är en klubb som växer, säger Fröberg till HockeyNews.se.


Han har följt IKO:s sagolika resa från Hockeyallsvenskan till SHL från sidan. Den 7 november presenterades han som ny general manager för klubben.


– Det finns ingen i Sverige som trodde att de skulle gå upp förrän i stort sett de sista matcherna. Nu när de är där är det ingen i Sverige som tror att de ska vara kvar. De är nederlagstippade och det vet hela föreningen om. Den sista matchen ska spelas och då ska vi stå som segrare i den. Då vet vi att vi har klarat av det, säger Fröberg optimistiskt.


Vid sidan av hockeyn driver han ett företag som ingår i kedjan Eldabutiken och har på så sätt en trygg situation.


I hockeybubblan är det annorlunda.


– Från allsvenskan till SHL är nog ett större hopp än vad folk tror. Allting med media, allting med boende för spelarna, allting som är en självklarhet i allsvenskan blir helt plötsligt en mycket större arbetsbörda för alla  runt omkring. Vi märker det överallt att här är det lite för kort med folk. Alla får jobba häcken av sig. De kanske har en och en halv tjänst allihop istället för att de har en, typ, säger Fröberg.


Men han räds inte att kavla upp ärmarna för att hjälpa Oskarshamn växa in i SHL-miljön.


– Jag tyckte det var riktigt spännande när jag fick förfrågan från Martin om att vara med på det här. Jag och Daniel Stolt sköter den sportsliga delen och det är allt ifrån lägenhetsfrågor till spelarna, allt som har med sporten att göra. Övergripande på juniorsidan.


Nykomlingen Oskarshamn går tungt i SHL och coachen Håkan Åhlund har mycket att fundera på. Foto: Bildbyrån.


Thomas Fröberg letar nu två etablerade backar att förstärka truppen med plus en forward. IKO har precis förlängt kontraktet med backen Nichlas Torp så att det gäller säsongen ut.


LÄS MEROskarshamn dumpar ny forward – letar efter flera ersättare


– Vi måste se till så att det är någon som går i alla väder, även vid kval, säger Fröberg.


– Det är svårare att få spelare till Oskarshamn än vad det kanske är till Färjestad och Djurgården givetvis.


Och vad är skälen till det?


– Många av de som är i toppen vill vinna SM-guld. De kanske inte vill vara med om ett negativt kval eller ligga där nere och slåss i varje match. Det är en tuffare bit, givetvis, säger Fröberg.


Inte heller ekonomiskt kan IKO konkurrera med SHL:s guldkandidater.


– Det är en lönekarusell som första året kanske inte tillåter att ligga på så höga löner. Det är en halv budget (jämfört med toppklubbarna).

Istället umgås Thomas Fröberg redan med tankarna om kvalspel till våren.


– Ja, det måste jag utgå ifrån och jobba med.


Hur jobbar du strategiskt med att förbereda klubben för kval samtidigt som det finns en chans att spela sig upp ovanför kvalstrecket?


– Vi är med fortfarande. Våra poäng förväntar vi att vi ska ta på hemmaplan. De vi tar på bortaplan är bara positivt. Med är vi och det är bara positivt om vi klarar av att undvika ett kval. Hela föreningen är med på om det blir ett kval, så det finns ingen panik, säger Fröberg.


– Och jag har ingen panik. Det är klart man vill ta tre poäng, men att ha panik idag för att man ligger sist det köper jag inte. Om jag hade känt det hade jag inte hoppat på, kan jag säga.


Thomas Fröberg gillar också att IKO med Håkan Åhlund i spetsen för tränarstaben försöker spela samma typ av ishockey som tog laget till SHL.


Även om det är svårare att ha samma kvalitet på spelet i SHL.


– Så är det, men jag tycker fortfarande att det är en bra spelidé och det gäller att inte tumma på den och börja med något annorlunda utan det gäller att fortsätta med den och det tycker jag att de gör. Jag är imponerad att de fortsätter, säger Thomas Fröberg.


Annons

Annons