HockeyNews
PLUS

Luleås landslagscenter på väg mot storformen: "Är på gång"

(10898) Arttu Ilomäki-redigerad1
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2019

HELSINGFORS. Luleå får tillbaka en finsk landslagscenter i allt bättre form.

Inför mängder av NHL- och KHL-scouter på läktarna i Helsingfors gjorde Arttu Ilomäki en stark turnering.

– Jag tycker att det är på gång för nu känner jag lagkamraterna i Luleå bättre, säger Ilomäki till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


Tisdag kväll spelar Luleå borta mot Bern i den första åttondelsfinalen av Champions Hockey League.


För Luleås finska landslagsduo Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen blir det en hektisk vecka. När HockeyNews.se träffar Ilomäki i Hartwall Arena efter Finlands 2-1-vinst mot Tre Kronor hade han precis packat ihop för att ta sig tillbaka till Sverige.


– Jag sover över på flygplatsen och flyger till Arlanda tillsammans med Juhani där vi träffar resten av Luleålaget och sedan flyger vi vidare ner till Zürich. Sedan blir det buss till Bern och match på tisdagen innan vi flyger tillbaka till Stockholm där vi spelar mot Djurgården på torsdag. Det blir till att ha bråttom lite överallt, hehe, säger Ilomäki.


Finland lyckades besegra Tre Kronor och hemmafansen var belåtna.


– Det var en trevlig vecka att komma hem och träffa killarna. Det var länge sedan man pratade finska. En bra turnering med två vinster och en förlust efter straffar. Jag tycker vi gjorde en bra turnering som lag, säger Arttu Ilomäki.


Arttu Ilomäki i den finländska landslagströjan. Foto: Bildbyrån.


Luleå kunde i våras före VM lägga beslag på två centrar som var med och spelade hem ett finskt VM-guld.


– De har gjort det bra. Ilomäki hade en lite seg start när han kom hit och hade stukat foten och var ju borta nästan en månad. Det tog lite längre att komma igång. Men nu, de sista fem-sex matcherna har han varit riktigt bra och Tyrväinen har varit bra hela tiden, berömmer Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Han fortsätter:


– Vi är väldigt nöjda med båda. Det känns som de har kommit in jättebra i gruppen och kan spelsystemet nu. Vi har bara positivt om dem. Det är två kanonkillar och kul att de får vara med i landslaget också. Det är bra gjort att komma med i den truppen som är stark.


Har de klausuler (för spel i KHL eller Schweiz)?


– Vi kommenterar aldrig kontrakten, säger Engman.


Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen har skrivit på fram till 2021, men visst har åtminstone Ilomäki en KHL-klausul i avtalet. Det är vanligt.


– Vi får se vad som händer. Jag är inställd på att vara två år i Luleå, så får vi se vad som händer, säger han undvikande.


Arttu Ilomäki (näst längst till höger) och Juhani Tyrväinen (längst till höger) är två nyttiga nya centrar i Luleå. Foto: Bildbyrån.


Arttu Ilomäki vill hellre prata om Luleå och håller med Ulf Engman i beskrivningen av hans start i klubben. Det är den 28-årige finländarens första flytt utomlands i karriären.


– Första tio matcherna var allting totalt nytt. Nya lagkamrater, nytt spelsystem och en hel del i spelet som var nytt. Här (i Finland) väntar vi mer i mittzonen. I Sverige försöker vi hålla hög fart hela tiden. Om man åker baklänges säger coachen: ”Gör inte så, åk framåt hela tiden!” Det är lite annorlunda och det är svårt att säga vilket som är fel eller vilket som är rätt. Det är i alla fall stor skillnad, säger Ilomäki som nu har klurat ut hur Luleåcoachen Thomas ”Bulan” Berglunds hockey ska spelas.


– Första tio matcherna var ”weird” (konstiga). Jag behövde lära mig en massa saker. Nu förstår jag hur jag ska spela det spelet och jag har fler målchanser. Det är också skillnad mellan den svenska och den finska ligan för i den svenska kan alla lagen vinna. Det är inte så stor skillnad ner till de fyra sista lagen. Varje lag är ganska bra och varje är så tuff att spela och jag gillar det. Jag gillar att spela (i SHL).


Ilomäki fick flytta ut och spela ytterforward i början trots att han är en inbiten center.


– Jag har spelat ytterforward i kanske 30 matcher i min karriär. Jag tycker att det är lättare för en center att spela ytterforward än för en ytterforward att spela center. Hur ska man säga? Jag känner mig bekväm med att spela center för jag får pucken mer och det känns som jag lättare kommer in i matcherna, men jag kan spela båda. Det spelar ingen roll.


Och så var det den där stukade foten.


– Det var så tråkigt. Vi har en träningsgrupp i Finland där jag har varit de senaste två somrarna i Tammerfors. Vi är tio killar och vi lyfter vikter och under den sista övningen så stukade jag vristen och skadade ett ligament så det tog sex veckor. Det var svårt att träna på is med de övriga killarna för de åker så fort och jag kunde inte åka ordentligt. Det tog lite tid, och var lit otur, men nu kan jag åka bra.


LÄS MERLuleås VM-värvning ser ut att missa CHL-starten: "För få träningspass"


Arttu Ilomäki har producerat två mål och sex assist på sina första 16 SHL-matcher. Han ser ut att trivas med kedjekamraterna Isac Brännström och Noel Gunler.


– Jag kan spela bättre och fatta bättre beslut med pucken, när jag ska passa eller när jag ska hålla i den. Jag tycker att det är på gång för nu känner jag lagkamraterna i Luleå bättre. Det viktiga är att veta vad de tänker göra och nu har vi spelat med samma kedja i fem matcher så det blir lättare hela tiden. Det är klart, ibland spelar du dåligt, och hela laget kan spela dåligt, som senast mot Växjö. Vi var inte ens nära och fick stryk. Det var illa. Jag kan spela mycket bättre, jag har blivit bättre och kan ännu bättre.


Så det kan bli bingo för Luleå att ha skrivit tvåårskontrakt med de finska landslagscentrarna.


– Ja, om det blir rätt så… haha. Det blev det nu. Ibland sitter man där med ett tvåårskontrakt som man inte är så nöjd med, säger Luleås general manager Ulf Engman med lite glimt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS